FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati:

ZAGREB - Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) zaprimilo je obavijest MUP-a Republike Srpske da je na području Donjih Srđevića uhićen Dragan Paravinja te se skupina hrvatskih kriminalista uputila prema sjedištu policije u Banja Luci, zbog sudjelovanja u kriminalističkom istraživanju, objavilo je MUP RH na svojim internetskim stranicama. Navodi se kako će ih o detaljima uhićenja izvijestiti mjerodavni MUP Republike Srpske. Dragan Paravinja se u Hrvatskoj dovodi u svezu s nestankom sedamnaestogodišnje Antonije Bilić iz Drniša koja je nestala 7. lipnja dok je stopirala na mostu preko rijeke Čikole. Od tada za njom tragaju policija te brojne ekipe Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS-a) kao i mnogi građani. Završenim vještačenjem tragova koji su izuzeti u kamionu - kojim je upravljao osumnjičeni Dragan Paravinja - potvrđeno je da se nestala maloljetna Antonija Bilić iz Drniša nalazila u tom kamionu. Prema do sada prikupljenim obavijestima i znanjima, poduzimaju se daljnje mjere i radnje na njezinu pronalasku. Danas se pretražuje teren na području Obrovca i Brljana.

ZAGREB - Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) zahtjeva od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) da pokrene postupak protiv Stjepana Mesića zbog javnog vrijeđanja, omalovažavanja i klevetanja hrvatskih branitelja te prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, priopćeno je dans iz te udruge. UBIUDR smatra kako je je Mesić "sramotnim, neprimjerenim i klevetničkom izjavama" uvrijedio sve one koji su dali živote za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, žive hrvatske branitelje, a poglavito Franju Tuđmana, pod čijim su zapovjedništvom, kako ističu, ostvarili pobjedu u Domovinskome ratu. Ocjenjuju kako Stjepan Mesić treba moralno i kazneno odgovarati, jer se, kako smatraju, za blaže izjave uhićuju oni koji se suprotstavljaju gey paradama, viču ili nose parole neprimjerenih sadržaja na javnim skupovima. UBIUDR pita je li Mesić, kao posljednji zapovjednik JNA, mogao i morao zaustaviti tu zločinačku vojsku u krvavom pohodu po Hrvatskoj te ističe kako bi zato morao odgovarati po tzv. zapovjednoj odgovornosti. Mesić je, kako navode, nedavno izjavio kako je "državna samostalnost Hrvatske došla 'praktično' sama od sebe, odnosno da je to bila povijesna neminovnost, jer da druga mogućnost nije ni postojala".

ZAGREB - Pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), koji je upravljao zrakoplovom airtractor, a koji se tijekom gašenja požara jučer prisilno prizemljio na otoku Braču, jutros je otpušten iz splitske bolnice, priopćeno je iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH). Podsjetivši kako se pilot poslije nesreće osjećao dobro te kako nije bio ozlijeđen, MORH navodi, da je na liječničku preporuku, iz preventivnih razloga bio zadržan u bolnici tijekom noći te da je jutros otpušten kući. Ekipa istražitelja, predvođena glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem pukovnikom Goranom Strmečkim, jutros je počela rad na mjestu prizemljenja zrakoplova airtraktor oznake AT 802 na otoku Braču. Očekuje se kako će očevid trajati cijeli dan jer se radi, kako navdi MORH, o zahtjevnu terenu na kojem je odlagalište otpada. Dodaje se kako i jaka bura otežava očevid. MORH napominje kako će nakon završetka očevida na mjestu događaja, zrakoplov biti prevezen u Zračnu bazu Zemunik. Prebacivanje će, kako ističe, ovisit o dinamici rada istražitelja na terenu i vremenskih uvjeta. Jučer su na pet različitih požarišta, kako MORH podsjeća, bile angažirane gotovo sve raspoložive protupožarne zračne snage te dodaje kako je bilo angažirano 10 letjelica i ostvareno 485 letova, 61 sat naleta. Izbačeno je 2497 tona vode, od čega na požarištu Brač 212 tona. Požari su lokacijski, kako je istaknuto, bili u radijusu od oko 100 km pa su u koordinaciji sa zemaljskim snagama, zračne snage preusmjeravane s požarišta na požarište.

PULA - Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Plovanije, Kaštela i Požana od petka do danas u podne u Republiku Hrvatsku ušlo je ukupno 92.217 gostiju, od toga čak 85.033 inozemnih gostiju, izvijestila je danas istarska policija. U istom razdoblju Hrvatsku je preko tih graničnih prijelaza napustilo 67.676 putnika od koji je 59.776 bilo inozemnih. Unatoč pojačanom prometu gužvi, zastoja i čekanja nije bilo a tijekom današnjeg dana najduža kolona vozila zabilježena je na graničnom prijelazu Kaštel na izlazu iz zemlje te je iznosila tri i pol kilometra. Na ulazu u Hrvatsku od inozemnih gostiju najbrojniji su bili Slovenci, Nijemci i Talijani. Inače, u protekla tri dana najveći promet na istarskim graničnim prijelazima zabilježen je u petak kada je u Hrvatsku ušlo 47.646 putnika, od toga 42.306 stranih turista.

VINKOVCI - Oko 150 metara južno od željezničke pruge Vinkovci-Tovarnik, u nezakonitu prelasku državne granice, pola sata iz ponoći, noćas su zatečeni 33-trogodišnji i 31-godišnji i državljani Pakistana, izvjestila je vukovarsko-srijemska policija. Na području Županje, Iloka i Lipovca, u nedopuštenu prelasku državne granice, vukovarsko-srijemska policja zatekla je, dan ranije, u subotu ukupno sedam državljana Moldavije, Afganistana, Alžira i Maroka. Na 294 kilometru rijeke Save na županjskom području u nedopuštenu prelasku državne granice zatečen je 23-godišnji državljanin Moldavije koji je prilikom uhićenja dragovoljno policiji predao devet paketića marihuane ukupne težine 2,8 grama, navodi policija. U blizini mosta koji Ilok spaja s Bačkom Palankom u Srbiji, u nedopuštenu prelasku granice zatečen je 18-godišnji državljanin Afganistana, a na cesti koja povezuje Lipovac i srbijansko mjesto Batrovci državljani Alžira u dobi od 36, 38, 22 i 31 godine života te državljani Maroka u dobi od 33 i 44 godine života. Prema riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske policije Luke Barunčića, tijekom prvih šest mjeseci ove godine zamijećen je povećan broj imigranata iz afroazijskih država, koji nastoje ući preko Hrvatske u Europsku uniju. "U prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježimo povećanje i do 600 posto u broju nezakonitih prelazaka državne granice", kazao je HINI Braunčić dodajući kako najveći broj stranih državljan koje se zatekne u nedovoljenom prlasku granice, državnu granicu prelazi na području Tovarnika, Iloka i Županje preko tzv. "zelene granice". "Orijentir su im uglavnom autocesta Lipovac-Zagreb i željeznička pruga Tovarnik-Zagreb. Neki se međutim znaju i izgubiti slijedeći te orjentire, poglavito u vrijeme kada je vegetacija visoka te smo tako znali strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu zateči i u Ivankovu na vinkovačkom području, koje nije tako blizu države granice", kazao je Barunčić. Prema neslužbenim podacima policije, od početka godine policija je otkrila više od 300 stranih državljana koji su na području Vukovarsko-srijemske županije nezakonito pokušali prijeći granicu između Srbije i Hrvatske. U šest mijeseci 2010. godine bilo ih je pedesetak. Svim ilegalnim imigrantima izdaje se rješenje o protjerivanju, izriče mjera zabrane ulaska i boravka u Hrvatskoj te pokreće postupak povratka u Srbiju.

ZAGREB - Policija je provela kriminalističko istraživanje nad 30-godišnjim muškarcem zbog osnovane sumnje da je prijetio 29-godišnjoj nevjenčanoj supruzi, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj. Tridesetogodišnjak je 23. i 24. lipnja prijetio teškim ozljeđivanjem nevjenčanoj 29-godišnjoj supruzi, a 24. lipnja zaprijetio joj je da će joj usmrtiti brata. Osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, predan u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, rečeno je novinarima. Neslužbeno se doznaje da osumnjičeni 30-godišnjak s 29-godišnjom nevjenčanom suprugom ima dijete koje još nema ni godinu dana. Vjerojatno je 29-godišnjakinja željela s djetetom od njega otići. Prijetio joj je u stanu i telefonski te govorio da će joj polomiti noge. Osumnjičeni tridesetogodišnjak je od ranije evidentiran u policiji za nekoliko kaznenih djela krvnih delikata.

IMOTSKI - Jedna je osoba preminula, tri su teško ozlijeđene među kojima i jedna maloljetnica, a dvije osobe su zadobile lakše tjelesne ozljede u prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu u Imotskom, kazano je danas u PU splitsko-dalmatinskoj. Do prometne je nesreće došlo oko 11, 35 sati u Imotskom na križanju D-60 i ulice Bruna Bušića, gdje su se sudarili VW passat i audi 80. Policijski je očevid pokazao kako je 79- godišnji vozač passata oduzeo prednost prolaza vozačici (19) audija 80. U nesreći je troje osoba teže, a dvije lakše ozlijeđene, dok je supruga vozača passata nekoliko sati nakon nesreće od zadobivenih teških i po žovot opasnih tjelesnih ozljeda preminula na Jedinici intezivnog liječenja (JIL) splitske bolnice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙