FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHLD prosvjeduje protiv optužnice za V. Bosanac

ZAGREB, 6. ožujka 2011. (Hina) - Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. (UHLD) uputila je danas otvoreno pismo predsjedniku Republike Hrvatske Ivi Josipoviću, predsjedniku Sabora Luki Bebiću i predsjednici Vlade Jadranki Kosor, u kojem stoji kako članovi Udruge "oštro prosvjeduju protiv postupanja po monstruozno montiranoj optužnici protiv naše predsjednice dr. Vesne Bosanac".

UHLD u pismu koje su potpisali predsjednik Andrija Hebrang i dopredsjednik Stjepan Bačić ističe kako je "jasno da je optužnica izmišljena zbog njezine herojske uloge u obrani Vukovara, pri čemu se kao ravnateljica ratne bolnice isticala po etičkom odnosu prema ranjenicima agresorskih postrojbi.

Udruga zahtijeva od hrvatskih državnih tijela suspenziju postupanja po srbijanskom Zakonu o organizaciji i nadležnosti organa u postupku za ratne zločine, po kojemu se srbijanska nadležnost proteže i na teritorij Republike Hrvatske. To je jedinstveni primjer u povijesti da agresor optužuje branitelje nastojeći kompenzirati teški vojnički i politički poraz koji je doživio, stoji u pismu.

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. zahtijeva od Predsjednika Republike Ive Josipovića javnu osudu i distanciranje od, kako navode, nove velikosrpske politike gospodina Borisa Tadića, a koja je nevješto prikrivena u tzv. pravosudnim postupcima te navodi kako podupire politiku pomirenja, ali nikako na teret branitelja koji su stvarali Hrvatsku.

Ovih dana obavljen je obavijesni razgovor MUP-a Republike Hrvatske s ravnateljicom vukovarske bolnice Vesnom Bosanac, a u sklopu predistražnih radnji temeljenih na optužnici Republike Srbije protiv Bosanac da je tijekom obrane Vukovara 1991. godine počinila ratni zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙