FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mršav promet, nevelike oscilacije Crobexa

ZAGREB, 26. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi u prošlom, za dva blagdanska dana skraćenom radnom tjednu promet bio vrlo mršav, a Crobexi nisu osjetnije oscilirali, unatoč vijestima o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Crobex indeks prošloga je tjedna ojačao 0,05 posto, na 2.242 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,31 posto, na 1.212 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je samo 35,4 milijuna kuna, što je otprilike 52 milijuna manje nego tjedan dana prije.

S obzirom da su brojni ulagači i brokeri povezali dva blagdanska dana s vikendom, na burzi se prošloga tjedna trgovalo usporenim tempom, a likvidnost je, kao što se očekivalo, bila niska.

U petak je, primjerice, redovni promet iznosio svega 6,8 milijuna kuna, što je najmršaviji promet od kolovoza prošle godine. Ulagače toga dana nije potaknula ni vijest da su čelnici EU-a u Bruxellesu poduprli završetak pristupnih pregovora Hrvatske s Unijom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine.

Najveći promet, 6,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,50 posto, na 257 kuna.

S prometom od 4,7 milijuna kuna slijedi dionica AD Plastika, a cijena joj je porasla 2,8 posto, na 129 kuna.

U fokusu ulagača bila je i dionica Atlantic grupe. Uz promet od 2,4 milijuna kuna, cijena joj je oslabila 0,70 posto, na 705 kuna.

Glavna skupština Atlantic Grupe odlučila je početkom prošloga tjedna da se prošlogodišnja dobit od 188,02 milijuna kuna ne raspoređuje za isplatu dividende, nego da ostane u zadržanoj, neraspoređenoj dobiti radi daljnjeg ulaganja u razvoj projekata.

Među milijunašice uvrstila se i dionica Podravke, pri čemu joj je cijena oslabila 0,29 posto. Nešto veći promet tom dionicom nego što je uobičajeno uslijedio je nakon napisa u medijima da je multinacionalna kompanija Unilever zainteresirana za kupnju 10,6 posto dionica Podravke koje drži OTP banka.

Na veću aktivnost ulagače nisu mogle potaknuti ni vijesti iz svijeta jer su na globalnim burzama prošloga tjedna cijene dionica pale. Ulagači se, naime, plaše da grčki parlament neće prihvatiti program proračunske štednje koji je vlada dogovorila s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, a to bi Grčku moglo odvesti u insolventnost.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 0,58 posto, a S&P 500 0,24 posto, što je već sedmi pad tih indeksa u posljednjih osam tjedana.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,30 posto, dok je frankfurtski DAX pao 0,61, a pariški CAC 1,03 posto.

„Idućega će tjedna ulagači pratiti kretanja na svjetskim burzama, jer nema domaćih vijesti koje bi potaknule trgovanje. Vjerojatno će domaće tržište uroniti u ljetnu letargiju, s obzirom da se tek krajem srpnja očekuju polugodišnja poslovna izvješća domaćih kompanija, koja bi mogla značajnije utjecati na tržište“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

A na svjetskim će burzama, kaže Laća, i idućega tjedna u fokusu ulagača biti Grčka jer će tamošnji parlament u srijedu raspravljati o programu proračunske štednje vlade, a za idući je tjedan u toj članici eurozone najavljen i generalni štrajk.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙