FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladić u pritvoru u Scheveningenu

ZAGREB/DEN HAAG, 31. svibnja 2011. (Hina) - Haaški optuženik Ratko Mladić stigao je u utorak navečer u pritvorsku jedinicu Haaškoga suda u Scheveningenu, potvrdila je glasnogovornica Međunarodnoga suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY).

"Mogu potvrditi da je Ratko Mladić u pritvorskoj jedinici haaškoga tribunala. Nakon 16 godina bijega, napokon je stigao ovamo", rekla je Nerma Jelačić novinarima u Den Haagu i dodala kako je riječ o "velikom događaju za Tribunal. Sretni smo što je ovdje i što će uslijediti suđenje. Prvo se pojavljivanje očekuje u roku od nekoliko dana", rekla je Jelačić.

U priopćenju ICTY-ja kaže se da će datum prvog pojavljivanja pred sudom biti naknadno objavljen.

Prvih će nekoliko dana biti u izoliranoj ćeliji, a onda će biti prebačen u neko od triju krila pritvora u Scheveningenu u kojima su drugi pritvorenici, rekla je ona, ali nije mogla reći hoće li biti u istome krilu u kojem je i Radovan Karadžić kojemu se trenutno sudi kao jednom od sudionika udruženog zločinačkog poduhvata u okviru kojega je optužen i Mladić.

Glasnogovornica je objasnila da će Mladić u utorak navečer dobiti i primjerak optužnice, te da će ga pregledati liječnik. Nije mogla reći ništa o njegovu zdravstvenome stanju, samo da će "dobiti svu potrebnu liječničku skrb".

U ICTY-jevu se priopćenju kaže kako će kompletan liječnički pregled obaviti medicinsko osoblje pritvorske jedinice, a zatim će "Mladićevo zdravlje biti praćeno u kontinuitetu i bit će mu osigurano svako potrebno liječenje".

Mladić je uhićen u četvrtak, a u utorak je zrakoplovom srbijanske vlade prebačen u Rotterdam, odakle je prevezen u pritvor u Scheveningenu. Agencije javljaju kako su u 21:25 dva helikoptera stigla do Scheveningena, jedan se spustio unutar pritvorskoga kruga, a drugi je napravio krug i odletio. Istovremeno je u krug pritvora ušlo i nekoliko kombija.

Ratko Mladić, bivši zapovjednik Glavnoga stožera vojske bosanskih Srba optužen je za genocid i brojne druge zločine nad bosanskim Muslimanima, Hrvatima i drugim nesrpskim civilima u Bosni i Hercegovini, od svibnja 1992. do kraja 1995., kaže se u ICTY-jevu priopćenju.

U optužnici se navodi da su Mladićeve snage počinile genocid, po kratkom postupku pogubivši više od sedam tisuća muškaraca i dječaka, bosanskih Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.

Tereti se i za genocid koji su njegove snage počinile u istočnoj i sjeverozapadnoj Bosni, te za granatiranje i snajpersko djelovanje po dijelovima Sarajeva u kojima su poginule i ranjene tisuće civila.

Prema optužnioci Mladić je počinio ta kaznena djela u sklopu udurženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio da se s velikih područja BiH eliminiraju ili trajno uklone stanovnici bosanski Muslimani, Hrvati i drugi nesrbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙