FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavak dobrog raspoloženja na europskim burzama

LONDON, 7. veljače 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama jutros su cijene dionica porasle, nastavivši nizati dobitke nakon prošlotjednog rasta cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu najveće dobitke bilježi naftni sektor.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica do 9,30 sati na dobitku je 0,4 posto, na 1.169 bodova, nakon što je u petak porastao 0,2 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks ojačali su do 9,30 sati između 0,2 i 0,9 posto.

„Očekujemo nastavak prošlotjednih kretanja. Podaci o američkoj zaposlenosti nisu bili baš impresivni, no čini se da to nije zaustavilo rast Dow Jones indeksa. Trenutno klijenti smatraju da bi eventualni pad cijena mogli iskoristiti za dokup pozicija te da je trend pozitivan, i mislim da će tako i ostati, barem u kratkom roku“, ističe Giles Wattts, voditelj trgovanja dionicama pri City Indexu.

Unatoč objavi u petak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za samo 36.000, što je znatno manje nego što se očekivalo i najmanje u posljednja četiri mjeseca, indeksi na Wall Streetu su porasli. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 2,3 posto, na 12.092 boda, dok je S&P 500 skočio 2,7 posto, na 1.310 bodova.

Najveći dobitak jutros na europskim burzama bilježi naftni sektor, tako da je STOXX Europe 600 Oil & Gas indeks porastao 0,5 posto.

Rast cijena dionica naftnih kompanija podupire jačanje cijena nafte zbog situacije u Egiptu.

Najveća dobitnica zasad je dionica naftnog diva BP-a, koja je ojačala 0,6 posto po objavi da je u pregovorima o kupnji jednog indijskog naftnog polja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,46 posto, na 10.592 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙