FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 27. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati:

ŠIBENIK - Više od 110 pripadnika interventne policije iz više policijskih uprava, policijskih službenika krim policije i ronioca interventne policije, te 20 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i vatrogasnih postrojbi od ranog jutra pretražuju teren od Oklaja prema Kistanjama u potrazi za nestalom 17-godišnjom Antonijom Bilić iz Krički koja se 7. lipnja ukrcala u kamion na mostu preko Čikole i od tada joj se gubi svaki trag. 'Češlja' se i gornji tok rijeke Krke kojeg pretražuju ronioci interventne policije, kazala je za Hinu glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor. "Još uvijek nema nikakvih rezultata niti novih tragova, iako se pretraga terena obavlja na temelju informacija koje je policiji jučer dao Dragan Paravinja, osumnjičeni za otmicu 17-godišnje Antonie, kaže glasnogovornica Kosor. Potraga će trajati sve do mraka, naglasila je glasnogovornica, a u slučaju pronalaska nestale Antonije policija će pravovremeno izvijestiti javnost. Dragan Paravinja uhićen je u nedjelju nešto prije podneva na obroncima planine Motajice kod sela Donji Srđevići u sjevernoj Bosni gdje se i skrivao od četvrtka kada je za njim pokrenuta policijska potjera. Paravinja je tijekom ispitivanja koje je provela policija Republike Srpske, rekao kako je Antoniju Bilić zadavio pa je bacio u rijeku Krku.

ZAGREB - Počela je sjednica programskog vijeća HRT-a na kojoj se predstavljaju kandidati za predsjednika Uprave HRT-a, a nakon čega će se održati izbor predsjednika Uprave HRT-a. Programsko vijeće HRT-a i Nadzorni odbor HRT-a prošlog su tjedna na zajedničkoj sjednici otvorili ponude pristigle na natječaj za predsjednika Uprave HRT-a te utvrdili da od sedam prijava njih pet ispunjava uvjete natječaja. Za predsjednika Uprave HRT-a, koji se bira po novom Zakonu o HRT-u, natječu se Mate Pavković, nekadašnji ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu, Ivan Vrkić, direktor HRT-a od 1998. do 2000., Branko Debeljak, magistar dramaturgije zaposlen na HTV-u, privremeni ravnatelj HRT-a Josip Popovac i Dušan Radić, obnašatelj dužnosti glavnog urednika programa Hrvatskog radija. Nakon predstavljanja kandidata počinje prvi krug tajnoga glasovanja. Trojica s najviše glasova dobit će priliku ponovno se predstaviti i razgovarati s članovima Programskog vijeća i Nadzornog odbora. Predsjednik Uprave bira se dvotrećinskom većinom od ukupno 16 članova Programskog vijeća i Nadzornog odbora. Ako predsjednik Uprave ni tada ne bude izabran, slijedi eliminacijsko glasovanje. Programsko vijeće i Nadzorni odbor prvi put biraju predsjednika Uprave HRT-a po novom zakonu po kojemu predsjednik Uprave mijenja funkciju ravnatelja HRT-a. Javnu radioteleviziju vodi privremeno vodstvo od 2010., kada je razriješen bivši ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić. Od tada su nekoliko puta provedeni natječaji za glavnog ravnatelja HRT-a, ali ni na jednom nitko od kandidata nije dobio potreban broj glasova.

ZAGREB - Danas je u auli Rektorata otvorena Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture koju zajedno organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika. Na svečanom otvaranju polaznike su pozdravile prorektorica za pravna pitanja i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ksenija Turković, ravnateljica Hrvatske matice iseljenika Katarina Fuček i ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, priopćio je Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove godine ima 31 polaznika iz 12 zemalja (Australija, Austrija, Češka, Italija, Japan, Kanada, Nizozemska, Norveška, Njemačka, SAD, Švedska, Švicarska). Troje polaznika dolazi s partnerskih sveučilišta iz Trsta, Klagenfurta i Praga u okviru međusveučilišne suradnje te će Školu polaziti kao stipendisti Sveučilišta u Zagrebu. Program Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture sastoji se od akademskog i kulturnog dijela tijekom kojih polaznici uče hrvatski jezik te posjećuju muzeje, galerije, kazališta i razne kulturne i obrazovne ustanove, ističe se u priopćenju. Polaznici Škole svakoga dana pohađaju pet sati obvezne nastave hrvatskog jezika koja se sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati na kojima se uči i vježba gramatika, proširuje rječnik, razvijaju komunikacijske sposobnosti i poboljšavaju jezične vještine čitanja, pisanja, slušanja i govorenja. U okviru kulturnog dijela programa polaznici obilaze Zagreb te odlaze na organizirane studijske izlete. Na kraju akademskog programa polaznici pristupaju završnom ispitu iz hrvatskog jezika koji se sastoji od pismenog i usmenog dijela, nakon čega dobivaju diplomu Sveučilišne škole hrvatskog jezika i kulture te svjedodžbu s upisanim ocjenama. Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture službeno je počela subotu, a nastava se održava u Studentskom domu Cvjetno naselje i traje do 22. srpnja.

ZAGREB - U Čučerju je poginuo 57-godišnji vozač mopeda, izvijestila je jutros zagrebačka policija. Nesreća se dogodila sinoć oko 21,20 sati u Prigorskoj ulici. Pedesetsedmogodišnji vozač je bez zaštitne kacige vozio moped tomos zagrebačkih registracijskih oznaka. Dolaskom do kućnog broja 60, zbog neprilagođene brzine, izgubio je nadzor nad mopedom te desnom bočnom stranom naletio na dvorišnu ogradu. Na mjestu nesreće je poginuo.

DUBROVNIK - Policiji je noćas oko 3,40 sati prijavljen nestanak 58-godišnjaka iz Konavala, koji je sinoć oko 20 sati pošao s prijateljem u podvodni ribolov kod mjesta Popovići kod Konavala. Kako je danas priopćeno iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, zbog lošega vremena prijatelj je odustao od ronjenja i vratio se na obalu, a budući se 58-godišnjak nije vratio niti javio, nestanak je prijavljen policiji. U potragu za 58-godišnjak angažirani su policijski djelatnici, vatrogasci, policijska plovila, ronioci i lučka kapetanija.

CAVTAT - Tridesetreća međunarodna konferencija "Information Tehnology Interfaces" - ITI 2011, koju je organizirao Sveučilišni računski centar iz Zagreba (SRCE) počela je danas u hotelu Croatia u Cavtatu. Konferencija će trajati do 30. lipnja, a okupila je više od 150 znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske i svijeta. Ravnatelj SRCA Zoran Bekić istaknuo je, kako od 1974. ova konferencija uspješno okuplja ugledne znanstvenike iz cijeloga svijeta, te je danas priznata kao ugledno mjesto susreta i razmjene znanja i iskustava glede znanstvenoga, istraživačkog i stručnog rada u području razvoja i primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Središnja tema konferencije je "Statistika, računarstvo i informacijske tehnologije" u slijedećem desetljeću. U sklopu konferencije bit će održane i dvije radionce - prva iz područja statistike, a druga se bavi prezentacijskim umijećima. Također će biti održan i 18. susret istraživača iz biometrije i statistike.

KOTOR - Dan Bokeljske mornarice 26. lipnja obilježen je tradicionalnim nastupom Glavnoga zbora podružnica Kotor, Tivat i Herceg Novi s cjelokupnim ceremonijalnim programom, prijavkom admiralu Bokeljske mornarice pred glavnim gradskim vratima i obilaskom grada. Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović predala je zastavu i ključ grada admiralu Bokeljske mrnarice dr. Milošu Miloševiću. Na središnjem gradskom Trgu od oružija mornari Bokeljske mornarice odigrali su Bokeljsko kolo. Povodom Dana Bokeljske mornarice održana je svečana akademija u crkvi Svetog Duha. Tom prigodom predstavljen je novi Statut Bokeljske mornarice, koji je suvremeniji i prilagođen današnjem vremenu. Najzanimljivija promjena u Statutu jest promjena u imenu, tako da je od jučer službeni naziv "Bokeljska mornarica 809". U nazivu je pridodan broj 809, koji označava godinu nastanka, odnosno osnivanja, istakao je predsjednik upravnog odbora Nikola Ciko. O Zborniku radova s međunarodnoga znanstvenog skupa u okviru proslave 12 stoljeća prispijeća relikvija svetoga Tripuna u Kotor i postojanja Bokeljske mornarice, govorio je Miloš Milošević i Jovan J. Martinović. Monografiju "Katedrala svetog Tripuna u Kotoru" predstavili su Miloš Milošević, Milka Čanak Medić, i Zorica Čubrović

ZAGREB - Drama hrvatskoga književnika Mire Gavrana "Kreontova Antigona" bit će početkom srpnja izvedena na flamasnkom i francuskom jeziku u Belgiji i Francuskoj, priopćila je danas agencija za odnose s javnošću Presscut. U režiji Veronique Declercq te s glavnim ulogama Els Jenssens i Gerritom Vonckom najavljena je belgijska premijera za 2. srpnja u kazalištu Reynaert u Bruggeu. Tjedan dana nakon toga, 9. srpnja francusko kazalište Roseau izvest će dramu u sklopu programa "Off Avignon" Međunarodnoga kazališnog festivala u Avignonu, a izvodit će je sve do 31. srpnja. Gavranova "Antigona" u francuskoj je premijerno izvedena 2007. u Avignonu, a na francuski ju je prevela Andrea Pučnik. Redateljica je Marie-France Broche, dok u glavnim ulogama nastupaju Mathier Barbier i Marie Broche. Ova Gavranova drama, napisana 1983., dosad je imala petnaest kazališnih premijera u desetak zemalja. Praizvedba "Kreontove Antigone" bila je u zagrebačkom Dramskom kazalištu Gavella 1983.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙