FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je u srijedu članove parlamenta Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji su mu čestitali na značajnom napretku u pregovorima s Europskom unijom te izrazili svoju punu potporu njihovom skorom završetku, priopćeno je iz Ureda predsjednika. Britanski parlamentarci posebno su naglasili važnost hrvatskog uspjeha kao primjer ostalim zemljama regije u provođenju zahtjevnih reformi. Predsjednik Josipović potvrdio je strateški interes Republike Hrvatske za što skorijim ulaskom ostalih zemalja regije u Europsku uniju te izrazio odlučnost hrvatskih vlasti da im u tom procesu hrvatske vlasti daju punu praktičnu podršku.

ATENA - Tisuće grčkih prosvjednika okupile su se ispred parlamenta, a radnici su pokrenuli štrajk u srijedu zbog vladinih napora da se usvoje nove oštre mjere štednje. Premijer George Papandreu mora provesti oštre mjere koje uključuju rast poreza, smanjenje troškova i prodaju državne imovine kako bi Grčka nastavila primati pomoć od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). EU, Europska središnja banka (ECB) i MMF, koji su u svibnju 2010. odobrili Grčkoj zajam od 110 milijarda eura, početkom lipnja su pristali povećati pomoć u zamjenu za stroži financijski nadzor i ubrzavanje privatizacije. Papandreu ne samo da je suočen s javnim prosvjedima i otporom konzervativne oporbe, nego i u redovima njegove stranke ima onih koji prijete da će odbaciti njegov plan štednje.

NEW YORK - Sirijske snage nisu intervenirale kako bi spriječile palestinske prosvjednike da prijeđu liniju prekida vatre na Golanu tijekom krvavih prosvjeda 15. svibnja i 5. lipnja, po izvješću UN-a. U incidentima je poginulo 27 ljudi kada su izraelske snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike, a diplomati su optužili Damask da tim graničnim nasiljem želi skrenuti pozornost s represije prodemokratskih prosvjeda u svojoj zemlji. Izvješće, koje se temelji na svjedočanstvima UN-ovih snaga na Golanu, ne optužuje Siriju da je organizirala nerede, ali ističe da su se elementi sirijskih snaga sigurnosti nalazili u blizini tih dvaju događaja. Po izvješću, Izrael i Sirija "općenito" su surađivali s UN-ovim snagama (UNDOF), koje čini oko 1400 plavih kaciga iz Austrije, Kanade, Hrvatske, Indije, Japana i Filipina.

ASTANA - Šangajska organizacija za suradnju, protuteža američkom utjecaju u središnjoj Aziji, okupila se u srijedu u Kazahstanu na summitu na kojem sudjeluju ruski, kineski i iranski predsjednik. Članice Šangajske organizacije za suradnju su Rusija, Kina, Uzbekistan, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan, a status promatrača imaju Indija, Pakistan, Iran i Mongolija. "Moguće je da Šangajska organizacija za suradnju preuzme odgovornost za mnogobrojne probleme u Afganistanu nakon povlačenja koalicijskih snaga 2014.", rekao je kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev na otvaranju summita. Regionalna sigurnost i gospodarska suradnja među članicama organizacije na dnevnom su redu summita.

LONDON - Prehrambene navike promijenile su se u brojnim zemljama zbog povećanja cijena prehrambenih proizvoda, doznaje se u srijedu iz ankete koju je u 17 zemalja provela nevladina udruga Oxfam. Unatrag dvije godine prehrambene je navike promijenila polovica ispitanika, njih točno 53 posto. Među njima, više od jedne trećine (39 posto) navelo je ekonomske razloge, a 33 posto zdravstvene razloge. Sveukupno je njih 20 posto u posljednje dvije godine promijenilo sadržaj svojih tanjura zbog povećanja cijena prehrambenih proizvoda. Ta je tendencija vrlo jaka u siromašnim zemljama, poput Kenije (60 posto) ili Gvatemale (29 posto), ali je izražena i u razvijenim zemlja poput Australije (24 posto), Španjolske (20 posto), Velike Britanije (19 posto) i SAD-a (17 posto). Oxfam je pozvao čelnike cijelog svijeta, a posebice ministre poljoprivrede zemalja G20 koji se sljedećeg tjedna sastaju u Francuskoj da "sada reagiraju kako bi popravili naš prehrambeni sustav koji je se raspada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙