FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: Gotovina i Markač odgovaraju zbog politike nakon rata

PULA, 15. travnja 2011.(Hina) - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin danas je, komentirajući presudu Haaškog suda hrvatskim generalima, kazao kako Ante Gotovina i Mladen Markač odgovaraju ne zbog svojih uloga u ratu, nego zbog politike nakon rata.

"Mogu se složiti da Gotovina i Markač nisu zaslužili kaznu, ali oni koji su zapalili 22 tisuće što obiteljskih što gospodarskih zgrada, a da ne govorimo o likvidacijama 600 starica i staraca, ti zaslužuju kaznu", rekao je Kajin. Dodao je kako je akcija "Oluja" bila legitimna i u njoj nije bilo etničkog čišćenja jer je "stanovništvo otišlo prije akcije ili za vrijeme nje, ali je zato istina da su se zgrade palile uglavnom nakon 'Oluje' da se srpsko stanovništvo ne bi vratilo".

"Onaj koji je taj palež i pljačku jasno osudio bio je i general Gotovina, ali politika koja je to mogla zaustaviti s Tuđmanom i Šuškom na čelu očito je željela da Hrvati žive u etnički čistoj državi", ustvrdio je Kajin. Istaknuo je kako su "tu kaznu generali Gotovina i Markač podnijeli za tadašnju politiku, a ne zbog svoje uloge u zapovijedanju hrvatskim trupama".

Također je ustvrdio kako se "Oluja" ne može smatrati zločinačkim pothvatom jer "svaka zemlja ima pravo integrirati svoj teritorij".

Po njegovim riječima danas nije održana sjednica Hrvatskog sabora samo zato što se unaprijed pretpostavljalo o čemu bi se raspravljalo nakon objave presude hrvatskim generalima.

"To je ispod digniteta parlamentarizma u Hrvatskoj jer se saborski rad nije zaustavljao ni onda kad se pucalo ili gađalo Banske dvore, ni kad je Martić raketirao najuže središte Zagreba", poručio je Kajin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙