FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina traži brzo rješenje sukoba u Libiji

PEKING, 21. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Kina je u utorak rekla da je sastanak sa čelnikom diplomacije libijskih pobunjenika, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Pekingu, nastojanje da se nađe brzo rješenje za krizu u Libiji.

Predsjedatelj izvršnog odbora Nacionalnog prijelaznog vijeća libijskih pobunjenika Mahmud Džibril treba se susresti s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem kako bi "razmijenili gledišta o stanju u Libiji", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovnoj konferenciji za tisak.

Džibril je u Peking doputovao u utorak, izvijestila je agencija Xinhua.

"Mi vjerujemo da je libijsko Nacionalno prijelazno vijeće važna domaća politička snaga i Kina je voljna nastaviti održavati kontakte s Nacionalnim prijelaznim vijećem i njenim relevantnim strankama u traženju političkog rješenja za probleme u Libiji", rekao je Hong. Hongu je postavljeno pitanje označava li Džibrilov posjet promjenu politike Kine koja općenito izbjegava uplitati se u unutarnje sukobe drugih država. Hong nije dodatno obrazlagao posjet.

Kina u sukobu u Libiji nije čvrsto stala ni uz libijskog čelnika Moamera Gadafija ni pobunjenike i kaže da su njeni nedavni susreti s predstavnicima libijske vlade i pobunjenika dio nastojanja da se potakne primirje i okončanje rata pregovorima.

Peking, koji nikada nije bio izrazito blizak Gadafiju, ovog je mjeseca ugostio libijskog ministra vanjskih poslova Abdelatija Obeidija a Kina je rekla i da su njena vrata otvorena i pobunjeničkom Nacionalnom prijelaznom vijeću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙