FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: poslovni rezultati potaknuli blagi rast cijena

NEW YORK, 18. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno zbog slabih podataka s tržišta rada.

Dow Jones indeks ojačao je 29 bodova, ili 0,24 posto, na 12.318 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 2.831 bod.

I jučer je nastavljen niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Zahvaljujući tome, dionica poluvodičke kompanije Nvidie poskupila je gotovo 10 posto, dok je cijena dionice prehrambene kompanije Dr Pepper Snapple Group porasla oko 6 posto.

Coca-Cola je najavila povećanje dividende, pa je cijena dionice tog proizvođača gaziranih pića porasla 1,8 posto, što je najveći rast među 30 dionica koje čine Dow Jones indeks.

Zbog proturežimskih prosvjeda u brojnim zemljama Bliskog istoka, ulagači se plaše da će biti narušena opskrba naftom, pa je njezina terminska cijena jučer skočila 1,7 posto.

To je, pak, pozitivno utjecalo na dionice u energetskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora ojačao 0,8 posto.

„Ulagači su se usmjerili na pozitivne vijesti s korporativne scene, pa su u drugi plan pale geopolitičke napetosti na Bliskom istoku, pa i slabiji nego što se očekivalo makroekonomski podaci“, kaže Brian Lazorishak, portfelj menadžer u fondu Chase Investment Counsel.

Američko tržište rada i dalje pokazuje slabost. Jučer je razočarao podatak da je prošloga tjedna broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao za 25.000.

„Podaci s tržišta rada razočaravaju. No, dugoročno očekujemo da će se zaposlenost ipak oporaviti“, kaže Anthony Chan, ekonomist u fondu JPMorgan Private Wealth Management.

Na oprez je ulagače naveo i nešto veći nego što se očekivalo rast inflacije u SAD-u. Zbog rasta cijena hrane i goriva, potrošačke cijene porasle su u siječnju za 0,4 posto, dok su analitičari očekivali 0,3 postotni rast.

S druge strane, podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je da je u siječnju industrijska aktivnost u središnjem dijelu SAD-a dosegnula najvišu razinu od 2004. godine.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo samo 6,7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 5 naprema 3.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,03 posto, na 6.087 bodova, a za toliko je porastao i pariški CAC, koji je dosegnuo 4.152 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,12 posto, na 7.405 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙