FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

BRUXELLES - Hrvatska je u ponedjeljak na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila pregovore u poglavlju Ribarstvo i tako napravila veliki korak prema završetku pristupnih pregovora, što je sada pitanje tjedana. "Vrlo smo zadovoljni ishodom današnje konferencije i siguran sam da ovo nije zadnje poglavlje koje zatvaramo ovaj mjesec i sada je kraj pregovora iza ugla", rekao je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak. Pristupna konferencija održana je na veleposlaničkoj razini, odnosno na razini glavnih pregovarača. Mađarski veleposlanik Peter Gyorkos, čija zemlja predsjedava EU-om u ovom polugodištu, izjavio je da je predstavnik Europske komisije na današnjoj pristupnoj konferenciji najavio da će nacrti pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja uskoro, sljedećih dana, biti poslana Vijeću EU-a. "Pozorno smo pratili što je rekao predstavnik Europske komisije, koji je rekao da su sada pri kraju s izradom nacrta pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja i da će sljedećih dana biti dostavljena Vijeću EU-a. Mogu vam jamčiti da će mađarsko predsjedništvo, bude li ocjena Europske komisije pozitivna, učiniti sve da se pregovori završe do kraja našeg mandata", rekao je Gyorkos.

NEW YORK - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u usmenom je obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u ponedjeljak u New Yorku, kao i u ranijem pisanom izvješću tom tijelu, ocijenio da Hrvatska ispunjava sve zahtjeve njegova ureda za pravnom pomoći "pravodobno i na vrijeme", ali je dodao i da najviši hrvatski dužnosnici nakon izricanja nepravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "nisu objektivno komentirali" presudu. Brammertz je Vijeće sigurnosti usmeno izvijestio da postoji "ograničeni napredak" u potrazi za dokumentima iz vremena akcije Oluja dok je u pisanom izviješću podnesenom u svibnju napisao kako "izvjestan broj nedosljednosti i pitanja, na koje je ukazano u vezi s nalazima Radne skupine u zadnjem izvješću tužitelja, ostaje neriješen" te da je "nestanak dokumenata nerazjašnjen". Ocjena pune suradnje s Haaškim sudom jedno je od mjerila za zatvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

NEW YORK - Hrvatski veleposlanik pri UN-u Ranko Vilović poručio je u ponedjeljak u New Yorku na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a kako bi bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pred Haaškim sudom trebao odgovarati i za zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj. "Pravda mora biti ispunjena i u tim slučajevima", kazao je Vilović u raspravi na sjednici Vijeća nakon što su redovita polugodišnja izvješća podnijeli predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz. Ističući da se mandat Haaškoga suda ne može privesti kraju bez uhićenja preostalih bjegunaca Vilović je kazao da u tom kontekstu Hrvatska pozdravlja uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Mladića optuženog za genocid i ratne zločine u BiH, ali se ne prisjeća samo žrtava u Bosni i Hercegovini nego i onih u Škrabrnji, Zadru, Šibeniku, Vrlici, Sinju, Kijevu. Osvrnuvši se na presudu u predmetu "Gotovina i Markač" Vilović je kazao kako su najviši hrvatski dužnosnici uključujući predsjednika Ivu Josipovića i Jadranku Kosor istaknuli da se poštuju odluke sudskih tijela no dodao je kako Hrvatska "uz dužno poštovanje nije suglasna s nekim političkim kvalifikacijama" u toj presudi.

NEW YORK - Veleposlanica SAD-a Rosemary DiCarlo pozdravila je u ponedjeljak u New Yorku, nakon podnošenja polugodišnjeg izvješća predsjednika Haaškoga Suda Patricka Robinsona i glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, snažnu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom i pohvalila njezinu odlučnost da nastavi tražiti dokumente koje potražuje haaško tužiteljstvo. Ona je pozdravila i to što je Hrvatska ponovno potvrdila predanost ispunjenju svih svojih obveza prema ICTY-ju. Predstavnik Britanije Philip Parham pozdravio je ocjenu glavnog haaškog tužitelja Brammertza o hrvatskoj suradnji izražavajući nadu da će se preostala pitanja uspješno riješiti. Članice Vijeća sigurnosti UN-a su u raspravi pozdravile nedavno uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, a nekoliko država pozvalo je Srbiju da osigura uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj.

SALZBURG - Trojica sudaca Višeg zemaljskog suda u Linzu odlučit će u javnoj raspravi u Zemaljskom sudu u Salzburgu 21. lipnja o tome je li dopušteno izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik Višeg zemaljskog suda u Linzu na upit austrijske novinske agencije APA. Zemaljski sud u Salzburgu 9. svibnja je odobrio izručenje Sanadera Hrvatskoj na što je njegov bečki odvjetnik Werner Suppan uložio žalbu. O žalbi će odlučivati sudsko vijeće sastavljeno od trojice sudaca Višeg zemaljskog suda u Linzu u raspravi u Zemaljskom sudu u Salzburgu, rekao je glasnogovornik Guenther Winsauer. Rasprava 21. lipnja počinje u 10.30 sati.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak mogućnost da dva HDZ-a trguju s jednom hrvatskom pozicijom u državnom vijeću ministara nakon što je izabrana vlada Federacije BiH iz koje su isključeni legitimni predstavnici toga naroda. U izjavi za medije u Mostaru predsjednik Čović je ocijenio da su neprihvatljivi zahtjevi čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije i visokog dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) i bošnjačkog člana BiH Predsjedništva Bakira Izetbegovića prema kojima bi hrvatske stranke trebale ustupili jednu hrvatsku poziciju. Prema njegovim riječima vlast u BiH ne bi mogla funkcionirati ako se izbace legitimni predstavnici bilo kojeg naroda iz vlasti. "Bilo bi i katastrofalno razmišljati o tome na način kako se to učinilo u Federaciji", dodao je Čović.

SARAJEVO - Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je dao suglasnost na odluku federalne vlade o dodjeli zamjenskog stana Emini Smajović koja je polagala pravo na dio stambenog prostora u rezidenciji vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića čime je i formalno okončan dugogodišnji spor tijekom kojega se kardinalu Puljiću prijetilo i deložacijom. Na izvanrednoj sjednici izaslanici u Domu naroda su bez posebne rasprave podržali prijedlog vlade da se Emini Smajović dodijeli stan u jednom od sarajevskih naselja kojega ona može i uknjižiti na svoje ime a ona je zauzvrat odustala od stanarskog prava na stanu koji je sastavni dio objekta u vlasništvu vrhbosanske nadbiskupije. "Naravno da smo se zalagali da se ovo pitanje riješi. Ono što nas boli je to da su u prošlosti postojali režimi koji su na ovakav način postupali prema privatnoj imovini pa se mi danas moramo baviti tim problemom", kazao je predsjednik kluba Hrvata u Domu naroda federalnog parlamenta Radoje Vidović.

SARAJEVO - Činjenica da je haaški optuženik Ratko Mladić napokon u zatvoru i da je Hrvatska vrlo blizu završetka pregovora o pristupanju Europskoj uniji kao i drugi reformski procesi na području zapadnog Balkana stvorili su dobar trenutak za proširenje EU-a i uključivanje država regije u nju, ocijenio je u ponedjeljak u Sarajevu povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele, koji je doputovao u radni posjet Bosni i Hercegovini. Kazao je kako je upravo zbog ovakvog razvoja događaja važno da se i u BiH ubrzaju reformski procesi i da se ta zemlja priključi ostatku regije. On je objasnio kako je Unija zainteresirana vidjeti što bržu provedbu reformi u Bosni i Hercegovini što uključuje i reformu pravosuđa pa je stoga pripravna i pomoći u tom procesu. Fuele se u Sarajevu a prije odlaska za Banju Luku sastao s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem a novinarima je potom prenio kako Bruxelles želi "više Europske unije u BiH".

MOSTAR - Papa Benedikt XVI. poslao je, povodom prelijetanja teritorija Bosne i Hercegovine, brzojav predsjedatelju tamošnjeg Predsjedništva Nebojši Radmanoviću zaželjevši mir i napredak u toj zemlji, izvijestili su u ponedjeljak iz Katoličke tiskovne agencije (KTA) BiH. Na letu iz međunarodne zagrebačke zračne luke "Pleso", zrakoplov s Benediktom XVI. u nedjelju je na povratku iz Hrvatske u Rim letio i preko zračnog prostora Bosne i Hercegovine. Kako su naveli iz KTA, sletjevši u Italiju, Papa je tim povodom poslao brzojav predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojši Radmanoviću. "Prelijećući zračni prostor Republike Bosne i Hercegovine na povratku s pastirskog putovanja u Hrvatsku, želim uputiti Vama, gospodine predsjedatelju, srdačan pozdrav te zazvati nad sve građane Vaše drage zemlje obilje mira i napretka", stoji u brzojavu pape Benedikta XVI.

BERLIN - Rezultati testiranja klica graha s njemačke farme, za koje se sumnja da su izvor zaraze bakterijom E. coli, neće biti poznati tako skoro, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo kulture Donje Saske. Od 40 testiranih uzoraka 23 su negativna, a ostali uzorci su još u fazi obrade. Njemačkim vlastima još uvijek predstoji utvrditi izvor trotjedne epidemije koja je do sada usmrtila 23 ljudi u Europi i od koje je u više europskih zemalja oboljelo 2.200 ljudi. Svi oni žive ili su boravili u sjevernoj Njemačkoj. Kao mogući izvor zaraze bakterijom E. coli navode se klice graha, krastavci, rajčica i zelena salata.

VARŠAVA - Prvi slučaj zaraze smrtonosnom enterohemoragičnom bakterijom E.coli potvrđen je u Poljskoj u slučaju 29-godišnje žene koja je stigla iz Njemačke, objavile su u ponedjeljak sanitarne vlasti. "Imamo jedan potvrđen slučaj i dva sumnjiva, a radi se također o osobama koje su boravile u Njemačkoj. Rezultati testiranja u ta dva slučaja bit će poznati idućih dana", rekao je glasnogovornik Nacionalne sanitarne inspekcije (GIS), Jan Bodnar. Pacijentica, koja je hospitalizirana od 23. svibnja u Szczecinu, trajno živi u području Hamburga, rekao je Bodnar. Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, po posljednjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Europsko središte za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu.

LISABON - Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva zatražio je u ponedjeljak od socijaldemokrata Pedra Passosa Coelhoa, pobjednika parlamentarnih izbora, da "odmah", bez da čeka svoje imenovanje, počne sa sastavljanjem vlade. U predsjedničkom se priopćenju kaže da je "socijaldemokratska stranka osvojila najveći broj zastupnika" te da je predsjednik države od Pedra Passosa Coelha zatražio da "odmah", s obzirom da uživa solidnu većinsku potporu u parlamentu, počne s formiranjem vlade. Također se dodaje da bi Coelha predsjednika o svojim odlukama trebao obavijestiti prije 15. lipnja, tj. objave službenih rezultata izbora. Portugalska Socijaldemokratska stranka (PSD), stranka desnog centra, premoćno je pobijedila na nedjeljnim izborima ispred dosad vladajućih socijalista koje su birači kaznili zbog oštrih mjera štednje dogovorenih u sklopu paketa pomoći EU-a i MMF-a vrijednog 78 milijarda dolara.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da će se kandidirati za drugi petogodišnji mandat na čelu Ujedinjenih naroda. "Jutros sam poslao pismo državama članicama UN-a i ponizno ponudio svoju kandidaturu za drugi mandat glavnog tajnika Ujedinjenih naroda", rekao je. Ban je stupio ne čelno mjesto UN-a 1. siječnja 2007. i njegov prvi mandat istječe 31. prosinca ove godine. Diplomati UN-a drže da Ban nema deklariranog protivnika, a Vijeće sigurnosti bi trebalo potvrditi njegovu kandidaturu o kojoj će se zatim izjasniti Opća skupština do kraja lipnja. Diplomat UN-a je rekao da je činjenica da se Ban kandidirao izvrsna jer on ima iskustva, autoritet i jako se angažirao za multilateralizam.

NEW YORK - Bivši čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn u ponedjeljak se izjasnio da nije kriv po optužbi da je seksualno napastvovao sobaricu u newyorškom hotelu koja ga je stajala njegova položaja i prilike da se kandidira za francuskog predsjednika. Strauss-Kahn, star 62 godine, mogao bi dobiti kaznu od 25 godina zatvora ako bude osuđen po optužnici koja uključuje pokušaj silovanja, spolno zlostavljanje, nezakonito oduzimanje slobode i nasilno dodirivanje. Od Strauss-Kahna je zatraženo da se izjasni glede optužnice a on je službeniku suda rekao da "nije kriv". Njegov sudski proces nastavit će se 18. srpnja na newyorškom vrhovnom sudu pred sucem Michaelom Obusom.

Odvjetnik sobarice koju je prema optužnici Strauss-Kahn napastvovao izjavio je kako će ona svjedočiti protiv njega ukoliko slučaj dođe pred sud.

BEJRUT - Najmanje 80 pripadnika sirijskih snaga sigurnosti poginulo je u ponedjeljak kad su se sukobili s nekoliko stotina naoružanih ljudi u gradu Jisr al-Shughouru na sjeverozapadu zemlje, objavila je državna televizija. Prema istom izvoru, naoružane skupine su zapalile zgrade lokalnih vlasti, ukrale šet tona dinamita i pucale u na civile, koristeći pritom i ručne raketne bacače. Ovo je jedan od najžešćih sukoba s protivnicima predsjednika Bašara al-Asada. Aktivisti za ljudska prava su ranije javili da vojna akcija traje od subote i da je u njoj ubijeno 10 policajaca i oko 37 stanovnika. Sirijske vlasti su zabranile stranim novinarima pokrivanje događaja u Siriji te je nemoguće potvrditivijesti koje dolaze s obiju strana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙