FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY imenovao privremenog odvjetnika Ratka Mladića

DEN HAAG, 2. lipnja 2011.(Hina) - Tajništvo Haaškog suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika ratnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak kada će se Mladić izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i najteže ratne zločine, objavio je u četvrtak Haaški sud.

U odluci koju je potpisao zamjenik sudskog tajnika Ken Roberts kaže se da će Aleksić zastupati Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pojavit će se u u petak prije podne u sudnici Haaškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivima po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritovorsku jedinicu u Sheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba prva haaška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za zločine u BiH a nakon toga i za genocid u Srebrenici.

Tužiteljstvo Haaškog suda Mladiću stavlja na teret da je zajedno s Radovanom Karadžićem bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno ukljanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija BiH za koje su bosanski Srbi tvrdili da je njihov.

Hrvatsko je pravosuđe provelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zbog napada na Kijevo 1991. godine, a teretilo ga se i za napade na civilne ciljeve na priobalnim područjima uključujući općine Šibenik i Zadar te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za zapovijed za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙