FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB/KOMIŽA - U Komiži na otoku Visu danas se održava manifestacija "Festival mora rota palagruzona 2011." u sklopu koje je jutros krenula regata povijesnom rutom komiških ribara na otok Palagružu gdje će večeras bit potpisan ugovor o sufinanciranju projekta izgradnje Ribarske luke Komiža. Riječ je o ugovoru između Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Lučke uprave Split vrijednom osam milijuna kuna čime će biti financirana prva faza izgradnje te luke u Komiži, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede. Izgradnja ribarske luke s veletržnicom ribe planirana je u pet faza, a trebala bi biti izgrađena u naredne tri do četiri godine, navode iz Ministarstva. Regati prisustvuje i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji će, kako je najavljeno, potpisati ugovor.

ZAGREB - Hrvatski proizvođači vina predstavili su se na međunarodnom sajmu vina "Vinexpo 2011" koji se održavao uz 2.400 izlagača iz 47 zemalja od 19. do 23. lipnja u Bordeauxu u Francuskoj, a do sada je to bila najobuhvatnija promocija hrvatskih vina na tom sajmu, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore koja je organizator nastupa hrvatskih tvrtki na tom sajmu. To je treći nastup hrvatskih vinara na tom sajmu. Ove se godine na nacionalnom štandu predstavilo 55 hrvatskih vinara sa 79 vrsta vina. Štand je bio organiziran u četiri zone - Slavonija i Podunavlje, središnja Hrvatska, Dalmacija i Istra s Primorjem. Pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGK Rajko Ružička istaknuo je kako su hrvatska vina oduševila posjetitelje, te kako su hrvatski vinari i ovaj put dokazali da Hrvatska ima potencijala biti upisana na svjetsku vinsku kartu.

ZAGREB - Pismonosnih je pošiljaka u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine bilo 1,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a od ukupno 86,3 milijuna tih pošiljaka glavnina, ili 82,1 milijun, primljena je u unutarnjem prometu, što je blagi pad od 0,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U međunarodnom prometu zabilježen je veći pad nego u unutarnjem, pa je tako otpremljenih 1,5 milijuna pismonosnih pošiljaka u inozemstvo gotovo 25 posto manje nego u lanjskom prvom tromjesečju. Za 11,45 posto manje tih je pošiljaka i primljeno iz inozemstva, ili 2,6 milijuna. Paketa je ove godine bilo više i u unutarnjem i u međunarodnom prometu.

ZAGREB - U Zagrebu je od siječnja do kraja travnja ove godine boravilo 9,4 posto više turista, koji su ostvarili 6,7 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u ovogodišnjem travnju turista bilo 19,3 posto više, a njihovih noćenja 16,5 posto više nego u lanjskom travnju, podaci su zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Spomenuti postoci rasta u prva četiri mjeseca u Zagrebu rezultat su 168,4 tisuće turističkih dolazaka i 282,8 tisuće noćenja, od čega su većinu ostvarili strani turisti. Došlo ih je 113,1 tisuća, ili 16,2 posto više nego u lanjska prva četiri mjeseca, a sa 191,7 tisuća noćenja strani su turisti u Zagrebu ostvarili porast od 12,1 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi obujam trgovanja danas vrlo mršav, a indeksi stagniraju, premda su u Bruxellesu čelnici Europske unije poduprli završetak pregovora o pristupanju Hrvatske Uniji i premda na svjetskim burzama cijene dionica rastu. Crobex indeks bio je oko podneva u blagom minusu od 0,03 posto, na 2.242 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,17 posto, na 1.214 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,3 milijuna kuna, što je za 3,6 milijuna manje nego u utorak u to doba. Niti jednom dionicom do podneva nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Najlikvidnija je, s prometom od oko 650 tisuća kuna, bila dionica HT-a, a cijena joj je porasla 0,12 posto, na 257 kuna. S prometom od oko 600 tisuća kuna, slijedi dionica AD Plastika, pri čemu joj je cijena porasla za 2,1 posto, na 130 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙