FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srb: zakoni se donose bez ozbiljne i kritičke rasprave

OSIJEK, 22. veljače 2011.(Hina) - Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je danas u Osijeku kako primjeri Zakona o vodama i Zakona o sprječavanju sukoba interesa pokazuju da se zakoni u Hrvatskome saboru donose bez ozbiljne i kritičke rasprave.

Na konferenciji za novinare Srb je rekao kako je "Zakonom o vodama, koji je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine, onemogućena eksploatacija šljunka i pijeska iz vodotokova u Hrvatskoj, osim za održavanje plovnih puteva". "Posljedica takve odluke je potpuni prestanak te gospodarske djelatnosti na Dravi i Savi, a u susjednim državama ona se normalno obavlja pa građevinske tvrtke iz istočnog dijela Hrvatske nabavljaju enormne količine pijeska od srbijanskih poduzeća", ustvrdio je Srb.

Ocijenio je kako takvim odlukama Hrvatska sebi čini štetu, a drugima omogućuje materijalnu dobit. Dodao je kako se nada da je u pitanju nemar i nesposobnost donošenja zakona, a ne namjerno pogodovanje nekima izvan Hrvatske ili sustavu koji treba trajno onesposobljavati hrvatsko gospodarstvo.

Srb smatra da je nedavno prihvaćeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa "do te mjere loš da će u vremenu koje je pred nama sigurno biti promijenjen".

"Taj zakon, u jednom članku, dopušta državnim dužnosnicima primanje novčanih naknada za sudjelovanje u projektima koje financira Europska unija, ali i strane zemlje, pa bi, primjerice, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH mogao sudjelovati u projektu razmjene informacija o položajima i opremljenosti hrvatskih vojnih postrojba koji bi mogla financirati Srbija", rekao je Srb.

Upozorio je da će Hrvatska sve dok se budu donosili takvi zakoni biti u krizi upravljanja državom.

Zamoljen da komentira zbivanja u vezi sa slučajem uhićenoga hrvatskog branitelja Tihomira Purde, Srb je rekao kako smatra da taj slučaj ulazi u završnu fazu te da je otvorio mnoga pitanja o odnosu prema braniteljima i "nepostojanju načina zaštite branitelja" od takvih progona.

Ocijenio je kako je Srbija na tom slučaju "pokazivala snagu", a Hrvatska se pokazala kao zemlja koja "nije u stanju, u pravoj mjeri, zaštiti svoje državljane".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙