FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena knjiga o masonstvu

ZAGREB, 18. ožujka 2011. (Hina) - Hrvatski prijevod knjige čileanskoga kardinala i nadbiskupa Santiaga Jose Marie Cara y Rodrigueza "Otkrivena tajna masona s enciklikom Ljudski rod (Humanum genus) pape Lava XIII." objavila je zagrebačka naklada Benedikta.

Knjiga "Otkrivena tajna masona s enciklikom Ljudski rod (Humanum genus) pape Lava XIII." (398 str.) podijeljena je na šest poglavlja u kojima autor piše o prirodi slobodnoga zidarstva, odnosu masonstva i katoličanstva, masonskoj religiji, politici, moralu, podrijetlu masonstva i odnosu s drugim sektama, metodama slobodnozidarskoga djelovanja i javnim osudama masonstva. Na kraju knjige objavljena je enciklika pape Lava XIII. Ljudski rod te bibliografija uporabljene literature.

Knjigu su s engleskoga na hrvatski jezik preveli Slaven Špalj i Neđeljka Batinović.

Kardinal Rodriguez na početku knjige ističe kako ju je počeo pisati zato da bi većem broju ljudi, uključujući i masone, omogućio pristup nekim saznanjima koja ih zasigurno mogu zanimati.

Ocijenio je kako svi roditelji katoličkih obitelji, mladići i djevojke te svaka osoba koja se iskreno zanima za svoju vjeru, svoju zemlju i dobrobit čovječanstva trebaju ponešto znati o organizaciji i nauku koji su u bliskoj vezi s mnogim važnim pitanjima i događajima.

"Ovdje sam dao ocjenu slobodnoga zidarstva i njegova djelovanja, pri čemu misterij ne shvaćam dogmatski nego kao nešto više ili manje neobjašnjivo", piše Rodriguez i dodaje kako Sveti Pavao kaže da je protivnik onaj koji uzdiže sebe protiv svega što se zove Bog ili svetinja dotle da i u Božji hram zasjedne gradeći se Bogom.

Kardinal Rodriguez ističe kako je, koliko je to bilo moguće, iskreno razmotrio samu srž slobodnoga zidarstva neovisno o njegovim članovima, jer kako navodi, iskreno vjeruje da mnogi nisu upućeni u ciljeve i planove toga društva.

Jose Maria Caro y Rodriguez (1866.-1958.) bio je nadbiskup Santiaga te prvi čileanski prelat imenovan kardinalom Katoličke crkve. U tijeku je kauza za njegovo proglašenje blaženikom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙