FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šibenski SDP o stanju u Kistanjama

ŠIBENIK, 19. siječnja 2011. (Hina) - Predsjednica šibensko-kninske Županijske organizacije SDP-a Anita Bara upozorila je na današnjoj konferenciji za novinare na iznimno loše gospodarsko stanje u općini Kistanjama, što je rezultiralo mnogobrojnim socijalno ugroženim stanovnicima koji žive od socijalne pomoći te pomoći domaćih i stranih humanitarnih organizacija i institucija.

Bara je istaknula kako danas na području te općine nema gotovo nikakve proizvodne djelatnosti, što se, kako je rekla čelnica županijskih socijaldemokrata, ne može niti promijeniti budući da u Kistanjama živi pretežno staro, radno neaktivno stanovništvo. Čak se ne razvijaju ni djelatnosti koje su godinama bile svojstvene tom kraju, poput poljoprivrede i stočarstva.

Kada se stanovništvo, poglavito janjevačko u tzv. Novom naselju u Kistanjama, i odluči na uzgoj stoke, suočava se s nedostatkom poljoprivrednog zemljišta, kazala je. Bara rješenje vidi u davanju u zakup ili koncesiju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države doseljeničkim janjevačkim obiteljima.

Budući da su u poljoprivredi radna mjesta najjeftinija, potrebno je što prije izraditi projekte i dati poticaje u oživljavanju poljoprivredne proizvodnje, u čemu bi, istaknula je, trebale pomoći i državne institucije jer je jedan od najozbiljnijih problema tog područja "deficit kvalificiranih kadrova".

Općina Kistanje jedna je od najnerazvijenijih u Šibensko-kninskoj županiji. Godine 1996. na područje te općine doselile su se obitelji iz Janjeva koje do danas žive u neodgovarajućim uvjetima – ulice su neasfaltirane, infrastruktura nedovoljno izgrađena, a u naselju nema dječjih vrtića iako u njemu živi više od 250 djece predškolske dobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙