FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi oporavak europskih burzi

LONDON/FRANKFURT, 24. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su ojačali, predvođeni rudarskim sektorom, no daljnje dobitke u kratkoročnoj perspektivi teško je očekivati zbog nepopustljive dužničke krize u eurozoni.

Indeks londonske burze Ftse bio je na dobitku 0,4 posto, dosegnuvši 5.859 bodova, frankfurtski DAX ojačao je 0,69 posto, na 7.170 bodova, a pariški CAC za 0,18 posto, popevši se na 3.914 bodova.

Oprez ulagača i dalje je rezultat zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni koja pritišće zemlje u rubnom dijelu zone primjene jedinstvene europske valute.

"Nije moguće odrediti koliko će nas još dugo pratiti teškoće u vezi s eurozonom. Pravi su pomor za tržišta", kazao je Mike Lenhoff, glavni strateg u Brewin Dolphinu.

"Zabrinutosti u vezi problema s dugovima u eurozoni rizik su za banke, a sve što prijeti bankama zakočit će moguć rast na tržištima".

Dionice grčkih kompanija ojačale su 1,4 posto, predvođene tripostotnim jačanjem bankovnih dionica nakon što je vlada najavila prodaju cijelog udjela u manjoj grčkoj banci Hellenic Postbank do kraja godine.

Cijena dionica Hellenica poskočila je 10 posto, dok su dionice grčkog telekoma OTE ojačale 5,6 posto nakon što je Grčka objavila da će prodati do 16 posto udjela u toj tvrtki u drugom tromjesečju.

Među vodećim dobitnicima bile su i rudarske kompanije, poduprte poskupljenjima ključnih osnovnih metala nakon što je investicijska banka Goldman Sachs objavila da očekuje da će Kina pojačati kupovine metala u predstojećim mjesecima.

Dobile su na vrijednosti i automobilske dionice, čiji je indeks u prosjeku ojačao za 1,4 posto, predvođen BMW-om, s rastom cijena dionica od 1,6 posto.

Bankovne dionice, posebno one britanskog Lloydsa i Barclaysa, izdvajale su se i među gubitnicima, zbog današnjeg upozorenja agencije Moody's da bi mogka srezati rejtinge za 14 britanskih banaka s obzirom da ih britanski regulator u budućnosti izgleda više ne namjerava spašavati. Dionice dvije britanske banke oslabile su oko jedan posto.

Indek Tokijske burze Nikkei bio je na dobitku 0,17 posto, popevši se na 9.477 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙