FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

N. Vidošević o završetku pregovora s EU

ZAGREB, 10. lipnja 2011. (Hina) - Današnji prijedlog Europske komisije da se završe pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ocijenio je dobrim jer se time završava jedna priča koja, po njemu, predugo traje za Hrvatsku.

Vidošević je istaknuo i da se time sada u novim okolnostima definiranih odnosa, jer je Hrvatska već u NATO-u, pa eto i uskoro u EU, stvaraju uvjeti da se potpuno okrenemo sebi i definiranju vlastite budućnosti i u okviru NATO-a i EU-a, i još najvažnije u okviru globaliziranog svijeta.

Hrvatsko gospodarstvo inače je u velikoj mjeri, poglavito u vanjskotrgovinskoj razmjeni, usmjereno na zemlje EU-a, na čijim se tržištima ostvaruje više od 60 posto hrvatskog robnog izvoza i uvoza.

Hrvatska je tako u 2010. izvezla u zemlje EU robe u vrijednosti većoj od 5,4 milijarde eura, što je povećanje za 19,3 posto u odnosu na godinu prije.

Hrvatskih uvoz iz EU-a lani je iznosio 9,1 milijardu eura i bio je manji za 4,6 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U prva četiri mjeseca ove godine pak hrvatski je robni izvoz u EU iznosio 1,8 milijardi eura i povećan je za 8 posto u odnosu na istom prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz iz EU-a ostvaren u vrijednosti od 2,7 milijardi eura uz smanjenje za 2,2 posto.

(Hina) xtam/xtper yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙