FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinezi spremni za mogući posjet libijskih pobunjenika

PEKING , 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Kineske vlasti u četvrtak su objavile da bi pozdravile mogući posjet izaslanstva libijskih pobunjenika koji traže svrgavanje s vlasti Moamera Gadafija.

"Spremni smo uskoro primiti predstavnike Prijelaznog nacionalnog vijeća", rekao je voditelj odjela za poslove vezane za zapadnu Aziju i sjevernu Afriku z kineskom ministarstvu vanjskih poslova, Chen Xiaodong.

Kineski diplomat, čije je sjedište u Egiptu, posjetio je uporište libijskih pobunjenika u Benghaziju zbog razgovora s predstavnicima Vijeća, izvijestilo je početkom tjedna kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Uz to, Kinezi su prošli tjedan objavili da se njihov veleposlanik u Kataru sastao s Mustafom Abdel Džalilom, koji je de facto pobunjenički politički vođa.

Otvaranje prema pobunjenicima znak je promjena, kada je riječ o Kini, koja nikad nije bila pretjerano bliska s Gadafijem, no generalno, pokušava izbjeći zauzimanje strana u unutarnjim sukobima u stranim zemljama.

Kina je bila među zemljama koje su u ožujku, kada je UN-ovo Vijeće sigurnosti dopustilo NATO-ove napade na Gadafijeve snage, iskoristile svoje pravo stalne zemlje članice na ulaganje veta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙