FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

SISAK - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je sa središnje svečanosti proslave Dana antifašističke borbe u šumi Brezovica kod Siska, ocijenio da je došlo vrijeme da na povijest gledamo razumom te da se prestane s "našim virtualnim antifašizmom" koji je jedno vrijeme, nažalost, diktirao način obilježavanja pravog antifašizma, koji se hvalio antifašističkim stečevinama kad je riječ o Europi i međunarodnim odnosima, a istodobno nije dopuštao obnavljanje partizanskih spomenika i nije poštovao saborsku Deklaraciju o antifašizmu. Da se vremena ipak mijenjaju, ustvrdio je, pokazuje i to što se u zadnje vrijeme pristupilo obnavljanju nekih spomenika antifašističkoj borbi, a i predstavnici najviše državne vlasti sve češće zajednički sudjeluju u obilježavanju antifašističkih pobjeda. "Iz onoga što se dogodilo u Drugome svjetskom ratu treba izvući pouke - domoljublja, junaštva i žrtvovanja za druge, koje su razumjeli i naši branitelji tijekom Domovinskog rata", istaknuo je predsjednik, poručivši kako borce Drugog svjetskog rata treba tretirati kao domoljube i branitelje sa svim pravima koje takvi ljudi trebaju imati. Na središnjem skupu u Brezovici, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednika države te predsjednika Hrvatskog sabora i vlade, govorili su i potpredsjednik Sabora Josip Friščić te potpredsjednik vlade Gordan Jandroković. Friščić je istaknuo da su u Domovinskom ratu obranjene granice, stvorene u vrijeme antifašističke borbe te uvjeti za život po pravilima demokratske Europe. Jandroković je ustvrdio da je hrvatska povijest 20. stoljeća bila obilježena dubokim prijeporima i kontroverzama, ali i da smo to uspjeli prevladati pomirbom i zajedništvom iskazanima tijekom Domovinskog rata.

SOŠICE - Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je misom zadušnicom, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast vojnicima i civilima koje su partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega i bacili u jamu koja je otkrivena prije 21 godinu. U jamu su partizani bacili tijela pripadnika postrojba NDH-a koje su ubili nakon bitke kod Krašića 1. siječnja 1943. te u svibnju i lipnju 1945. te tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno 447 kostura tih žrtava. "Spomen-pohod Jazovka" tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira udruga Hrvatski obredni zdrug - Jazovka. Na odavanju počasti žrtvama, po podatcima organizatora, okupilo se oko tri tisuće predstavnika udruga i rodbine ubijenih. Misu zadušnicu pokraj Jazovke predvodio je fra Nikola Barun koji je u propovijedi istaknuo kako "dolazeći svake godine na ovo sveto tlo mi kao vjernici, kršćani, ne istražujemo ničiju osobnu krivnju niti političko opredjeljenje nego smo došli iskazati ljudsku i kršćansku počast svim žrtvama ovdje i diljem Hrvatske".

OSIJEK - Županijsko državno odvjetništvo iz Osijeka podnijelo je danas istražnom sucu tamošnjeg Županijskog suda zahtjev za provođenje istrage protiv Đure Brodarca, Vlade Milankovića i Drage Bošnjaka, zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnoga stanovništva, na sisačkom području, 1991. i 1992. godine, izvijestilo je ŽDO na svojim mrežnim stranicama, ne navodeći imena osumnjičenika. Kako se navodi protiv trojice okrivljenika, koji su, jučer oko 14 sati, privedeni u istražni centar osječkoga Županijskog suda, predloženo određivanje pritvora, zbog opasnosti od ometanja istrage i posebno teških okolnosti počinjenja kaznenih djela, za koje ih se tereti.

ŠIBENIK - Forenzički pregled kamiona još traje, iako je policija oslobodila sumnje vozača kamiona plave kabine i sive cerade, koji je jučer, zbog sumnje da je umiješan u slučaj nestanka 17-godišnje Antonije Bilić iz Drniša, zaustavljen kod čvora sv. Rok te priveden i ispitan u šibensko-kninskoj Policijskoj upravi. Očevid je započeo nešto prije deset sati. U policiji nisu željeli komentirati špekulacije da policija traži drugog vozača koji je u vrijeme nestanka djevojke vozio spomenuti kamion.

ZAGREB - Nepoznati su počinitelji provalili noćas u banku u Velikoj Mlaki te iz predvorja pokušali ukrasti bankomat koji su zavezali sajlom i vukli ga teretnim vozilom, ali je najvjerojatnije gvozdeno uže puklo, pa su odustali od svoje nakane. Teretno vozilo, kombi, koje se dovodi u vezu s počinjenjem tog kaznenog djela pronađeno je u ulici nedaleko od banke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙