FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 11. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s članovima novoizabrane uprave Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Čestitavši im na izboru, predsjednica vlade je istaknula da je HAZU znanstvena i moralna vertikala hrvatskog društva te je poduprla HAZU-ove aktivnosti. Također ih je izvijestila o vladinim aktivnostima glede završetka pregovora s Europskom unijom te u gospodarskom oporavku i borbi protiv korupcije, priopćeno je iz vlade. Članovi uprave HAZU-a kazali su kako smo svi zajedno naraštaj koja ima privilegiju obilježiti završetak pregovora s Europskom unijom i 20. obljetnicu hrvatske samostalnosti. Interes Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je opći i stoga ona posebno podupire nastojanja vlade u gospodarskom oporavku. Hrvatska kulturna, znanstvena i istraživačka dostignuća dokazuju da smo narod duge povijesti i bogate kulturne baštine, čime ćemo pridonijeti bogatstvu naslijeđa zemalja Europske unije kad postanemo njezinom 28. članicom, istaknuli su članovi uprave HAZU-a.

ZAGREB - Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora i saborska zastupnica Vesna Pusić smatra da je mađarski premijer Viktor Orban svojom izjavom da će Hrvatska u travnju dobiti datum završetka pregovora s EU-om želio oživjeti komunikacijsku strategiju, jer hrvatska strana stalno navodi da je potreban datum kako bi počela komunikaciju s građanima. Vesna Pusić je, upitana o neslaganju o datumu završetka pregovora Hrvatske s EU-om između mađarskog premijera i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea, nakon današnjeg Savjeta SDP-a za međunarodne odnose ocijenila i da izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda i ljudi koji se s njim slažu misle da je prerano reći datum s obzirom na prijašnja iskustva te na osjetljivost nekih zemalja u EU. "Kad premijer zemlje predsjedateljice EU-a to jedanput naznači kao mogućnost, to ne možete više progutati, to je rečeno", rekla je Pusić koja smatra da će se pregovori završiti u lipnju. Podsjetivši kako je u raspravi u vanjskopolitičkom odboru o izvješću o Hrvatskoj Hannesa Swobode donesen zaključak da Hrvatska, ispuni li sva mjerila, može završiti pregovore u lipnju 2011., dodala je: "Kad će se to službeno odlučiti, nije rečeno, ali je ta formulacija upotrijebljena."

ZADAR - Zadarsko je Gradsko vijeće prihvatilo prijedlog gradonačelnika Zvonimira Vrančića o dodatnom zaduženju kako bi se mogla vratiti glavnica za gradske obveznice za izgradnju športskog centra "Višnjik". Gradsko vijeće je time dalo suglasnost da se do rujna raspiše natječaj za izbor najpovoljnijeg vjerovnika za zajam od 139 milijuna kuna, koje grad treba platiti u sljedećih sedam godina, odnosno od 2012. do 2018. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) istaknuo je da nije posrijedi novo zaduženje, kako to SDP-ova oporba u javnosti predstavlja, već je riječ o refinanciranju duga za gradnju SC "Višnjik". Izložio je i plan vraćanja zajma: prve dvije godine iz gradskoga proračuna vraćalo bi se po oko 15 milijuna kuna, sljedeće dvije po 20-ak, a zadnje tri po 25 milijuna kuna. SDP-ova saborska zastupnica i gradska vijećnica Ingrid Antičević-Marinović zadarsku je vlast nazvala neodgovornom i predložila da se kamate za taj zajam odrede unaprijed.

SISAK - Dva jumbo-plakata s porukom "Vlada, Sabor - jednako izdaja" i "Zaustavite progon hrvatskih branitelja", koji su od sinoć postavljeni uz cestu Sisak - Zagreb kod sela Žažine, policija je fotografirala te izvješće dostavila Županijskom državnom odvjetništvu, koje treba utvrditi ima li ili nema osnove za pokretanje istrage ili pokretanje postupka radi utvrđivanja kaznenoga djela. Tko ih je postavio, istražit će se samo ako Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) utvrdi osnove za pokretanje istrage, izjavila je za Hinu glasnogovornica sisačko-moslavačke Policijske uprave (PU) Iva Hranitelj. Na prvom je plakatu je prizor pokopa hrvatskog branitelja te imena gradova stradalnika: Vukovara, Škabrnje, Gospića i Voćina, a u donjem dijelu plakata piše “Sabor, Vlada - jednako izdaja”.

VIROVITICA - U Virovitici je danas održana utemeljiteljska sjednica Partnerskog vijeća Panonske Hrvatske kojoj je nazočio potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić. Vijeće, osnovano u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju, sastoji se od 48 članova, među kojima su osim predstavnika državnih tijela i ministarstava župani svih osam županija Panonske Hrvatske i ravnatelji njihovih razvojnih agencija te predstavnici jedinica lokalne samouprave, institucija i udruga. Ministar Pankretić istaknuo je da Zakon o regionalnom razvoju potiče regionalnu i lokalnu upravu da predlaže pokretanje projekata, a vijeće će, rekao je, konsenzusom odrediti koji su projekti najvažniji u tom dijelu zemlje. Najbolji je to primjer, naglasio je, decentralizacije i informiranja regija o njihovoj budućnosti. U sastavu Panonske Hrvatske su Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska, Sisačko-moslavačka i Karlovačka županija.

SLAVONSKI BROD - Građanska inicijativa "Za čist zrak" u Slavonskome Brodu od mjerodavnih državnih vlasti očekuje da iskoriste pozitivne učinke nedavnoga ministarskog sastanka u rafineriji nafte u Bosanskome Brodu i da se sa susjedima u Bosni i Hercegovini dogovore o što žurnijem usklađivanju ekoloških normi s europskim standardima koji se već primjenjuju u našoj zemlji. S konferencije za novinare u Slavonskome Brodu aktivisti Građanske inicijative poručili su kako je to najbolji put za rješavanje problema onečišćenja zraka štetnim plinovima iz rafinerije nafte u Bosanskome Brodu, pri čemu su istaknuli da se ne protive gospodarskom razvoju Bosanskoga Broda i novim investicijama s obje strane rijeke Save, ali traže da svi planirani projekti poštuju ekološke standarde Europske unije. "Republika Hrvatska je na pragu ulaska u Europsku uniju, a BiH trasira svoj put. To znači da će obje države morati poštovati ekološke norme", rekao je Ante Nikolaš i zauzeo se za to da dvije države i prije toga međusobno usklade zakone vezane uz ekologiju.

ZAGREB - Na svečanoj promociji danas je 895 odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova promovirano u zvanje mentora i savjetnika. Čestitajući odgojno-obrazovnim djelatnicima ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs je istaknuo kako su promaknuti djelatnici svojom stručnošću, ljudskim, pedagoškim i metodičkim odlikama postigli uzorne rezultate u odgojnom i nastavnom radu. „Izvannastavnim aktivnostima i stručnim radom i u ovo krizno doba oni doprinose unaprjeđenju procesa poučavanja te razvoju cjelokupne odgojno-obrazovne djelatnosti“, rekao je Fuchs. Promaknuće u zvanje mentora i savjetnika uručeno je 81 odgojno-obrazovnom radniku predškolskih ustanova, za 422 radnika osnovnih škola, 260 za njih iz srednjih škola te 132 za radnike iz srednjih strukovnih škola. U zvanje mentora i savjetnika ponovno je izabrano 111, a promaknuto 784 odgojno-obrazovnih radnika.

ZAGREB - Znanstvenici Instituta "Ruđer Bošković" i predstavnici koncerna Agrokor održali su danas radni sastanak o suradnji, gdje je dvadesetak znanstvenika IRB-a prezentiralo prijedloge moguće suradnju bazirane na specifičnim metodama i tehnologijama koje prate svjetske trendove primjene visokotehnoloških znanja a koje bi mogle koristiti Agrokoru u poboljšanju proizvodnih procesa i kvaliteti proizvoda u prehrambenoj industriji. Cilj sastanka, održanog na poziv ravnateljice Instituta Ruđer Bošković Danice Ramljak, bio je utvrditi područja u kojima se može ostvariti zajednička suradnja, navodi se u priopćenju Instituta. Delegaciju Agrokora predvodio je izvršni potpredsjednik poslovne grupe za maloprodaju Ante Todorić, koji je istaknuo da su Agrokoru, najvećoj privatnoj tvrtki u Hrvatskoj i jednoj od najjačih tvrtki u Jugoistočnoj Europi, potrebni znanje i vrhunske tehnologije kako bi visokotehnološkim proizvodima bili tržišno konkurentniji, a IRB je u tome idealan partner. Pozvao je cijelo hrvatsko gospodarstvo da slijedi primjer Agrokora i IRB-a i radi na jačanju suradnje hrvatske znanosti i gospodarstva, a pozvao je i znanstvenike Instituta da obiđu proizvodne pogone Agrokora i da sa njihovim stručnjacima preciznije definiraju buduću suradnju.

ZAGREB - Jeroslav Bulat nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 23 godine zatvora jer je lani u srpnju na obroncima Medvednice iz ljubomore ubio 23-godišnju pastorku Tihanu Jandroković koja je odbijala nastaviti njihovu ranije prekinutu ljubavnu vezu. Predjsednik sudskog vijeća Željko Horvatović rekao je u obrazloženju presude kako je razvidno da je Bulat bio opsesivno fokusiran na Tihanu Jandroković s kojom je bio u vezi od 2005. do travnja 2010. Dok je veza bila med i mlijeko ego mu je bio zadovoljen a on sretan, kad je otišla od njega dolazi do transformacije i pokazuje pravo lice, kazao je sudac za Bulata, kojemu je vještak utvrdio poremećaj ličnosti, impulzivnu agresivnost i emocionalnu nezrelost. Bulat se 13. srpnja 2010. nakon što je doputovao iz Vodica u Zagreb sastao s pastorkom te ju je u blizini šumskog puta koji povezuje Gračansku cestu i krematorij Mirogoj tijekom svađe zbog ljubomore i njezinog odbijanja da nastave ljubavnu vezu sedam puta ubo nožem u trbuh, leđa i glavu. Sud nije povjerovao Bulatu koji je tvrdio da s oštećenom nije živio zbog seksualnih zadovoljstava jer mu to nije dozvoljavalo zdravstveno stanje, da ju je volio i da je ona njega prva ubola u trbuh, nakon čega više ne zna što se događalo.

OSIJEK - Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić ispitan je jučer u osječkome Županijskom državnom odvjetništvu, potvrdio je danas osobno, dodajući da ispitivan u vezi s ratnim događajem na području istočne Slavonije. O pojedinostima Ivan Vekić nije htio govoriti. U osječkome Županijskom državnom odvjetništvu danas je rečeno kako to ne mogu niti potvrditi niti opovrgnuti. Za sutra je predsjednik Hrvatske udruge logoraša Tomislav Hajduković sazvao konferenciju za novinare u povodu privođenja ratnog ministra unutarnjih poslova, danas predsjednika stranke Hrvatske straže Ivana Vekića te uhićenja branitelja i logoraša Purde i Marića. Ivan Vekić potvrdio je da će sudjelovati na toj konferenciji.

ZAGREB - Branitelji bivšeg premijera Ive Sanadera iz Zagreba opovrgnuli su danas da će tužiti zatvor u Salzburgu zbog kršenja njegovih ljudskih prava, to jest fotografiranja u pritvoru u kojem je od prosinca prošle godine. "Netočno je da će Ivo Sanader tužiti salzburški zatvor", izjavio je za Hinu jedan od njegovih branitelja iz Zagreba Goran Suić i opovrgnuo tvrdnje nekih medija da će bivši premijer tužiti Zemaljski sud u Salzburgu, u čijem je pritvoru već tri mjeseca. Rekao je i kako su netočna medijska nagađanja da je zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Lazo Pajić tijekom ovotjednoga dvodnevnog posjeta Austriji ispitao Sanadera te da obrana "ima strategiju otezanja s izručenjem". "Upravo suprotno. Mi cijelo vrijeme tražimo da nam USKOK dozvoli uvid u spis kako bi se naš klijent mogao očitovati i izjasniti o zahtjevu za izručenjem", rekao je Suić, koji tvrdi da je jučer posjetio Sanadera u zatvoru, u kojemu su policajci u srijedu izveli premetačinu. Ravnatelj zatvora Dietmar Knebel danas je za austrijsku novinsku agenciju APA-u izjavio da je premetačina bila planirana i prije Sanaderova uhićenja te da su u njoj pronađeni neki predmeti i uređaji koje zatvorenici ne smiju posjedovati.

ZAGREB - Čelnici braniteljskih udruga iz Domovinskog rata i bivši zapovjednici postrojba ocijenili su da će Vlada RH morati odgovoriti na najnoviji zahtjev Sudskog vijeća Haaškoga suda te predlažu da se dostave samo imena vezana za predmet "Stanišić i Župljanin".Sudsko vijeće Haaškoga suda u predmetu "Stanišić i Župljanin" poslalo je poziv Vladi Republike Hrvatske da u roku od 15 dana odgovori na zahtjev obrane u tom predmetu, koja traži uvid u registar hrvatskih branitelja, ili da joj dostavi tražene podatke.Umirovljeni general i predsjednik Udruge hrvatskih vetarana i dragovoljaca Domovinskog rata Đuro Dečak rekao je u telefonskom razgovoru kako mu je žao što ćemo očito morati postupiti po haaškom nalogu. "Potpisom na razne dokumente stavili smo se u ovisnost prema Haaškom sudu", istaknuo je, dodajući da mu je žao što se hrvatska politika o tom nije očitovala.

SAMOBOR - Biciklist, koji je na cesti Sveta Nedelja - Samobor oko 16,35 sati pao pod teretno vozilo miješalicu, poginuo je na mjestu nesreće, izvijestila je zagrebačka Policijska uprava. Nesreća se dogodila u Ulici Franje Tuđmana, a zastoja u prometu nema. Više podataka o toj nesreći znat će se nakon očevida.

VIROVITICA - Pojačanom akcijom nadzora nezakonite prodaje duhana, koju su policija, virovitička carinarnica i poljoprivredni inspektor proveli na virovitičkome i slatinskome području, pronađeno je 5748 kg duhana u nezakonitu posjedu, izvijestila je virovitičko-podravska Policijska uprava. Na slatinskom području jučer je u premetačinama više kuća u više osoba policija pronašla ukupno 35,5 kg rezana i 4500 kg duhana u listu te dvije ručno izrađene rezalice. U nastavku akcije danas je na području Virovitice i Pitomače otkriveno još 1185 kg duhanskoga lista te 27,5 kg rezana duhana i dvije rezalice, navodi se u policijskome priopćenju. Akcija je provedena na temelju saznanja da pojedini proizvođači duhana, suprotno zakonu o duhanu, nisu predali nositeljima proizvodnje sve što su proizveli, već da određene količine zadržana duhana režu i prodaju na crnom tržištu.

ZAGREB - U Parku prirode Telašćici pronađena je glavata želva (Caretta caretta), stara pet godina i teška tri kilograma, koja je smještena u pulski Centar za oporavak kornjača "Aquarium Pula". Glavata želva "Munja" pronađena je u subotu, 5. veljače, navečer kako pluta u uvali Jazu. Utvrđeno je da nije imala vidljivih znakova ozljeda te je smještena u bazen za oporavak u "Aquarium Pula", objavljeno je na internetskoj stranici ministarstva kulture. Po izvješću centra kornjaču muči blaži zatvor koji joj onemogućuje ravnotežu u vodi ili je pothlađena, zbog čega pluta. Kad je puštena u bazen, odmah je počela jesti, međutim, ako za nekoliko dana ne zaroni, bit će rentgenski pregledana i počet će se liječiti vitaminima i antibioticima. To je prvo otkriće jedinke glavate želve ove godine u "Telašćici", a prošle su godine pronađene tri, od kojih je jedna uginula, a dvije su liječene. U Javnoj ustanovi "Parku prirode Telašćici" uspostavljena je baza podataka te se bilježi pronalazak i liječenje svake jedinke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙