FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović: većina stranaka za jasno definiranje datuma izbora (duža)

ZAGREB, 11. ožujka 2011. (Hina) - Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas nakon serije razgovora sa strankama, predstavnicima nacionalnih manjina i nezavisnim zastupnicima da je većina stranaka izrazila stav kako jasno treba definirati datum parlamentarnih izbora te da ne bi bilo dobro da se oni preklope s provođenjem referenduma o ulasku u EU.

Josipović je precizirao da je velika većina stranaka za to da se najprije provedu izbori pa referendum, a izrazio je nadu da će se u kratkom razdoblju otvoriti dijalog između oporbe i vlade te se složio s novinarskom tezom da bi datum izbora relaksirao političku scenu.

Današnji razgovori su iznimno uspješni jer su jasno definirali pozicije o ključnim pitanjima i jer su svi izrazili spremnost za razgovor o tome što činiti dalje i kako usmjeriti Hrvatsku u razdoblju do završetka pregovora i izbora, kazao je Josipović.

Upravo zato sam zadovoljan što su svi aktivno sudjelovali i odazvali se. Moja intervencija je i bila ponukana činjenicom da je dijalog zamro i mislim da će se u kratkom razdoblju otvoriti dijalog između oporbe i vlade i ja sam spreman sudjelovati u tome bez obzira na obaveze, kazao je predsjednik.

Ustvrdio je da su svi osim HSP-a za to da se ostvari cilj ulaska Hrvatske u EU, zaključe pregovori i podupiru sve što je potrebno da se zaključe pregovori u lipnju ove godine.

Mislim da je postignuta opća suglasnost da se obnovi i ojača savez za EU i na tome, kazao je Josipović, treba poraditi.

Kad je riječ o izborima, kazao je Josipović, svi su, osim jedne ili dvije stranke, da se izbori održe u terminu koji bi bio jasno definiran i koji bi bio dio novog paketa novog savezništva za EU.

Većina stranaka taj termin definira na jesen, ali Jadranka Kosor i HDZ misle nešto drugačije, kazao je Josipović. Oni žele s koalicijskim partnerima sukladno ustavnim i zakonskim ovlastima odrediti izbore nakon zaključenja pregovora, da se tada odredi kad će biti izbori i spomenuli su kraj godine, kazao je predsjednik, dok većina drugih stranaka smatra da bi datum izbora trebalo jasnije definirati. Dodao je da razlike postoje i među koalicijskim partnerima.

Također, rekao je Josipović, većina stranaka je izrazila stanovište kako ne bi bilo dobro da se preklope izbori i provođenje referenduma. Time bi se, smatra Josipović, možda zamaglila neka važna pitanja u kampanji, a možda bi neke negativne emocije mogle dovesti da se građani ne izjašnjavaju o EU nego o strankama.

Josipović je istaknuo da cilj ulaska u EU treba krenuti ostvarivati na intenzivan način. Mislim da je kampanja za EU pomalo u zakašnjenju, rekao je Josipović koji smatra da se vlada i oporba moraju angažirati na tom cilju i afirmirati EU. Ponajprije od vlade očekuje da građanima pokaže što se dobiva od ulaska u EU. Transparentnost je važan dio proeuro kampanje, zaključio je Josipović.

Kazao je kako su se danas otvorile mogućnosti za razgovor te da treba dati par dana vladajućima i opoziciji da se razbistre stavovi. Smatra također da vladajućoj koaliciji treba dati vremena da formiraju zajednički stav jer je među njima bilo razlika.

Ustvrdio je da je velika većina stranaka za to da se najprije provedu izbori pa referendum, a to je, drži, tema o kojoj treba razgovarati i o kojoj će se postići konsenzus.

Upitan misli li da bi datum izbora relaksirao političku scenu, kazao je da to misli osobno i da to misli većina sudionika razgovora.

Istaknuo je da današnji razgovori nisu bili usmjereni na rušenje vlade ni stvaranju dodatne potpore vladi. Riječ je o katalazitoru za koji vjerujem da će dati dobar rezultat, zaključio je predsjednik. Kazao je kako je neosporno da premijerka Kosor ima njegovu potporu za ulazak Hrvatske u EU.

Sastanak je sazvao ponukan gospodarskom i političkom krizom i svime što se događa u Hrvatskoj te da se ostvari cilj ulaska u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙