FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jelačić napala medije zbog sudskog vijeća za Mladića

ZAGREB, 30. svibnja 2011. (Hina) - Mediji pogrešno navode da je imenovan predsjedatelj sudskoga vijeća u slučaju nedavno uhićenoga ratka Mladića, priopćila je u ponedjeljak glasnogovornica Haaškoga suda i zatražila da se ta pogreška ispravi.

"Brojne medijske kuće pogrešno su prenijele da su ili sudac (Christoph) Fluegge ili sudac (Alphons) Orie imenovani za predsjedatelja u predmetu protiv Ratka Mladića. Odluka o tome koji će od trojice sudaca koji su imenovani u ovom predmetu biti predsjedatelj još nije donesena. Dok se ta odluka ne donese, zahtijevam da ispravite sve navode o imenovanju predsjedajućega suca", napisala je glasnogovornica Nerma Jelačić u svojem priopćenju.

U drugome priopćenju Nerma Jelačić "kategorički demantira nedavne navode medija u regiji koji se tiču suca Flueggea i njegova intervjua časopisu Der Spiegel koji su potpuno krivo preneseni".

"Intervju časopisu Der Spiegel dan je 7. rujna 2009. U tom intervjuu, na pitanje može li se masakr u Srebrenici definirati kao genocid, sudac Fluegge kategorički je izjavio da ne želi komentirati to konkretno pitanje i nastavio odgovarati na pitanja u vezi s definicijom genocida. Navodi da je sudac Fluegge javno porekao da je u Srebrenici počinjen genocid nisu samo netočni", nego i "drsko iskrivljavanje sadržaja tog intervjua", kaže Jelačić.

Po njezinim riječima, suci ICTY-ja "ponosni su na primjenu najviših međunarodnih standarda u svom radu", te su "osobe visokih moralnih standarda, nepristrani ljudi s integritetom koji posjeduju kvalifikacije potrebne za imenovanje na najviše pravosudne funkcije", kaže se u priopćenju.

Budući da "Statut Međunarodnog suda sadrži jasnu definiciju genocida i jedini je relevantan dokument kojim se suci ICTY-ja rukovode", Jelačić "zahtijeva da se svi pogrešni i namjerno iskrivljeni navodi ove vrste isprave" i od novinara traži "da prestanete pogrešno prikazivati intervju koji je sudac Fluegge dao časopisu Der Spiegel", jer takvi postupci "potkopavaju velik trud koji je Međunarodni sud uložio i dalje politiziraju njegovu ulogu u regiji".

Mediji su javili kako je Fluegge uklonjen sa suđenja Radovanu Karadžiću nakon intervjua u Der Spiegelu u kojem je ustvrdio kako je "termin genocid nepotreban za bi se definirali zločini" u Srebrenici, već je dovoljno rabiti termin "masovno ubojstvo". Osim njega u raspravnom vijeću su Alphons Orie i Bakone Justice Moloto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙