FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povlačenje američkih trupa iz Afganistana novi rizik

WASHINGTON , 23. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Načelnik združenog stožera američkih vojnih snaga admiral Michael Mullen u četvrtak je priznao da je bilo nesuglasica s predsjednikom Barackom Obamom u pogledu povlačenja vojnih snaga iz Afganistana, upozorivši da predsjednikova odluka o povlačenju vojnika iz te zemlje prije nego je očekivano predstavlja novi rizik, unatoč činjenici da su vojni zapovjednici poduprli strategiju postupnog zaključenja gotovo desetljeće dugog rata.

"Predsjednikova odluka puno je agresivnija i puno riskantnija nego što sam bio spreman prihvatiti u početku", rekao je Mullen u govoru održanom pred članovima Kongresa, nakon što je Obama obavijestio o povlačenju 33.000 vojnika do kraja ljeta 2012.

"Više trupa tijekom duljeg vremenskog razdoblja bez sumnje predstavljaju sigurniji način, no to nužno ne znači i da je riječ o najboljem načinu. U svakom slučaju, samo predsjednik na kraju može uistinu donijeti odluku o prihvatljivoj razini rizika što ga moramo preuzeti na sebe", rekao je Mullen.

Američko vojno zapovjedništvo lobiralo je da se osigura više vremena za povlačenje, a ministar obrane u odlasku Robert Gates javno je rekao kako bi bilo kakvo povlačenje vojnika iz Afganistana trebalo biti umjerenije.

Zamjenica američkog ministra obrane Michelle Fournoy podsjetila je da će u Afganistanu i nakon završetka ljeta 2012. ostati još 68.000 američkih vojnika. "To je dva puta više vojnika u Afganistanu nego kad je Obama preuzeo svoju predsjedničku dužnost u siječnju 2009. Naravno, to ne znači da će 'jurnjava prema izlazu' ugroziti naše sigurnosne ciljeve", rekla je Fournoy pred članovima Kongresa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙