FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP: Vlada jedina može spasiti Purdu

OSIJEK,19. veljače, 2011.(Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke prava Daniel Srb ponovio je danas u Osijeku da jedino hrvatska Vlada može spasiti vukovarskog branitelja Tihomira Purdu od izručenja Srbiji dostavom pravosuđu BiH dokumenta koji su potpisali hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa da se priznanja iznuđena prisilom ne priznaju.

Srb je naglasio kako je u kontaktu s nekim pravosudnim djelatnicima BiH i saznao za postojanje toga dokumenta "potpisanog 27. lipnja 2009. godine između ministra Šimonovića i srbijanske ministrice".

"Tamošnjem pravosuđu je neugodno zbog svega što se događa jer su očekivali da će im taj dokument biti dostavljen, ali Hrvatska to nažalost nije učinila", rekao je Srb.

Rekao je da taj dokument hrvatska vlada treba poslati pravosuđu BIH u žalbenom roku nakon odluke kojom je Sud BiH dopustio izručenje hrvatskog branitelja i bivšeg logoraša srbijanskog logora Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, koja ga terete za ratni zločin.

Na novinarski upit zašto hrvatska vlada nije dostavila pravosuđu BiH tako važan dokument, koji bi pozitivno riješio sudbinu vukovarskog branitelja, Srb je ocijenio da je "hrvatska Vlada u strahu da bi mogli dobiti prigovor od Europske komisije".

"Nažalost prijetvorna, neiskrena hrvatska politika koja manipulira hrvatskim braniteljima, koji joj inače služe kao biračko tijelo, dozvolila je da dođe do uhićenja Tihomira Purde i Veljka Marića, premda su znali još od 2007. godine za optužnice i tjeralice a da o tome nisu obavijestili hrvatske branitelje", rekao je.

Hrvatska stranka prava podržava sve prosvjede koji će se zasigurno održavati kao izraz nezadovoljstva odnosom prema braniteljima i Domovinskom ratu rekao je Srb, najavljujući dva prosvjeda u organizaciji, kako je istaknuo, ne stranaka, već udruga.

Sljedećeg tjedna, 26. veljače, održat će se u Zagrebu skup koji organizira Udruga specijalne policije, a sutra u Grubišnom Polju prosvjedni skup u znak potpore Purdi i prije uhićenom hrvatskom branitelju Veljku Mariću. Riječ je o "časničkoj akciji, kao samostalnoj inicijativi dijela hrvatskih časnika Hrvatske vojske i policije od Dubrovnika do Vukovara", kazao je Srb.

Dodao je kako se danas održavaju konferencije za novinare HSP-a u svim većim županijskim središtima.

Mato Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a, također je ponovio "da je sramotno za hrvatsku državu što je dozvolila uhićenje svojih građana premda je i službeno još 2007. godine obaviještena o tjeralicama". Barišić je osudio velik dio rukovodstva braniteljskih udruga i "njihov podanički odnos" prema Vladi i predsjednici Vlade Jadranki Kosor.

Tihomir Purda nije zaslužio da prolazi sve te strahote jer dva puta je otet, prvi puta 1991. godine kada je mučen u srbijanskim logorima i sada 2011. godine, kazao je Barišić, dodavši da je "najtužnije što Srbija sada negira postojanje koncentracijskih logora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙