FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

MOSTAR - Branimir Glavaš premješten je u utorak poslije podne iz iz zatvora u Zenici u zatvor u Mostaru gdje bi trebao odslužiti preostalih šest godina zatvorske kazne od ukupno osam na koliko je osuđen zbog ratnih zločina nad srpskim civilima tijekom rata u Osijeku. "Glavaš je iza 18 sati dovežen u zatvor u Mostaru gdje će odslužiti preostali dio kazne", rekao je za Hinu ravnatelj zatvora Romeo Zelenika. Po njegovim riječima, Glavaš će biti smješten u posebnom, zatvorenom dijelu zatvora gdje kazne služe osobe koje su počinile teže zločine. Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak rekao je za medije u Mostaru kako je odluka o Glavaševu premještanju odobrena zbog njegova straha za osobnu sigurnost. Branimiru Glavašu ostalo je u BiH odslužiti još šest godina zatvora.

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH, koje čine stranke okupljene oko dvaju HDZ-a u BiH, podržale su kandidaturu Borjane Krišto za mandatara za sastav vijeća ministara te istaknulo da se protivi izboru Slave Kukića za mandatara budući HNS smatra da ni on ni stranke koje su ga kandidirale nema hrvatski legitimitet. "Predsjedništvo HNS-a BiH daje punu potporu Borjani Krišto, jedinom legitimnom kandidatu hrvatskog naroda za dužnost predsjednice vijeća ministara BiH", navodi se u priopćenju. Izražena je zabrinutost zbog učestalih istupa bošnjačkih političara iz SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA), u kojoj otvoreno traže pet, odnosno polovicu pozicija u vijeću ministara BiH kako ih Hrvati i Srbi ne bi nadglasali“.

VARŠAVA - Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izjavila kako je optimistična u vezi s rješenjem grčke krize, ali je i dodala da Atena mora nastaviti s mjerama štednje. Merkel je to rekla u utorak u Varšavi, a samo nekoliko sati poslije u grčkom će se parlamentu glasovati o povjerenju premijeru Georgeu Papandreuu. Njemačka je kancelarka potvrdila i da Berlin drži kako privatni ulagači moraju sudjelovati u spašavanju Grčke. "Mi vjerujemo da se teret ne smije svaliti samo na porezne obveznike, nego da i banke moraju sudjelovati (u spašavanju). Optimistična sam, vjerujem da ćemo postići pozitivne rezultate jer je stabilnost u interesu banaka i zemalja eurozone", rekla je Merkel na konferenciji za novinare u zpoljskoga premijera Donalda Tuska. "Treba povećati grčku konkurentnost, reducirati grčki dug, a grčka vlada mora u parlamentu donijeti prave mjere", dodala je. Glasovanje u grčkome parlamentu događa se nakon ultimatuma eurozone da Atena mora u iduća dva tjedna odobriti novi petogodišnji paket teških gospodarskih reforma ili neće dobiti tranšu pomoći vrijednu 12 milijarda eura, koja joj je nužna da izbjegne bankrot

PARIZ - Ruski premijer Vladimir Putin u utorak je izjavio da je francuska ministrica financija Christine Lagarde "vrlo kompetentna" i da bi bila dobra čelnica Međunarodnoga monetarnog fonda."Gospođa Lagarde je vrlo dobro poznata u Rusiji", rekao je Putin novinarima u Parizu. "Njen osobni, i što je još važnije, poslovni ugled se vrlo visoko cijeni". Za mjesto dosadašnjeg čelnika MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna konkuriraju guverner središnje meksičke banke Augustin Carstens i Christine Lagarde. MMF je u ponedjeljak rekao da će se izvršni odbor te organizacije sastati 28.lipnja kako bi raspravio o kandidatima a 30. lipnja bi trebao donijeti odluku.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi uspio je prevladati razlike unutar svoje koalicije i dobio glasove u utorak na prvom parlamentarnom ispitu nakon dva izborna poraza. Berlusconijeva vlada desnog centra dobila je povjerenje u donjem domu parlamentu u glasovanju o mjerama jačanja rasta zahvaljujući saveznicima iz Sjeverne lige koja ga nevoljko podržava nakon poraza na referendumu i lokalnim izborima ovoga mjeseca. Za prijedlog mjera glasovalo je 317 zastupnika, 293 protiv a dva zastupnika su bila suzdržana.Pobjeda će, po ocjenama analitičara, Berlusconiju vjerojatno donijeti samo kratkotrajno olakšanje s obzirom da je njegova vlada suočena sa snažnim padom popularnosti, nezadovoljnim saveznicima i krizom gospodarstva.

LONDON - Britanija može održavati svoju vojnu kampanju u Libiji koliko je potrebno, rekao je u utorak britanski premijer David Cameron odgovarajući na dvojbe među višim britanskim vojnim časnicima o tome koliko dugo Velika Britanija može ostati vojno uključena. "Potpuno sam uvjeren da možemo održati taj pritisak, mi možemo održavati tu misiju koliko je potrebno", rekao je Cameron na konferenciji za tisak. "Vrijeme je na našoj, a ne Gadafijevoj, strani". Britanski vojni čelnici požalili su se na pritisak borbe na dvije bojišnice, u Afganistanu i u Libiji, dok se oružane snage suočavaju sa smanjenjem izdvajanja za vojsku kako bi se ograničio proračunski manjak.

NEW YORK -Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u utorak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da bez odgode provede reforme koje je najavio u govoru u ponedjeljak. Ban je dodao da bi reforme trebale biti "istodobno realne i vjerodostojne". One bi "trebale biti dio procesa promjene i demokratizacije i ne isključiti nijednu stranu", objasnio je Ban Ki-moon. Al-Asad koji nastoji smiriti dosad neviđene prosvjede u zemlji, pozvao je u govoru u ponedjeljak na "nacionalni dijalog" radi izlaska iz krize, spomenuvši prvi put mogućnost ukidanja ustavnog članka o prevlasti stranke Bas. U govoru koji je održao na sveučilištu u Damasku, što je njegov treći javni nastup otkako su u ožujku počeli prosvjedi koje njegov režim guši u krvi, Asad je opet progovorio o "uroti" protiv Sirije i rekao da se reforme ne mogu provesti "u kaosu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙