FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stabilizacija tržišta, nakon četiri dana pada

ZAGREB, 18. veljače 2011. (Hina) - Nakon što su u protekla četiri dana cijene dionica pale više od 3 posto, na Zagrebačkoj je burzi danas moguće nešto mirnije trgovanje, uz stagnaciju cijena dionica.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,46 posto, na 2.261 bod, a Crobex10 0,35 posto, na 1.242 boda. Od početka tjedna oslabili su nešto više od 3 posto.

Redovni promet dosegnuo je jučer 25,4 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, otprilike 8 milijuna kuna, a cijena joj je stagnirala na 289,8 kuna.

„Investitore su prilično razočarala financijska izvješća domaćih kompanija, zbog čega posljednja četiri dana gledamo negativnu reakciju cijena dionica na burzi. Nakon pada indeksa za tri posto od početka tjedna, danas je moguće nešto mirnije trgovanje i stabiliziranje cijena dionica“, kaže Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Sa svjetskih burzi i dalje pristižu pozitivne vijesti. U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno zbog slabih podataka s tržišta rada.

Na većini azijskih burzi jutros su cijene dionica porasle, a slično je i na europskim burzama.

„Investitori na inozemnim burzama više su fokusirani na pozitivne nego na negativne vijesti. Tržišta i dalje pronalaze snagu za nastavak rasta cijena dionica, unatoč jučerašnjoj objavi lošijih od očekivanjima vodećih indikatora, kao i većem od očekivanjima rastu potrošačkih cijena u SAD-u“, navodi Bešević.

Sezona objave poslovnih rezultata na Wall Streetu je na samome kraju, a pokazala se prilično dobrom.

„Ugodno su iznenadili rudarski i tehnološki sektori, dok je najveći rast zarade po dionici u zadnjem lanjskom tromjesečju ostvaren u financijskom sektoru, prosječno za 149 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije“, ističe Bešević.

U Europi su zarade najviše porasle u sektoru zdravstva i farmaceutike te usluga, dok je najveći rast zarada po dionici ostvaren u potrošačkom i industrijskom sektoru, dodaje Bešević.

„S obzirom da nema važnijih makroekonomskih objava, i na svjetskim se burzama danas očekuje stagnacija cijena dionica“, kaže Bešević.

Na globalnom tržištu brodskog prijevoza ovoga je tjedna nastavljen rast vozarina, tako da je BDI indeks vozarina sipkog tereta ojačao za 12 posto, na 1.292 bodova.

„Za rast BDI-a protekloga tjedna ponajviše su zaslužne vozarine za panamaxe, uslijed povećanog izvoza soje i ostalih žitarica iz zemalja Južne Amerike u Aziju. I dalje se očekuje veća potražnja za tim brodovima, jer se procjenjuje da će Brazil povećati izvoz soje ove godine sa 68 na 71 milijun tona“, zaključuje Bešević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙