FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

ZAGREB, 15. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 16 sati:

ZAGREB

U povodu nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske održala je danas sjednicu, na koju je predsjednica Vlade Jadranka Kosor pozvala i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića. Nakon izricanja nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, Vlada Republike Hrvatske ističe kao neprihvatljive izrečene teze o udruženom zločinačkom pothvatu, a vezano uz vojno-redarstvenu akciju "Oluja" koja za Republiku Hrvatsku predstavlja legitimnu obrambenu akciju poduzetu u cilju oslobođenja državnog teritorija, ističe se u priopćenju Vlade objavljenom na internetskim stranicama. Vlada prihvaća zaključke iz Studije Akademije pravnih znanosti Hrvatske "Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze". Hrvatska Vlada podnijet će zahtjev za stjecanje statusa prijatelja Suda u ovom predmetu, stoji na kraju priopćenja.

ZAGREB

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako je danas izrečena presuda protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača nije pravomoćna. Pred nama je, kako je kazala, žalbeni postupak budući da je prvostupanjsko sudbeno vijeće utvrdilo da je hrvatsko državno vodstvo sudjelovalo protivno međunarodnom pravu i konvencijama UN u zajedničkom zločinačkom pothvatu. Moram reći da je to za vladu neprihvatljivo, naglasila je dodavši kako će njezina vlada kao i do sada poduzimati sve u skladu s pravnim mogućnostima da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijećem poništi. Podsjetila je među ostalim i kako je vlada naručila studiju od Hrvatske akademije pravnih znanosti o teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata te da je akademija u veljači tu studiju poslala predsjedniku haškog suda sa željom da, na temelju isključivo prava pravni stručnjaci kažu mogućnosti takvog pothvata. U životu pojedinaca i naroda postoje, kako je rekla, trenuci koje je teško prihvatiti, a takvi trenuci su posebno teški kada svom silinom osjećamo da su u suprotonosti s našim željama i očekivanjima. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno, poručila je dodavši kako je to bila legitimna vojno redarstvena operacija s ciljem oslobađanja hrvatskog državnog teritorija. Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na naše pobjede i na sve one koji su omogućili da danas Hrvatska bude slobodna, neovisna i demokratska država, poručila je premijerka.

ZAGREB

Predsjednik Ivo Josipović izjavio je u povodu osuđujuće nepravomoćne presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, da je ona, sa svojim obrazloženjem i kaznom, posebno tezom o postojanju zajedničkog zločinačkog pothvata koji uključuje i najviši politički i vojni vrh Hrvatske, ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega. "Generali, koji su tijekom rata dali velik doprinos obrani Hrvatske osuđeni su od Međunarodnog kaznenog suda za teška kaznena djela i mnogi građani teško prihvaćaju te presude i razočarani su odlukom suda", izjavio je Josipović novinarima nakon današnje presude trojici hrvatskih generala. Predsjednik očekuje da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti temeljito preispitane pa i osporene. Naglasio je pritom kako presuda, ma kako bila teška, ne dovodi u pitanje legitimnost i legalnost Domovinskog rata i oslobodilačkih akcija, uključivši i Oluju. "Uvjeren sam da zajednički zločinački pothvat u obrani Hrvatske nije postojao. Posebno, teza o zajedničkom zločinačkom pothvatu ne podrazumijeva da su svi pripadnici Hrvatske vojske i policije sudionici zločinačkog pothvata, da su svi zločinci. Hrvatska poštuje i poštovat će sve heroje koji su sačuvali našu neovisnost i slobodu", kazao je Josipović. Dodaje da je Hrvatska svjesna da je tijekom Domovinskog rata zločina bilo na svim stranama te da hrvatsko pravosuđe danas jednako tretira i osuđuje sve zločine, poštujući sve žrtve, neovisno tko je počinitelj, tko žrtva.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić danas je za hašku presudu hrvatskim generalima rekao da je riječ o političkoj presudi Domovinskom ratu i legitimnim akcijama kojima je izborena sloboda i nezavisnost Hrvatske, naglasivši da generali Ante Gotovina i Mladen Markač, unatoč osuđujućoj presudi, nisu zločinci. "Ovo je imanentno politička presuda našem Domovinskom ratu, našim oslobodilačkim akcijama. Poštujemo pravni sustav, ali ako u jednoj presudi nema ni jednog pozivanja na obranu, samo na argumentaciju tužiteljstva, onda je rezultat upravo prvenstveno politička presuda", izjavio je Bebić novinarima u Saboru. Očekivao je oslobađajuću presudu, a na ovu osuđujuću, iako je nepravomoćna, nužno je, istaknuo je, da Hrvatska pokaže jedinstvo i udruženim snagama stane u obranu dostojanstva Domovinskog rata, operacije Oluja, generala te prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška, prije svega pravnim argumentima, ali i političkim i svim drugim legitimnim sredstvima. "Predsjednik Tuđman je vodio naš narod u najtežim okolnostima borbe za nezavisnost, bio sam njegov suputnik i suradnik i ponosan sam na to i danas. Mi ne smijemo tu pokleknuti duhom, moramo ustrajati u našoj argumentaciji, u našoj snažnoj potpori generalima jer ni Gotovina ni Markač nisu nikakvi zločinci, oni su predvodili legitimnu, legalnu osloboditeljsku operaciju Oluja", rekao je.

ZAGREB

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti danas je priopćila da je presuda Haškog suda hrvatskim generalima primljena s velikim iznenađenjem i zabrinutošću. "U nemogućnosti komentiranja neprihvatljive prvostupanjske odluke", kako se navodi, u izjavi dostavljenoj Hini, treba kazati: "Republika Hrvatska, utemeljena na povijesnoj i legitimnoj tradiciji državnosti, razvitku državotvorne misli, pravu hrvatskog naroda na punu državnu suverenost te na međunarodnom pravu, obranjena je u pravednom, legitimnom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu". "U nastajanju hrvatske države nije bila prisutna ideja koja bi uključivala postupanja koja nisu u skladu sa međunarodnim pravnim poretkom. Sada je potrebno jedinstvo svih građana i institucija u obrani nacionalnih interesa Republike Hrvatske", stoji u izjavi HAZU u povodu presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Gotovina/Markač/Čermak.

ZAGREB

Predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić izjavio je za Hinu da je prvostupanjska presuda Gotovini i Čermaku i obrazloženje u pogledu udruženog zločinačkog pothvata neprihvatljiva za hrvatsku državu i hrvatske građane. Rekao je da će njegov komentar nepravomoćne presude biti sadržan u izjavi predsjednice Vlade Jadranke Kosor s kojom je nakon presude raspravljao o njezinim pravnim aspektima. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije bio dostupan za izjavu jer je u inozemstvu, a Tomislav Jakić iz njegovog ureda kazao je kako Mesić ne želi komentirati prvostupanjsku presudu niti je to ikada činio.

ZAGREB

Predsjednik Pokreta Stop progonu hrvatskih branitelja Zvonimir Trusić rekao je danas na Trgu bana Josipa Jelačića nakon prijenosa presuda hrvatskim generalima iz Haaškog suda, da nakon današnjeg dana više ništa neće biti isto. Trusić je ispred nekoliko tisuća okupljenih koji su glasnim negodovanjem izrazili nezadovoljstvo presudama pozvao sve u borbu protiv onih koji su hrvatsku državu doveli u ovakvo stanje, što je su okupljeni burno pozdravili. Najavljuje kako će idućih dana objaviti koje će akcije poduzeti pozvavši sve da im se pridruže. "Neću učiniti nijedan pogrešan potez, ali vratit ćemo Hrvatima ono što im pripada. To je vjera u Boga, u svoju državu, narod i dostojanstvo koje su nam pogazili", istaknuo je Trusić. Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić u duljem emotivnom govoru rekao je kako su naša Hrvatska naši uspješni športaši, umjetnici, pjesnici i slikari, a ne izdajnički političari i prodane duše. "Naša Hrvatska nisu oni koji su u Domovinskom ratu kukavički pobjegli pred napadačima ili oni koji su s njim paktirali ili danas paktiraju", rekao je Vekić. Upitao se gdje su danas oni koji su govorili "Locirati, identificirati i transferirati" te je li ih barem danas malo stid. "Ne morate se bojati ničega osim prezira poštenih ljudi i suda povijesti", kazao je Vekić.

ZAGREB

Nekoliko stotina prosvjednika nakon braniteljskog skupa na Trgu bana Josipa Jelačiča okupilo se pred središnjicom HDZ-a uzvikujući parole protiv HDZ-a i vlasti poput "HDZ lopovi", "Izdaja". Nakon HDZ-a branitelji su se uputili u prosvjednu šetnju gradom pjevajući domoljubne pjesme i uzvikujući parole potpore hrvatskim generalima "Uz njih smo". Prosvjednici su krenuli prema sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu pjevajući domoljubne pjesme vičući "Izdaja, izdaja" te mašući hrvatskim zastavama i portretima generala Ante Gotovine te zastavom s prekriženim znakom EU-a. Prije dolaska pred središnjicu SDP-a branitelji su se zaustavili ispred Ministarstva branitelja uzvikujući "Izdaja", a zatim su se vratili na Trg bana Jelačića.

ZAGREB

Čelnici pokreta "Stop progonu hrvatskih branitelja" najavili su na današnjoj je konferenciji za novinare nakon skupa na Trgu bana Josipa Jelačića da će u iduća tri dana javnosti predstaviti svoje buduće akcije te traže trenutnu ostavku hrvatske Vlade i raspisivanje parlamentarnih izbora. Predsjednik tog pokreta Zvonimir Trusić na improviziranoj konferenciji za novinare u jednom kafiću u središtu grada ponovio je ranije tvrdnje kako od danas u Hrvatskoj ništa nije isto. Izrazivši ogorčenje zbog presude hrvatskim generalima, najavio je kako će kroz nekoliko dana pokret "Stop progonu hrvatskih branitelja" hrvatskoj javnosti pojasniti svoje buduće poteze. Jedan od čelnika pokreta Natko Kovačević ocijenio je da je istina izišla na vidjelo dodavši kako više nema mjesta laži te da od danas počinjemo živjeti u istini. "Istina je takva kakva je - ružna, bolna, gnjusna i odvratna, ali bolje i takva kakva je, nego bilo kakva šarena laž koja je nažalost doprinjela tome da su se mnogi ljudi zavaravali vjerujući u gluposti naših državnih dužnosnika koji od danas više nemaju nikakav moralni kredibilitet obnašati svoje funkcije", naglasio je. Dodao je kako oni trenutno moraju napustiti bilo kakvo svoje političko djelovanje.

ZAGREB

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izjavio je danas kako je "zgrožen haaškim presudama koje generalima Gotovini i Markaču na teret stavljaju strašne optužbe". Optužbe da su i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak te pokojni general Zvonimir Červenko bili zajedno u zločinačkom pothvatu znače zapravo da je Hrvatska osuđena kao zločinačka organizacija i da je stvorena na zločinu, ustvrdio je Đakić.

ZAGREB

Svjedok haaškog suda, nekadšnji pomoćnik zapovjednika ATJ Lučko, Željko Sačić šokiran je haaškom presudom za generale Gotovinu i Markača i smatra to još jednom tragedijom hrvatskog naroda, dok pozdravlja oslobađajuću presudu za generala Čermaka. "Sve kvalifikacije u optužnici su apsolutno neprihvatljive i prepune neistina i treba ih se pokušati pobiti, pravni temelj za to trebaju biti odluka Ustavnog suda o tome da je Oluja legitimna vojna akcija kao i saborske deklaracije o Oluji i Domovinskom ratu", kaže Sačić. To treba biti pravni temelj za međunarodno-pravnu, političku i diplomatsku akciju kako bi se spriječilo krivotvorenje povijesti gdje je od žrtve napravljen agresor a legitimna akcija proglašena zločinačkim pothvatom. Sačić kaže kako se time inkriminira Tuđman, sudionici Oluje i cijeli narod zbog čega je poljuljan kredibilitet Hrvatske u očima međunarodne zajednice. Pozvao je sve da se sutra odazovu na skup na središnjem zagrebačkom trgu kako bi tim oblikom neposredne demokracije odlučili kako dalje postupati.

PAKOŠTANE

Šok, nevjerica i suze zavladali su Pakoštanima nakon izricanja presude generalu Anti Gotovini. Oko 200 njegovih sumještana okupili su se u kafićima na rivi kako bi pratili izricanje presude Haaškog suda, a komentiraju da je presuda posljedica političkih igara kojima se u najcrnji kontekst pokušava dovesti uloga Ante Gotovine u Domovinskom ratu. Presudu su dočekali dostojanstveno i bez izgreda. Teta Ante Gotovine Marija Biočev, koja je iz bolnice, gdje je na liječenju, stigla na rivu u Pakoštane kako bi pratila prijenos suđenja, sa suzama u očima ustvrdila je kako joj je pomalo uništena cijela obitelj. "Što su napravili od njega, zatvorili su ga kao zločinca i nikog više nema", zavapila je Marija Biočev pred novinarima. Šok presudom ne skriva ni Gotovinin prijatelji i suborac Žoni Maksan. Rekao je kako hrvatska država ne skrbi o svojim braniteljima, pogotovo generalima. Haaški sud, istaknuo je Maksan, donio je presudu hrvatskome narodu. Razočaranost presudom generalu nije krio ni zadarski dožupan Stanko Zrilić, a novinarima je rekao da je ona sramota za međunarodno pravosuđe.

ZADAR

I Zadrani su s nevjericom dočekali presudu hrvatskim generalima, no većih skupova ni organiziranih događaja nije bilo. Nije bilo ni izgreda, osim što je jedan 53-godišnjak na zadarskome Narodnom trgu razbio izlog bivšeg kina Pobjede te se izrezao razbijenim staklom. Nakon toga odvezen je u zadarsku Opću bolnicu. Zadarska policija to ne dovodi u vezu s presudom hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Jutros, prije izricanja presude na zadarskome mostu u uvali Jazinama osvanuo je plakat s natpisom "Generale, čekamo tvoju zapovijed". Predsjednik UHDDR-a Zadarske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ante Marinac u suzama je rekao da je ta presuda veliki poraz za hrvatsku državu i svega onoga na čemu je ona stvorena. "Ovo je politički sud, pa je ovo i politička presuda", istaknuo je Marinac, dodajući kako se sada vidi da je Deklaracija o Domovinskom ratu zapravo mrtvo slovo na papiru. "Hitno pozivam hrvatsku vlast i sve političare da se počnu pridržavati Deklaracije jer - da su je se pridržavali - do ovakve presude ne bi ni došlo", istaknuo je. "Jedino pozitivno je što je to nepravomoćna presuda i nadam se da će drugostupanjsko vijeće biti sastavljeno od nekih poštenijih sudaca", rekao je Marinac i dodao da će branitelji "poštovati želju svojega generala Ante Gotovine da sve ovo prođe dostojanstveno".

RIJEKA

Pedesetak branitelja i članova udruga stradalnika Domovinskog rata, okupljenih na Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci izrazilo je ogorčenje presudom Haaškog suda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču. Okupili su se u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) kako bi zajednički dočekali izricanje presuda. Na početku okupljanja, koje je trajalo oko jedan sat i proteklo u miru, predsjednik riječke UHDDR Mile Biondić je pozvao na molitvu za generale. Nakon izrečenih presuda Biondić je kazao da se "ostvarilo najcrnje što se moglo očekivati", te da se nastavlja kriminalizacija Domovinskog rata i nastojanja da se izjednači agresor i žrtva. Neki od okupljenih branitelja u izjavama za medije su izrazili tugu i ogorčenje presudama izražavajući žaljenje što su uopće sudjelovali u ratu te ocjenjujući da je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić suodgovoran za ovakvu presudu zbog dostavljanja dokumentacije tužiteljima. Najavljen je prosvjedni skup sutra u središtu Rijeke s početkom u 11 sati.

ZAGREB

Umirovljeni general Hrvatske vojske Damir Krstičević ogorčen je današnjom osuđujućom presudom Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekavši kako mu je to jedan od najtežih trenutaka u životu. Tijekom Domovinskoga rata general Krstičević bio je zapovjednik 115. brigade i zapovjednik 4. gardijske brigade, a sudjelovao je u operacijama Maslenica, Zima '94., Ljeto '95., Oluja. Nakon donošenja mira i slobode Hrvatskoj i oslobađanja od okupacije i velike sreće danas sam nesretan, ali i nakon presude današnje presude duboko uvjeren u nevinost generala Gotovine i Markača, rekao je Krstičević u izjavi za Hinu, istaknuvši da govori u osobno ime. "Želim uputiti podršku mom zapovjedniku generalu Gotovini i generalu Markaču i njihovim obiteljima da izdrže, iako nije lako", poručio je. General Krstičević pozdravio je oslobađajuću presudu generalu Ivanu Čermaku, rekavši kako mu je zbog nje drago i da je sretan što je Čermak oslobođen i što se vraća svojoj kući i obitelji i da ga to veseli. "Bit ću potpuno sretan kad se to isto dogodi generalima Gotovini i Markaču, jer su zaslužni za hrvatsku slobodu, mir i prosperitet i jer su to zaslužili. Oni su najzaslužniji ljudi za našu slobodu", istaknuo je Krstičević.

ZAGREB

Predsjednik udruge hrvatskih veterana dragovoljaca Domovinskog rata (UHVDDR) Đuro Dečak ocijenio je danas da se osuđujućom presudom protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača izjednačava agresora i žrtvu kako bi se opravdala nesposobnost Europe koja je trebala zaustaviti agresiju na Hrvatsku. "Mislim da se presudama protiv njih pokušava opravdati nesposobnost i inertnost Europe i međunarodne zajednice koja je trebala zaustaviti velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Budući da to nisu učinili, danas pokušavaju naći opravdanje za svoje nepostupanje na način da izjednače agresora i žrtvu", rekao je Hini umirovljeni general Đuro Dečak koji je za vrijeme Oluje bio zapovjednik zbornog područja Osijek. Dečak je uvjeren da su žrtvovani ljudi i zapovjednici koji sa zločinima nemaju nikakve veze. "Duboko sam razočaran i povrijeđen kao Hrvat i branitelj. Bio sam prije 1991. u zatvoru kao politički zatvorenik i znam što je to biti u zatvoru kada nisi kriv. Ni Mladen ni Ante nemaju zašto odgovarati i time je moje razočaranje još veće", kazao je Dečak.

ZAGREB

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je da njegova stranka ne priznaje inkriminaciju udruženog zločinačkog pothvata, za koju se današnjom osuđujućom presudom Haškog suda terete generali Ante Gotovina i Mladen Markač, ali i naglasio da generali ne bi dobili visoke kazne (24 i 18 godina zatvora) da je Hrvatska nakon operacije Oluja funkcionirala kao pravna država. "Inkriminacija udruženog zločinačkog pothvata nešto je što ne priznajemo i nećemo priznati, ali nažalost generali su u prvom stupnju dobili ovoliku kaznu zato što Hrvatska nakon Oluje nije funkcionirala kao pravna država, nisu kažnjavani zločini", rekao je Milanović novinarima u Saboru. "Da je Hrvatska tada funkcionirala kao država (generali) ne bi morali plaćati tuđi dug. Sada plaćaju tuđi dug", dodao je. Istaknuo je da je haška presuda ostavila gorak okus, da se Hrvatska našla u neugodnoj situaciji koju ne želi, ali da to državu i njezin narod neće "zaviti u crno". "Kao hrvatski političar uvijek ću to (udruženi zločinački pothvat) odricati i negirati i reći da to nije tako, ali da je Hrvatska pala na testu zrelosti nakon Oluje i da zbog toga danas neki generali moraju vraćati tuđi dug to je činjenica", poručio je Milanović. Ponovio je da se kvalifikaciji udruženog zločinačkog pothvata prvi i jedini otvoreno suprostavio bivši predsjednik vlade i SDP-a Ivica Račan, 2001. u dokumentu koji je upućen Haškom tribunalu.

ZAGREB

Hrvatska stranka prava (HSP) je presudu Haaškog suda hrvatskim generalima ocijenila političkom, a ne pravnom odlukom, smatra da su generali platili danak naivnosti hrvatskih vlasti, a Vladu je pozvala na ostavku ocjenivši kako više nema kredibiliteta jer nije zaštitila ni hrvatske interese niti rezultate Domovinskog rata. Potvrdila su se predviđanja da će stradati simboli otpora u Domovinskom ratu i stajališta HSP-a da Haaški sud sudi po političkim kriterijima, kazao je predsjednik HSP-a Danijel Srb na konferenciji za novinare u sjedištu stranke. Ustvrdio je kako je neuspjeh doživjela hrvatska politika koja je naivno vjerovala da će kroz suradnju s Haaškim sudom uspjeti dokazati da je hrvatska vodila obrambeni rat. Činjenica da je general Ante Gotovina optužen i za prekomjerno granatiranje Knina, u situaciji kad nema nikakvih optužnica za prekomjerno granatiranje Vukovara i drugih hrvatskih gradova, ide u prilog tezi da se radi o političkom sudištu, kazao je Srb. O mjerilima suda govori i to što za zločine u Vukovaru nije odgovarao nitko, osim trojice srpskih oficira JNA, pri čemu je Šljivančaninu određena sramotno mala kazna od pet godina, rekao je. "Takvom presudom de facto se sudi cijeloj Hrvatskoj", kazao je navodeći i kako je time, nažalost, definiran karakter rata u Hrvatskoj. Pozvao je na raspisivanje izbora što je prije moguće jer, rekao je, vlast mora snositi odgovornost za politiku u suradnji sa Haškim sudom.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatske socijalno - liberalne stranke (HSLS) Darinko Kosor rekao je da HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu te da je ona dokaz da je Haaški sud politički sud i da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za velike i male narode. "Presuda haaškog suda jest presuda hrvatskoj državi. Stoga tražimo od Vlade RH da nas kao građane zaštiti te da učini sve da u žalbenom postupku ospori presudu radi naše djece, radi budućih generacija", naglasio je Kosor na konferenciji za novinare. "Kao sukrivce u ovom postupku vidimo djelovanje bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića te pasivnost u djelovanju svih vlada Republike Hrvatske od 2000. godine do danas", rekao je. Na upit u kojem dijelu najviše zamjeraju bivšem predsjedniku Mesiću, Kosor je odgovorio "u svakom dijelu njegovog djelovanja po pitanju ovih procesa". "U djelovanju od kada je bio predsjednik RH sudjelovao je u svemu što je bila otegotna okolnost za donošenje ovakve presude", izjavio je Kosor. Presudu je na konferenciji za novinare komentirao i bivši predsjednik HSLS-a Dražen Budiša. "Ona je doduše, nepravomoćna, ali kako sada stvari stoje, ja ne mogu reći da sam optimist u tom pogledu", kazao je Budiša. Rekao je da je na sam dan čitanja optužnice u Haaškom sudu rekao kako je ta optužnica "promašena, šuplja, neargumentirana, u nekim dijelovima apsurdna". "Sada to mogu reći i za ovu presudu", kazao je Budiša.

ZAGREB

Suđeno je Domovinskom ratu, izjavio je danas predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić, osvrćući se na hašku presudu hrvatskim generalima. "Zasigurno se ni jedan hrvatski rodoljub ne može složiti da je ono što je najsvjetliji dio Domovinskog rata, Oluja, kroz ovu presudu suđena kao udruženi zločinački pothvat", izjavio je Friščić novinarima u Saboru. Ocijenio je da su odvjetnički timovi generala dobro radili, a da se haško tužiteljstvo očito nije ni trudilo dokazivati individualnu odgovornost optuženih generala. "Suđeno je onome čega smo se bojali, suđeno je Domovinskom ratu, Oluji, onome što je ugrađeno u temelje hrvatske države kroz naš Ustav, njegovu preambulu, sve one akte i rezolucije koje smo donijeli", rekao je. Friščić tvrdi kako je vidljivo da je Hrvatska, ako se analizira haška presuda, bila pripremana za njezin osuđujući i po Hrvatsku nepovoljan karakter. "Ono izvješće prije mjesec dana, rečeno je da se radi o civilnim udrugama, ali zapravo je u njemu pisalo da je u Hrvatskoj bio sukob između hrvatske vojske i vojske Srba iz Hrvatske, dakle građanski rat. Poruke koje smo dobivali da treba još puno toga činiti, posebno vezano uz Poglavlje 23, to su sve bile pripreme s očekivanjem presude", ocijenio je. Na Hrvatskoj je sada, istaknuo je, da angažira domaće, a bude li potrebe i međunarodne pravne stručnjake kako bi se na "pravnom polju" oborile optužbe o udruženom zločinačkom pothvatu.

ZAGREB

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak rekao je Hini da su Gotovina i Markač nažalost platili cijenu za zločine nakon 'Oluje'. "Ono što je sudac Alphons Orie govorio uglavnom se znalo, samo nitko u Hrvatskoj za to nije procesuiran. Nitko ne osporava da su se nakon Oluje događali zločini, no, nažalost, cijenu za to platili su Gotovina i Markač", rekao je Čičak koji smatra da je Gotovini bitna otežavajuća okolnost bila to što je bježao. "Onaj tko bježi indirektno priznaje da se osjeća krivim ili odgovornim", rekao je, ocjenivši da je Gotovina trebao ostati u Hrvatskoj i braniti se. Predsjednik HHO-a smatra da Markač odgovara za ono zašto su drugi krivi, primjerice za ubojstva civila u Gruborima. Tvrdi da Markač apsolutno nema veze s tim zločinom, ali ga se tereti po zapovjednoj odgovornosti. Ako presuda bude pravomoćna i u njoj budu navedena imena ostalih članova udruženog zločinačkog pothvata, Čičak smatra da će, "slijedom pravne logike", njih morati goniti državno odvjetništvo. "Doista mislim da su s obzirom na funkciju, po zapovjednoj odgovornosti, od Gotovine i Markača odgovorniji Ivan Jarnjak kao tadašnji ministar unutarnjih poslova i Mate Laušić kao šef vojne policije", rekao je. Za presudu smatra da će poslužiti kao primjer koji će se proučavati u pravnoj struci.

ZAGREB

Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski smatra da je Haaški sud sva događanja sagledao kroz političku zlouporabu vlasti u vojnoj izvedbi generala Gotovine i Markača, a da je kod oslobađajuće presude za generala Čermaka presudio upravo politički element. Puhovski ističe kako iz obrazloženja presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima, a da je Čermak oslobođen jer nije bio na sastanku državnog i vojnog vrha uoči Oluje na Brijunima. "Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen", rekao je Puhovski. Smatra kako je u širem smislu zabrinjavajuće to što sud tvrdi da je vlast zlouporabljena na svim razinama, od bivšeg predsjednika Tuđmana do generala Markača, dok se užem smislu prenaglašava granatiranje i govori da je ono bilo glavni razlog za bijeg stanovništva. Pritom se, podsjeća Puhovski, potpuno zanemarilo da je general Gotovina već u roku od 24 sata nakon Oluje bio u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙