FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ima li snage za prekid šestodnevnog negativnog niza?

ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje i niska likvidnost, zbog predstojećih blagdana i nedostatka poticajnih vijesti, pa je pitanje može li se prekinuti klizanje Crobex indeksa, koje traje već šest dana.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,38 posto, na 2.232 boda, najnižu razinu od 25. svibnja, kada je iznosio 2.227 bodova.

Crobex10 pao je, pak, 0,27 posto, na 1.212 bodova, najnižu razinu još od 10. siječnja, kada je iznosio 1.202 boda.

To je bio već šesti dan zaredom kako indeksi slabe. U tom je razdoblju Crobex izgubio 1,90, a Crobex10 2,66 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer samo 14,5 milijuna kuna, što je gotovo 3 milijuna manje nego u petak.

U opreznom trgovanju jučer je najveći promet, 3,5 milijuna kuna, ostvaren dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena ostala gotovo nepromijenjena na 255,5 kuna.

Znatniji promet, gotovo 2 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom AD Plastika. Pritom je zaustavljen pad cijene te dionice. Nakon što je prošloga tjedna pojeftinila za više od 6 posto, jučer je ta dionica poskupila 0,44 posto na 126,05 kuna.

Niti jednom drugom dionicom jučer nije ostvaren promet veći od milijun kuna.

„Kako je ovaj tjedan zbog blagdana skraćen za dva radna dana, očekujem i danas nisku likvidnost. U fokusu ulagača mogla bi, osim uobičajeno najlikvidnijih, biti i dionica Podravke, nakon napisa u medijima da je Unilever zainteresiran za kupnju udjela u domaćoj prehrambenoj kompanija“, kaže Danijela Sporiš, brokerica i investicijska savjetnica u investicijskom društvu Credos.

Business.hr piše jutros kako iz neimenovanih izvora doznaje da je multinacionalna kompanija Unilever zainteresirana za kupnju 10,6 posto dionica Podravke koje drži OTP banka.

Iz Unilevera nisu potvrdili tu vijest, a iz Uprave Podravke poručuju da menadžment ne pregovara o prodaji Podravkinih dionica u vlasništvu OTP-a.

Jučer je dionicom Podravke ostvaren promet od oko 450.000 kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena na 321 kunu.

U nešto većem fokusu ulagača mogle bi biti i dionice kompanija iz sastava Agrokora, koje su jučer nastavile pozitivan trend na krilima vijesti o mogućem partnerstvu sa slovenskim Mercatorom.

Među Agrokorovim tvrtkama jučer je, s rastom cijene za 2 posto, prednjačila dionica Konzuma. No, uz promet od samo 330.000 kuna.

Sa svjetskih tržišta, pak, stižu nešto bolje vijesti nego proteklih dana, no još uvijek nedovoljno poticajne.

Na Wall Streetu je jučer Dow Jones indeks ojačao 0,63 posto, a S&P 500 i Nasdaq indeks oko 0,5 posto.

To se zahvaljuje porukama dužnosnika Europske unije da će Grčka dobiti kredit početkom srpnja, da se raspravlja o još jednom paketu pomoći toj zemlji i da će se poduzeti sve da se spriječi negativan utjecaj grčke dužničke krize na druge financijski oslabljene članice eurozone, kao što su Irska i Portugal.

Zahvaljujući tome, jutros su porasle i cijene dionica na azijskim te europskim burzama.

No, trguje se oprezno jer se čeka ishod glasovanja u grčkom parlamentu o povjerenju novoj vladi premijera Georgea Papandreua, koja bi trebala uvesti daljnje mjere proračunske štednje kako bi dobila međunarodne kredite.

„Očekujem danas mirno trgovanje i stagnaciju indeksa na Zagrebačkoj burzi. Ulagači su suzdržani i zbog opreznog trgovanja na svjetskim burzama, gdje je i dalje u fokusu grčka dužnička kriza“, zaključuje Danijela Sporiš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙