FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je u nedjelju u Banjoj Luci kako je Dragan Paravinja kojega se sumnjiči zbog nestanka Antonije Bilić uhićen na obroncima planine Motajice kod sela Donji Srđevići gdje je i opažen u četvrtak kada je za njim pokrenuta velika policijska potraga. Točan lokalitet na kojemu je policija nakon tri dana pronašla Paravinju (43) je oko 2,5 kilometra udaljen od samog sela. "On je pronađen u okolici objekta u kojemu je vjerojatno boravio", kazao je Čađo. Po riječima ministra Čađe, Paravinja u trenutku uhićenja nije pružao otpor iako je u jednom trenutku bilo jasno kako pokušava pobjeći potjeri. Paravinju policijski istražitelji tijekom popodnevnih sati saslušavaju u Centru službi sigurnosti u Banja Luci. Čađo međutim nije mogao izrijekom potvrditi je li Paravinja od trenutka uhićenja dao bilo kakve informacije koje bi mogle koristiti pri potrazi za sedamnaestogodišnjom Antonijom Bilić iz okolice Drniša s čijim se nestankom 7. lipnja povezuje. "To ne mogu komentirati. Nad Paravinjom se trenutačno provodi kriminalistička obrada a očekujemo da nam se u istrazi pridruže i kolege iz Hrvatske", kazao je Čađo. Čađo je u nedjelju ponovo istaknuo kako su u potragu od prvog trenutka bile uključene značajne snage policije RS a potporu potrazi pružali su i Granična policija Bosne i Hercegovine kao i policije Hrvatske i Srbije. Iz MUP-a RS najavljeno je kako bi nove potankosti vezane za istragu o Paravinji i njegovoj mogućoj umiješanosti u nestanak Antonije Bilić mogle biti objavljene u kasnim poslijepodnevnim satima.

SARAJEVO - Dragan Paravinja koji se dovodi u vezu s nestankom malodobne Antonije Bilić priveden je u nedjelju u ranim poslijepodnevnim satima u sjedište Centra službi sigurnosti u Banjoj Luci gdje je u tijeku kriminalistička obrada nad njim, rekao je novinarima ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić. On je potvrdio kako je Paravinja (43) nešto prije 12 sati pronađen u okolici sela Donji Srđevići gdje se i skrivao protekla tri dana. "Paravinja je pokušao bježati no od toga je odustao kada je vidio da nema šansi", kazao je Vasić dodajući kako policija nije imala potrebu za uporabom sile kod uhićenja. Dodao je kako je u trenutku uhićenja Paravinja djelovao zapušteno. Skupina kriminalista hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova je tijekom dana otputovala u Banju Luku kako bi se tamo uključili u istragu čiji je cilj doznati što se točno dogodilo s Antonijom Bilić (17) iz okolice Drniša koja je nestala još 7. lipnja. Forenzičkim vještačenjem za sada je potvrđeno kako se ona nalazila u kabini kamiona kojim je upravljao Paravinja. Za osumnjičenim Draganom Paravinjom raspisana je međunarodna tjeralica. U Hrvatskoj se istodobno nastavlja potraga za Antonijom Bilić a pretražuju se područja Obrovca i Brljana.

NAYPYIDAW - Mianmarske vlasti u nedjelju su spalile veliku količinu zaplijenjene droge, uglavnom opijuma, ukupne vrijednosti od oko 50 milijuna dolara, obilježivši i radno na taj način UN-ov dan borbe protiv droge. "Moramo se još više angažirati na nastojanju da iskorijenimo narkotike svim sredstvima", rekao je ministar unutarnjih poslova, general Ko Ko na svečanosti održanoj u povodu UN-ova dana borbe protiv droge u glavnome gradu Naypyidawu. Među zaplijenjenom drogom bilo je 4,5 tona opijuma i 146 kg heroina. Nova civilna vlada, osnovana tri mjeseca nakon odlaska hunte s vlasti, koja je unatoč tomu pod kontrolom vojske, "nastavit će se boriti protiv ove pošasti dok ona ne bude u potpunosti iskorijenjena s ovih područja", rekao je general. Mianmar do 2014. namjerava iskorijeniti bilo kakvu trgovinu drogom, što će biti prilično teško s obzirom na podatke UN-ova ureda za borbu protiv droge i kriminala, prema kojima je ta zemlja postala veliki proizvođač heroina - proizvodnja se u odnosu na 2010. povećala za 20 posto.

BRUXELLES - Šefica europske diplomacije Catherine Ashton u nedjelju je pozdravila oslobađanja kineskoga disidenta Hu Jia, a njezina glasnogovornica je kazala kako Ashton inzistira na tomu da Hu ponovno dobije sva svoja prava. "Pozdravljamo činjenicu da je Hu oslobođen, no vrlo je važno nastaviti pratiti na koji će se način odsad odnositi prema njemu. Nadamo se da će Hu ponovno dobiti sva svoja prava", rekla je ona. 37-godišnji Hu Jia osuđen je u travnju 2008., nekoliko mjeseci prije početka Olimpijskih igara na troipolgodišnji zatvor, zbog "poticanja na potkopavanje državne vlasti", jer je kritizirao stanje ljudskih prava u Kini. Kaznu zatvora izdržao je gotovo do kraja. Oslobađanje Hu Jia uslijedilo je nakon oslobađanja još jednog kineskog disidenta, svjetski poznatog umjetnika Ai Weiweia. Kineski premijer Wen Jiabao je na turneji po Europi tijekom koje je posjetio Mađarsku, a u ponedjeljak će prisustvovati godišnjem summitu Velika Britanija/Kina, a potom će posjetiti i Njemačku.

RIM - Izraelski veleposlanik u Vatikanu koji je nedavno izazvao buru pohvalom uloge pape Pija XII. u spašavanju Židova u Drugome svjetskom ratu, u nedjelju se predomislio i rekao kako je njegova ocjena bila "povijesno preuranjena". Prošli četvrtak Mordechay Lewy izrekao je neke od najtoplijih riječi koje su se mogle čuti od nekog izraelskog dužnosnika o papi Piju XII. o kojem Izraelci uglavnom govore kritično. Lewy je za Reuters u petak rekao kako vjeruje da će njegove riječi izazvati reakciju, ali da on iza njih stoji. Vrlo brzo Lewyja su napale neke židovske skupine, među ostalima i oni koji su preživjeli holokaust pa je on u nedjelju izdao priopćenje kojim smiruje spor objašnjenjem da su njegove riječi "bile uključene u širi povijesni kontekst". "S obzirom na činjenicu da je taj kontekst još predmet istraživanja, a bit će tako i ubuduće, moje izricanje povijesne ocjene o tome bilo je preuranjeno", napisao je. U četvrtak navečer na svečanosti u čast talijanskoga svećenika koji je pomagao Židovima Lewy je rekao kako su katolički samostani otvorili vrata Židovima i spašavali ih nakon nacističkog čišćenja rimskoga geta 16. listopada 1943. "Imam razloga vjerovati da se to dogodilo pod nadzorom najviših vatikanskih dužnosnika, koji su znali što se događa", rekao je Lewy. "Zato bi bilo pogrešno reći da su se Katolička crkva, Vatikan i Papa protivili spašavanju Židova. Naprotiv, istina je upravo suprotna", rekao je izraelski veleposlanik. Pitanje što je Pio XII. učinio ili propustio učiniti za spas Židova već desetljećima opterećuje katoličko-židovske odnose i veoma rijetko koji izraelski ili židovski dužnosnik hvali Pija.

GRENOBLE - Tijela šest alpinista pronađena su u nedjelju ujutro na visini od 2.700 metara, na vrhu Neige Cordier u francuskim Alpama, izvijestile su spasilačke ekipe. Identitet i nacionalnost žrtava još nije poznata. Gradonačelnik mjesta Villar d'Arrene, Xavier Cret izjavio je kako se "pretpostavlja da je došlo do odrona veće količine snijega i kamenja, zbog čega su alpinisti stradali". Tijela su u selo udaljeno pet kilometara prebačena helikopterom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙