FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OESS želi da država u BiH preuzme najvažnije slučajeve

MOSTAR, 31. svibnja 2011. (Hina) - Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH pozvala je u utorak državne pravosudne institucije da preuzmu procesuiranje najvažnijih slučajeva, a da manje predmete dodijele nižim sudovima u zemlji kako bi se ubrzali sudski procesi ratnih zločina.

Pravna savjetnica u OESS-u Nela Sefić je predstavljajući izvješće o procesuiranju ratnih zločina u utorak u Mostaru istaknula kako je u proteklih pet godina pravosuđe BiH okončalo suđenje u preko 200 predmeta ratnih zločina, no procjene govore da je više od 10.000 osoba osumnjičeno za ratne zločine.

Zbog toga su u OESS-u pozvali pravosudne institucije BiH da manje složene predmete dodijele nižim sudovima u zemlji.

"Državno odvjetništvo BiH i Sud BiH nisu na učinkovit način ostvarili cilj predviđen državnom strategijom, koji od njih zahtijeva da se usredotoče na procesuiranje 'najodgovornijih počinitelja'. Ključni element za uspješnu provedbu državne strategije je, zbog toga, prenošenje vođenja postupka u manje složenim predmetima pravosuđu u entitetima, što će omogućiti Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH da posvete svoje resurse složenijim predmetima", istaknula je Sefić.

Iz ove organizacije pozvali su vlasti da uz državni sud razmotre osnivanje vrhovnog suda na kojemu bi se mogle preispitati odluke nižih sudova.

Predstavljanju izvještaja o procesuiranja ratnih zločina nazočili su i dužnosnici iz pravosuđa s područja Hercegovine koji su istaknuli na nelogičnu sudsku praksu prema kojoj sudovi u BiH izriču strože kazne u odnosu na Haaški sud.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙