FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Židovski Zagreb"

ZAGREB, 24. veljače 2011. (Hina) - Knjiga Snješke Knežević i Aleksandera Lasla "Židovski Zagreb - kulturnopovijesni vodič" predstavljena je večeras u Novinarskom domu u Zagrebu.

O knjizi i zagrebačkim Židovima govorili su predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković, predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Yosef Amrani, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, direktor sunakladničke kuće AGM Božo Čović te predstavljači knjige Andrea Feldman i Snješka Knežević.

Videoprezentaciju knjige vodili su autori Aleksander Laslo i Snješka Knežević a glazbene točke izveo je Klezmer ansambl Židovske općine Zagreb Jewseri.

Tabaković je napomenula da je vodič pokazatelj kako su Židovi prigrlili Zagreb kao svoj grad te mu pružili ono što su najbolje mogli i znali.

Kraus smatra kako bi pisanje cijele povijesti zagrebačkih Židova bilo isto što i pisanje povijesti grada Zagreba. "Porijeklo i identitet vučemo iz dva korijena - jedan je pripadnost židovskom europskom korpusu, a drugi zagrebačka sredina i hrvatsko društvo", rekao je.

Kraus je ocijenio kako je židovski Zagreb kakav je bio do početka Drugoga svjetskog rata, zatrt i nestao u nepovrat, te pripada povijesti i sjećanju. "Ne bi bilo dobro da to sjećanje održavamo samo mi", dodao je.

Napomenuvši kako su Židovi narod knjige, veleposlanik Amrani je pozdravio objavljivanje knjige koja govori o životu zagrebačkih Židova.

Gradonačelnik Bandić smatra kako su Davidove zvijezde sastavni dio zagrebačkoga identiteta pa je istaknuo kako bi državne i gradske vlasti trebale obnoviti zagrebačku sinagogu.

Predsjednik Josipović smatra kako je knjiga spomenik kulture i uspomena na one koji su gradili Zagreb. "Knjiga bi se mogla zvati i 'Moj Zagreb' ", rekao je predsjednik dodavši kako je živio u ulici Moše Pijade te išao u glazbenu školu Pavao Markovac.

Ocijenio je da je ustaški režim bio ljaga na hrvatskom narodu te dodao kako su počinili zločin holokausta. Oni nisu bili Zagreb, jer se u Zagrebu većina borila protiv toga zla, rekao je predsjednik Josipović, naglasivši kako je ponosan što su i članovi njegove obitelji bili u tom društvu. Također je kazao kako je Zagreb doista židovski te dodao da bi volio imati i židovsku Hrvatsku.

Podsjetivši kako je gradonačelnik obećao izgradnju sinagoge napomenuo je kako ona dug sviju nas.

Čović smatra kako su Židovi Zagrebu dali znanje, umjetnost, vjeru i nadu. "Do sada nije bilo ni jednoga pokušaja kako bi se u memoriji sačuvao židovski doprinos Zagrebu", rekao je dodavši kako se osim izdanja na hrvatskom i engleskom priprema i izdanje na židovskom jeziku.

Laslo je istaknuo kako je knjiga "Židovski Zagreb", odnosno kulturno-povijesni vodič svojevrsni album memorabilia. Riječ je o publikaciji koja je na tragu srednjoeuropskog židovskog prostora, odnosno prostora bivše k.u.k. Monarhije.

Puhovski je rekao kako knjiga, uz ostalo, pokazuje židovski udjel u izgradnji grada Zagreba i njegove kulture.

Knjigu ""Židovski Zagreb - kulturnopovijesni vodič" (191 str.) objavili su u sunakladništvu židovska nacionalna manjina Grada Zagreba, Židovska općina Zagreb i zagrebačka nakladna kuća AGM.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙