FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 12. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu potvrđivanja Memoranduma o razumijevanju s Europskom unijom o sudjelovanju Hrvatske u programu Interoperabilna rješenja za europsku javnu upravu (ISA). Memorandumom se uređuju opća načela, rokovi i uvjeti sudjelovanja Hrvatske u programu ISA za dodjelu financijske i druge pomoći Unije kojom bi se uspostavilo ili poboljšalo međusobno pružanje prekograničnih usluga državne uprave i drugih tijela javne vlasti u Hrvatskoj i državnih uprava članica EU te prekogranično pružanje usluga državne uprave domaćim i inozemnim osobama iz država članica. Memorandum o razumijevanju predstavlja pravnu osnovu koja omogućava Hrvatskoj sudjelovanje u aktivnostima u okviru programa ISA. Memorandum o razumijevanju potpisan je u Bruxellesu, 26. siječnja ove godine.

ZAGREB - Prijedlog potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa da se 30. travnja obilježava spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. travnja 1671.) jednoglasno je danas i bez rasprave podržao saborski Odbor za zakonodavstvo. Prema Šeksovu prijedlogu dopune Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, koji je uvršten u hitnu saborsku proceduru, tog bi se dana primjereno i dostojanstveno odavala počast Zrinskom i Frankopanu "kao simbolima žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine". Spomendani, za razliku od blagdana, nisu neradni dani, a prihvati li Sabor ovaj prijedlog, to će biti šesti spomendan koji se obilježava u Hrvatskoj. U svom prijedlogu Šeks podsjeća na zasluge dvojice hrvatskih velikaša, pogubljenih u Bečkom Novom Mjestu 1671., u borbi za oslobađanje hrvatskih područja pod osmanlijskom vlašću, kao i protiv apsolutističke i centralističke politike bečkog dvora, koja je kršila staleška prava hrvatskog plemstva i hrvatskog naroda. Hitnost postupka obrazložio je ovogodišnjom okruglom 340. obljetnicom pogibije.

ZAGREB - U akciji prikupljanja potpisa "Prvo zaposlenje treba biti oslobođeno svih poreza i doprinosa tijekom prve godine rada", koju je tijekom proteklih deset dana organizirao HSLS u sto hrvatskih gradova, prikupljeno je preko 75 tisuća potpisa, izvijestio je danas predsjednik te stranke Darinko Kosor. Zadovoljni smo rezultatima akcije, rekao je Kosor na konferenciji za novinare dodavši kako je riječ o prvoj peticiji u Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine koja je bila "pozitivnog karaktera", s obzirom da su, kako je kazao, sve dosadašnje bile usmjerene "protiv nekoga". Potpisi će, kako je rekao, sutra biti službeno dostavljeni Vladi od koje očekuju "razumijevanje i respekt prema željama građana". Želimo pomoći vladi da tijekom predstojećih sedam mjeseci, koliko je otprilike preostalo do parlamentarnih izbora, pokrene neke konkretne inicijative kojima možda neće riješiti sve gospodarske probleme ali mogu riješiti problem zapošljavanja mladih ljudi, poručio je čelnik HSLS-a.

PULA - U istražni centar Županijskoga suda u Puli jutros je priveden rovinjski odvjetnik Željan Hrvatin, sedmoosumnjičeni u slučaju zloporaba pri kupnji i prodaji nekretnina za tvrtku "Kermas ulaganja" u vlasništvu Danka Končara. Hrvatin, koji je s uhićenim Borisom Sorgom i suvlasnik rovinjske agencije za nekretnine, nije bio dostupan istarskoj policiji, a Državno odvjetništvo je i za njega zatražilo zadržavanje u pritvoru zbog bojazni od bijega.

Istražni sudac trebao bi do četvrtka popodne odlučiti o istražnom zahtjevu protiv sedmero osumnjičenih te o zadržavanju u jednomjesečnom pritvoru Vinke Cetinski, Marina Sorga, Romine Hrvatin i Borisa Sorga. Preostalu dvojicu Željka Bilića i Gordana Dobrovića istražni sudac je u subotu nakon ispitivanja pustio na slobodu.

ZAGREB - Zbog bolesti drugooptuženog Darka Vukojevića danas je na zagrebačkome Županijskom sudu odgođen završetak suđenja za trostruko ubojstvo braće Dragana i Željka Prgometa te Gorana Begića u središtu Slavonskog Broda 2004. Nedolazak Vukojevića liječničkom je dokumentacijiom opravdao njegov branitelj, nakon čega su za danas najavljene završne riječi obrane i Tužiteljstva odgođene za 2. svibnja. Vukojeviću i prvooptuženom Antunu Blaževiću, sudi se već treći put za isti zločin. Prethodne dvije prvostupanjske osuđujuće presude ukinule su Ustavni sud zbog kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda optuženika, te Vrhovni sud iz proceduralnih razloga.

ZAGREB - Dva slaba potresa s epicentrom između Bjelovara i Koprivnice, kod mjesta Miholjanec osjetio se jutros na tom području. Po izvješću Seizmološke službe Republike Hrvatske, prvi potres dogodio se u 7 sati i 58 minuta, imao je magnitudu 2.6 prema Richteru a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove (MCS) ljestvice. Drugi potres dogodio se u 8 sati i 51 minutu, imao je magnitudu 2.7 prema Richteru, a intenzitet u epicentru također III-IV stupnja MCS ljestvice. Potresi su se osjetili na području Koprivnice i Bjelovara.

ZAGREB - Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata najavila je da će se skup potpore za sve hrvatske branitelje i generale održati u Zagrebu u četvrtak, 14. travnja, pod sloganom "Hrabra srca, uzdignute glave, molitvom za hrvatske branitelje i generale". Skup potpore svim hrvatskim braniteljima i generalima koji organiziraju pripadnici specijalne policije, gardijskih postrojba, dragovoljci i stradalnici Domovinskog rata počet će u 16,30 sati u Šarengradskoj ulici pokraj Cibone, a nakon mimohoda Šarengradskom, Savskom i Frankopanskom ulicom te Trgom bana Josipa Jelačića branitelji će se okupiti ispred zagrebačke katedrale na Kaptolu, gdje će u 18 sati sudjelovati na misi, izvijestila je danas Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙