FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladić se nije izjasnio o krivnji (dulje)

DEN HAAG, 3. lipnja 2011.(Hina) - Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić nije se u petak na svom prvom pojavljivanju pred Haaškim sudom izjasnio o krivnji po optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovječnosti u BiH.

"Gospodine Orie, želio bih dobro proučiti ove gnjusne optužbe protiv mene i da to sve pročitam treba bi mi više od mjesec dana. To su monstruozne rečenice koje ja nikada nisam čuo", odgovorio je Mladić na pitanje nizozemskog suca Alphonsa Oriea želi li se sada izjasniti o krivnji ili će to učiniti za 30 dana.

Orie ga je upoznao s pravilima suda koja mu omogućuju da se o krivnji po optužnici izjasni u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, te je sljedeće ročište zakazao za 4. srpnja ove godine, kada će Mladić imati drugu prigodu za izjašnjavanje o optužnici. Ukoliko to ne učini ni tada, sud će u ime optuženika evidentirati da se izjasnio da se ne osjeća krivim.

Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za genocid i zločine u BiH, a nakon toga i za genocid u Srebrenici.

Mladić je prilikom prvog pojavljivanja u sudnici Haškog suda cijelo vrijeme pokazivao istu osornost i aroganciju po kojoj je ostao upamćen s televizijskih snimaka iz 90-tih godina. Pri ulasku sudaca u sudnicu, vojnički je salutirao s kapom "šiltericom" na glavi. Dok su suci ulazili, sudski policajci su mu pomogli da se ustane. Primjetno je da nešto teže pokreće desnu ruku, ali je na kraju rasprave salutirao upravo tom rukom, dok je na početku to učinio s lijevom rukom.

Na pitanje ima li kakve pritužbe na uvjete pritvora, Mladić je zapljeskao i rekao da bi želio reći par rečenica s obzirom na nazočnost novinara iz cijeloga svijeta. "Ja sam branio svoj narod i svoju zemlju, a ne Ratka Mladića. Nisam ubijao Muslimane i Hrvate zato što su Muslimani i Hrvati. Ne ubijam ni sada u Libiji, ja sam samo branio svoj narod", rekao je Mladić.

"I ovakav kakav sam, star i bolestan, želim se obraniti i doživjeti slobodu", rekao je Mladić, na što ga je sudac Orie prekinuo i upozorio ga da je nazočnost novinara irelevantna i da se njegovo pitanje odnosilo na uvjete u pritvoru.

Rekao je da odvjetnika Aleksandra Aleksića, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti ne poznaje, i da želi imati "valjanu obranu".

"Prema meni se postupa ljudski i dostojanstveno", rekao je Mladić dodajući "osim kada na televiziji vidim ove fantomke, tada bih više volio da me ubiju". Ostalo je nejasno što je mislio pod "fantomkama", a iz konteksta se može zaključiti da bi se moglo raditi o posebnim televizijskim emisijama o zlodjelima njegove vojske, koje se objavljene nakon njegova uhićenja.

Sudac Orie mu je odobrio djelomično zatvaranje sjednice za javnost dok je govorio o svom zdravstvenom stanju. Za to vrijeme je bio isključen ton, ali se moglo vidjeti što se događa u sudnici. Mladić je nešto naširoko objašnjavao, pokazivao na svoju desnu ruku, a jedno vrijeme i on i sudac Orie su se smijali.

u javnom dijelu sjednice istaknuo je da ne "želi da ga se vodi ispod ruku, kao da je slijepac, jer može sam hodati. Ja sam general Ratko Mladić i to cijeli svijet zna".

Prvo pojavljivanje u galeriji za posjetitelje uz brojne novinare pratile su i predstavnice nekoliko udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju obitelji žrtava. "Ubojico, krvniče, monstrume", moglo se čuti nakon što se Mladić pohvalio da ga cijeli svijet poznaje.

Predsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić, koja je u Srebrenici izgubila gotovo cijelu obitelj, rekla je okupljenim novinarima da je iz Mladićeva ponašanja jasno da se uopće ne kaje i da se zapravo ruga žrtavma.

Mladić je, dok je sudac Orie čitao sažetak optužnice, u nekoliko navrata odmahivao glavom pokazujući da se ne slaže s onim što čuje, nekoliko se puta podrugljivo nasmijao dok se spominjalo odvajanje žena i djece od muškaraca u Srebrenici, dok je odobravajuće klimao glavom kada je sudac za njega rekao da je u to vrijeme bio najmoćnija osoba među bosanskim Srbima.

"Svojim je smijehom pokazao da se nije pokajao, to je smijanje žrtvama u lice", rekla je Munira Subašić, koja kaže da je u trenutku kada je ugledala Mladića, ponovno počela proživljavati sav užas koji je proživjela prije 16 godina u Srebrenici.

Mladić se u sudnici pojavio u sivom odijelu i s kapom "šiltericom" na glavi, koju je na intervenciju sudskih čuvara morao skinuti. Već prilikom utvrđivanja datuma rođenja došlo je do nesporazuma. Mladić je rekao da je rođen "na čisti ponedjeljak" 1943. godine, dok je sudac Orie imao podatak da je rođen 12. ožujka 1942. godine, na što je Mladić rekao da to nije točno. Na pitanje da li razumije što se govori u sudnici, Mladić je rekao da "razumije materinji srpski jezik te makedonski jer je dugo bio u Makedonije, a ostale jezike ne razumije". Govorio je na trenutke usporeno.

Mladić je odbio da mu čita cijela optužnica "ni u jednom slovu, ni u jednoj rečenici". Rekao je da je po dolasku u pritvor dobio tri fascikla dokumenata, ali da ih nije otvarao ni čitao. "NIsamo to čitao i nije mi poznato što unutra piše", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙