FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanski sud poništio izbor dijela zastupnika

KABUL, 23. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Poseban sud, koji je osnovao afganistanski predsjednik Hamid Karzai nakon spornih parlamentarnih izbora prošle godine, poništio je u četvrtak rezultate izbora četvrtine zastupnika izazvavši bojazan od izbijanja ustavne krize.

Sud je zbog izborne prijevare poništio izbor 62 zastupnika u donjem domu parlamenta koji ima 249 mjesta i naložio da se oni zamijene novim zastupnicima.

Karzaievi kritičari tvrde da je sud, utemeljen nakon spornih izbora 2010. na kojima su Karzaievi suparnici postigli dobar rezultat, osnovan da bi predsjednik ojačao svoj politički utjecaj.

Uz suce koji su pročitali nove rezultate stajali su naoružani vojnici, a novoizabrani zastupnici i njihovi pristaše nisu skrivali oduševljenje sudskom odlukom.

Dio zastupnika u parlamentu, jedinom političkom tijelu koje može kontrolirati Karzaia, uzvikivali su da je odluka suda nelegalna te su najavili prosvjede.

Objava novih izbornih rezultata uslijedila je samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama iznio plan povlačenja američkih vojnika iz Afganistana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙