FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijeće za žrtve Černobila

ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Aktivisti udruge Zelene akcije večeras su u zagrebačkom parku Zrinjevcu zapalili svijeće za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu, ali i nesreće u Fukushimi, kao i u znak protivljenja izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj te novih reaktora u susjedstvu.

Aktivistima su se u paljenju lučica u obliku znaka radioaktivnosti pridružili i građani. Na pločnik, uz zapaljene lučice, aktivisti su postavili transparent na kojemu je pisalo "Černobil nikad više".

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević novinarima je izjavio da su htjeli na jedan, kako je rekao, komorni način obilježiti 25. obljetnicu katastrofe u Černobilu te odati poštovanje i sućut svim žrtvama Černobila čiji se brojevi svake godine povećavaju jer sve više i više podataka o samoj černobilskoj katastrofi polako curi u javnost iako je od tada prošlo čak 25 godina.

"Željeli smo na neki način odati počast žrtvama, ali isto tako još jednom ukazati da ne bi voljeli da se to ponovi u Hrvatskoj budući da se u Energetskoj strategiji otvara mogućnost gradnje nuklearne elektrane, ali niti u susjedstvu budući da naši susjedi grade novi reaktor u Krškom, ali niti bilo gdje drugdje u svijetu. Tehnologije su danas drugačije, ali rizici i dalje postoje, što se vidjelo i u Japanu", rekao je Tomašević.

"U Hrvatskoj zaista ne vidimo potrebu za nuklearnom energijom, koja nije niti čista niti zelena. Cijeli ciklus goriva za nuklearne elektrane ima izrazite štetne utjecaje na okoliš i zdravlje ljudi, čak i onda kad sve funkcionira bez havarije, a za visoko radioaktivni otpad ne postoji adekvatan način dugoročnog zbrinjavanja. U Hrvatskoj postoji nevjerojatan potencijal u obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti i doista ne vidimo potrebe za pokretanjem nuklearnog programa u našoj zemlji", istaknuo je Tomašević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙