FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najnovija anketa: Slovenci će odbiti mirovinsku reformu

LJUBLJANA, 28. svibnja 2011.(Hina) - Sudeći po najnovijem istraživanju, Slovenci će na referendumu iduće nedjelje vjerojatno odbiti novi zakon o mirovinskom osiguranju koji je parlament prihvatio prošle godine, a vlada njegovu primjenu smatra ključnom za održivu financijsku stabilnost.

Prema telefonskoj anketi na 700 ispitanika koju su u subotu objavili televizijska postaja POP-TV i dnevni list "Dnevnik", 35,6 posto anketiranih namjerava glasovati za primjenu zakona kojim se pooštrava uvjete za odlazak u mirovinu, a 46 posto protiv.

Osim o mirovinskoj reformi Slovenci će se referendumu 5. lipnja izjašnjavati i o primjeni ili povlačenju još dvaju zakona: zakona o suzbijanju rada na crno i zakona o arhivima.

Referendumsko izjašnjavanje o mirovinskoj reformi iznudili su sindikati koji se težim uvjetima umirovljenja protive, dok su referendum o radu na crno i o zakonu o arhivima inicirale oporbene stranke. Za primjenu zakona o suzbijanju rada na crno (kojim se ograničava takozvana besplatna susjedska ispomoć) je 30 posto ispitanika, a 51 posto je protiv, pa će i on na referendumu vjerojatno "pasti", izlazi iz rezultata ankete koju je agencija Ninamedia napravila za "Dnevnik" i POP-TV.

Najtješnji rezultat bit će u referendumskom izjašnjavanju o zakonu o arhivima (kojim je vlada postavila uvjete za pristup arhivskom gradivu iz vremena bivšeg političkog sustava), pokazuje anketa. Za zakon koji je parlament već prihvatio, a oporba ga osporava tvrdnjom da on onemogućava slobodan pristup arhivima bivše "udbe", glasovalo bi 33,3 posto birača, a 31,8 posto je protiv.

Slovenski mediji nepovoljne rezultate anketa tumače "nespretnom" ili "kontraproduktivnom" kampanjom koju su oko nekih referendumskih pitanja vodili predstavnici vlade, ali i žestokom kampanjom opozicijskih stranaka.

Što se tiče same mirovinske reforme, neki komentatori navode da vlada birače nije uspjela na pravi način uvjeriti u tvrdnje da su promjene na tom području doista potrebne.

Premijer Borut Pahor više je puta upozorio da se na referendumu neće glasovati o vladi i njenoj popularnosti nego o "budućnosti Slovenije", no slovenski analitičari navode da bi se na ishod mogla odraziti i to što njegovu vladu zbog ekonomske krize i njenih posljedica podržava samo 15 posto birača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙