FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitski SDP: decentralizacija zdravstvenog sustava

SPLIT, 29. siječnja 2011. (Hina) - Splitski SDP danas je zatražio decentralizaciju zdravstvenog sustava Hrvatske, ocjenivši kako je briga o zdravstvu u Splitu zapostavljena u odnosu na Zagreb.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo splitskog SDP dr. Darko Duplančić izjavio je na konferenciji za novinare kako je na 1.000 stanovnika broj postelja za akutne bolesnike u splitskim bolnicama čak 73 posto manji nego što je, po tom kriteriju, slučaj u Zagrebu.

"U bolnicama u Splitu duplo je veći broj bolesnika po jednom liječniku nego u Zagrebu, a to znači da su liječnici u Splitu duplo više opterećeni i izvrgnuti su pojačanom stresu", kazao je dr. Duplančić.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo u SDP-u i saborski zastupnik dr. Rajko Ostojić, zauzeo se za, u zdravstvenom sustavu, pravičniji tretman Splita u odnosu na Zagreb. Napomenuo je kako je Split središte hrvatskog turizma te da se zbog brojnih pacijenata-turista u tom gradu "u 300 metara četvornih hitne medicinske pomoći obavi čak 52.500 pregleda".

"Problem Splita je nedostataka medicinskih sestara, liječnika i ulaganja u specijalizacije", kazao je.

Dr. Ostojić je posebice kritizirao HDZ-ovu vlast utvrdivši da je u zadnjih šest godina čak 13 puta mijenjala zakon o zdravstvenom osiguranju. Ocijenio je i da postoji "nebriga" o općoj medicini u Hrvatskoj. "Prije 20 godina liječnik opće medicine imao je 3,5 pregleda naprama 1 pregled kod liječnika specijaliste, a danas je taj omjer 1,7 :1. Taj pomak iz primarne u sekundarnu zdravstvenu zaštitu rezultirao je da naša primarna medicina rješava svega 60 posto patologije", kazao je dr. Ostojić.

Dodao je kako je u Hrvatskom zdravstvu umjesto političke nužno uspostaviti stručnu sposobnost. Nelogičnim je ocijenio kupovinu, kako je rekao, magnet-aparata u Općoj bolnici u Gospiću za grad od oko 12.800 stanovnika, što, po njegovim riječima, nije sukladno znanstvenim ni stručnim kriterijima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙