FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: prosvjednici odbacili presude Gotovini i Markaču

ZAGREB, 16. travnja 2011. (Hina) - Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika danas je na zagrebačkom glavnom trgu na prosvjednom skupu "Za Domovinu" odbacilo haške presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izrazilo nezadovoljstvo ponašanjem hrvatske vlasti prema generalima i braniteljima te zatražilo ostavku vlade, raspisivanje parlamentarnih izbora i prestanak pregovora o pristupanju Europskoj uniji.

Inicijator skupa, bivši zapovjednik Specijalne policije Željko Sačić, pročitao je osam zahtjeva koje su okupljeni branitelji i građani uz glasno odobravanje prihvatili aklamacijom.

Trenutnu ostavku vlade okupljeni prosvjednici zatražili su zbog propusta i, kako je rečeno, evidentne nesposobnosti naših državnih i političkih dužnosnika da, temeljem propisanih ustavnih obveza i obveza proizašlih iz saborskih deklaracija i rezolucija, kao i odluke Ustavnog suda RH, učinkovito i trajno zaštite hrvatske nacionalne interese.

Prosvjednici su aklamacijom prihvatili i zahtjeve organizatora da se trenutno obustave svi pregovori tj. otvaranja i zatvaranja poglavlja radi pristupanja Europskoj uniji. Tvrde da je Hrvatskoj zbog presuda generalima oslabljena pregovaračka pozicija pa postoji, kako navode, otvorena i realna mogućnost za neograničene ucjene eurobirokrata.

Prosvjednici traže da se srpski predsjednik Boris Tadić u Hrvatskoj odmah proglasi "personom non grata" zbog, kako navode, uvredljivih, omalovažavajućih, ciničnih i neprijateljskih izjava danih u povodu objavljivanja presuda Gotovini i Čermaku, a hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću uputi javna zabrana bilo kakvog kontakta s Tadićem dok se on javno ne ispriča za uvrede nanesene hrvatskom narodu i svim hrvatskim braniteljima.

Zatražili su pokretanje utvrđivanja kazneno pravne i političke odgovornosti bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ključnih članova stranaka nekadašnje šesteročlane koalicije, te aktualnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor zbog, kako navode, protuzakonitog činjenja ili propuštanja da poduzmu potrebne i dužne radnje kako bi zaštitili nacionalne interese ili pomogli odvjetničkim timovima generala.

"Odbacujemo presude generalima Gotovini i Markaču i proglašavamo ih ništavnim", rekao je u ime udruge "Hrast" Hrvoje Hitrec. Tužitelje Međunarodnog kaznenog suda u Hagu i suce koje su donijeli presudu optužili su za "pravosudno ubojstvo i rušenje temeljnih vrijednosti zapadne civilizacije, teško razaranje međunarodnog prava te za kršenje Povelje UN-a i krivotvorenje povijesti".

Povjesničar Josip Jurčević istaknuo je da su jučer objavljene prvostupanjske presude rezultat višegodišnjih mnogobrojnih i različitih interesa. Ocijenio je kako Haaški sud ne zanimaju istine i činjenice, pravo i pravednost, te istaknuo da taj sud nema ovlasti suditi državama niti kolektivitetima, već samo pojedincima.

Konstrukciju o udruženom zločinačkom pothvatu smatra prvenstvano presudom hrvatskoj državi i njezinoj herojskoj obrani te presudom svima nama i našoj budućnosti.

Objavio je kako će demokratskim i legalnim putem u hrvatske institucije dovesti poštene i moralne te socijalno i nacionalno odgovorne osobe koje su to dokazale dosadašnjim domoljubljem i nesudjelovanjem u pljački Hrvatske. Jurčević je pozvao čestite i nezadovoljne građane da se priključe tom demokratskom i plemenitom djelovanju na uređenju hrvatskih institucija dodavši kako to nitko umjesto njih neće učiniti.

Okupljenima su se obratili i predstavnici raznih braniteljskih i drugih udruga koji su izražavali nezadovoljstvo haaškim presudama i hrvatskim bivšim i sadašnjim vladama, predsjednicima Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem.

Tijekom višesatnog prosvjeda sa stupa na zagrebačkom glavnom trgu prosvjednici su skinuli i poderali zastavu Europske unije, što je izazvalo burno odobravanje okupljenih.

Osom tog, novinari nisu primjetili druge incidente.

Uz desetine hrvatskih zastava, dominirali su transparenti i parole s porukama protiv EU te transparenti, većinom uvredljivog sadržaja, protiv bivšeg predsjednika Mesiću, kojeg smatraju izdajnikom.

Prosvjed je mirno završio oko 14,30 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙