FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelska kampanja protiv Palestine u UN-u

JERUZALEM, 10. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo je diplomatsku ofenzivu protiv palestinskih nastojanja da njihova država u rujnu uđe u UN, izvijestio je petak dnevni list Haaretz.

Ministarstvo je osnovalo "Rujanski forum" i tražilo od svih veleposlanika da ih izvijeste kako napreduju u uvjeravanjima ministara pravosuđa da se usprotive palestinskoj kampanji ulaska u UN, piše list koji se poziva na povjerljive interne dokumente vanjskih poslova.

"Naš je cilj da maksimalni broj zemalja bude protiv toga da UN prizna palestinsku državu", piše glavni direktor ministarstva Rafael Barak, prenosi Haaretz.

Taj tekst nalaže izraelskim diplomatima da se sastanu s najviše pozicioniranim političarima i vode kampanju pri lokalnim udrugama, medijima i u javnom mnijenju protiv priznanja palestinske države.

Izraelska diplomacija smjera posebice na Europsku uniju (EU) koja je podijeljena u tom pitanju. Nekoliko europskih zemalja, među kojima Francuska, dale su na znanje da namjeravaju priznati Palestinu ako pregovori ostanu blokirani.

Direktor odjela vanjskih poslova za zapadnu Europu Naor Gilon je rekao da se nada osnovati veliki blok država EU protivnica palestinskom jednostranom postupku, piše taj list.

Palestinski čelnici namjeravaju na godišnjem zasjedanju Opće skupštine tražiti da Palestina uđe u UN u svojim granicama iz 1967.

Palestinski čelnici spremni su obratiti se Općoj skupštini u slučaju očekivanog veta Sjedinjenih Država Vijeću sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙