FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo posjet predsjedništva BiH Hrvatskoj

ZAGREB, 31. siječnja 2011. (Hina) - Prvi posjet Hrvatskoj predsjedništva Bosne i Hercegovine u posljednje četiri godine počeo je u ponedjeljak svečanim dočekom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske.

Predsjedavajućeg predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića i članove predsjedništva Bakira Izetbegovića i Željka Komšića dočekao je domaćin posjeta, hrvatski predsjednik Ivo Josipović. Nakon intoniranja himni dviju država i zajedničkog pregleda počasne zaštitne bojne, Josipović i članovi predsjedništva BiH uputili su se na razgovore u Ured predsjednika.

Susretom u Uredu predsjednika, nakon kojeg je predviđena konferencija za novinare Josipovića i Radmanovića, počeo je dvodnevni službeni posjet vrhovnog političkog tijela susjedne države, tijekom kojeg će se trojica članova predsjedništva BiH sastati i s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.

Kako se očekuje, teme svih razgovora bit će bilateralni odnosi, otvorena pitanja između dviju zemalja, suradnja u području pravosuđa, gospodarska suradnja te pitanja održivog povratka, donatorske konferencija za izbjeglice i graničnog prijelaza kroz Neum.

Među temama razgovora mogli bi se naći i problem zagađenja iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu te pitanje hrvatskog branitelja Tihomira Purde, koji je od 5. siječnja u zatvoru u BiH zbog srbijanske tjeralice za navodni ratni zločin i o čijem bi se mogućem izručivanju Srbiji sud Bosne i Hercegovine trebao očitovati u utorak, u vrijeme dok će predsjedništvo BiH još boraviti u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙