FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić o masovnim grobnicama iz 2. svjetskog rata

ZAGREB, 17. ožujka 2011. (Hina) - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osvrnuo se danas na jačanje pokušaja revizije povijesti ocijenivši kako su oni nedopustivi i neprihvatljivi, spomenuvši "rovokopače" u kontekstu aktualnih istraživanja masovnih grobnica iz 2. svjetskog rata.

Mesić je ustvrdio kako se u Teznom kod Maribora nalaze grobovi onih koji su pružali otpor antifašističkoj borbi i nakon završetka 2. svjetskog rata, suprotno međunarodnim konvencijama. Po njegovim riječima, radi se o odbjeglim stražarima ustaškog logora Jasenovac, pripadnicima tjelesnog zdruga poglavnika NDH Ante Pavelića i tzv. Rafaleove bojne koji su, ustvrdio je, klali i činili zločine.

U tim borbama ginuli su oni koji nisu ni stigli do Bleiburga, nego su činili zločine i sukobljavali se s OZNA-om, očekujući da će doći do rata između Zapada i Sovjetskog saveza i da će ih Zapad tražiti pomoć, rekao je Mesić prigodom predstavljanja latiničnog prijepisa knjige dokumenata iz 1946. "Izdajnik i ratni zločinac Draža Mihailović pred sudom" gdje je nazočio i kao počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Naš ministar, rekao je Mesić, tvrdi da su to nevine žrtve, a oni su hodali s mitraljezima po šumama i zakopani su tamo gdje su ubijeni. Ujedno je upitao gdje su grobovi zarobljenih partizana, rekavši da kad već "rovokopači" rade, potraže i neki partizanski grob, a ne da se, kako je rekao, "preslušavaju Josip Boljkovac, Josip Manolić i Rade Bulat".

Osvrnuvši se na izdanje knjige, istaknuo je da je to izuzetno vrijedan i važan pothvat rekavši da u njoj nema znanstvenih interpretacija, nego samo istina, te da je Draža Mihailović bio kolaboracionist spreman na suradnju s nacistima, fašistima i ustašama, a protiv partizana pružajući im otpor i nakon završetka 2. svjetskog rata.

Poručio je da se nikad neće pristati na pretvaranje ratnih gubitnika u pobjednike i afirmaciju promicatelja nazadnih ideologija, kao i na pokušaje rehabilitacije NDH i njezina poglavnika Ante Pavelića.

Predsjednik Socijalističke radničke partije (SRP) Ivan Plješa govoreći o istraživanju masovnih grobnica, također je izrazio žaljenje što iza tvrdnji da su u njima nevine žrtve stoji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji, kako je rekao, brine za našu sigurnost.

Predsjednik savjeta SRP-a Mirko Mečava istaknuo je da je Draža Mihailović bio izdajnik i ratni zločinac, a ne heroj kako ga prikazuje velikosrpska propaganda.

Knjigu je izdala Zaklada "August Cesarec" u suradnji sa SRP-om, a na predstavljanju je nazočio jedan od koautora i v.d. ravnatelj Zaklade Božidar Dugonjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙