FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na pitanje novinara zabrinjavaju li ga Papine poruke da je sekularizacija zapravo opasnost protiv koje se treba boriti odgovorio da Crkva ima svoja stajališta, a da je država neovisna o Crkvi i donosi svoje odluke. "Naravno da Crkva ima određena stajališta koja netko prihvaća, a netko ne na praktičnoj političkoj razini. To je i stvar demokracije. Država je neovisna o Crkvi i država donosi svoje odluke, naravno vodeći računa i o općem raspoloženju naših građana", kazao je Josipović odgovarajući na pitanje novinara nakon sudjelovanja na konferenciji o Društveno odgovornom poslovanju. Sveti Otac jučer je na misi na hipodromu, uz ostalo, upozorio da se, "posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji" te pozvao vjernike da se odupru i ne popuštaju "sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak". Predsjednik nije odgovorio na upit novinara kako komentira jučerašnji poziv predsjednika Vijeća HBK za obitelj biskupa Valtera Župana na hipodromu da se revidira zakon koji dopušta prekid trudnoće.

ZAGREB - Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca zatražio je danas, prije formalnog početka suđenja u slučaju Spice, izuzeće USKOK-ovih tužiteljica Tamare Laptoš i Marije Vučko, zbog sumnji u njihovu nepristranost. Zahtjev da ih se udalji iz postupka, o čemu treba odlučiti glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, obrana je potkrijepila tvrdnjom da prilikom ispitivanja svjedoka tužiteljice nisu vjerno unosile u zapisnike sve što su svjedoci zaista rekli. Obrani je sporno i ispitivanje svjedoka predsjednika Uprave Podravke Miroslava Vitkovića. Dio njegovih riječi je također ispušten pa se iz zapisnika pogrešno moglo zaključiti da su optuženi planirali preuzimanje dionica tuđim novcem u svoju korist, ustvrdio je Nobilo. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš kazala je da je današnji zahtjev obrane optuženih u slučaju Spice za izuzećem tužiteljica legitiman, ali bez ikakve osnove. Anto Nobilo je ustvrdio i da se s Miroslavom Vitkovićem, tužiteljica Laptoš uoči svjedočenja čula čak 60 puta. "Ne znam odakle podatak o telefonskim kontaktima, koliko ih je bilo i kada su se dogodili. To je apsolutno neprihvatljivo", kazala je Laptoš. Zbog zahtjeva za izuzećem tužiteljica sudac Siniša Pleše prekinuo je raspravu i prije nego li je službeno započela čitanjem optužnice i izjašnjavanjem o krivnji. Novo ročište zakazao je za srijedu, 8. lipnja.

ZAGREB - Knjiga sutrašnjice i budućnost pisane riječi teme su drugoga UNESCO-ova Svjetskog foruma o kulturi i kulturnoj djelatnosti FOCUS 2011., koji počinje danas u talijanskome gradu Monzi i na kojemu će do 8. lipnja dvjestotinjak stručnjaka iz 40 zemalja raspravljati o pitanjima vezanim uz sve veći utjecaj digitalnih knjiga. Na koji će način digitalni zapisi utjecati na našu sposobnost razmišljanja i koncentracije, kako će digitalizacija knjiga utjecati na prava autora i čitatelja, hoće li "digitalna podjela" utjecati na bogate i siromašne, stare i mlade, treba li tradicionalne knjige i e-knjige oporezivati na različit način te, napokon, hoće li e-knjige potpuno zamijeniti tradicionalne, samo su neka od pitanja kojima će se baviti stručnjaci okupljeni u Monzi, najavljeno je na internetskim stranicama UNESCO-a i FOCUS-a.

ZAGREB - Učenici hrvatske Osnovne škole "Nedelišće" projektom "Zeleni korak naprijed", zajedno s tri škole iz Srbije, Rumunjske i Moldavije, osvojili su glavnu nagradu na natjecanju Međunarodne školske okolišne inicijative "Europske škole za živući planet", priopćio je danas svjetski fond za prirodu WWF. Završna svečanost međunarodne školske okolišne inicijative "Europske škole za živući planet", koju treću godinu za redom organiziraju svjetski fond za prirodu WWF i Erste Fondacija, održana je u nedjelju u Beču. Hrvatske škole na tom su natjecanju pobijedile drugi put. Lani je Gimnazija iz Čakovca osvojila prvo mjesto projektom "Bakine jabuke", a ove godine, zbog promjene pravila, učenici iz Nedelišća nagradu dijele s još tri škole. "Pod nazivom "Zeleni korak naprijed" trinaestogodišnjaci iz OŠ "Nedelišće" pod vodstvom profesorice Jelene Sršan-Pavlic istražili su moguće primjene lokalnoga ljekovita bilja. Pet učenika iz svakoga pobjedničkog razreda biti nagrađeno tjednim boravkom u prirodnom kampu u Austriji ove jeseni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙