FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đorđu Nešiću uručena godišnja nagrada "Sava Mrkalj"

ZAGREB, 28. siječnja 2011. (Hina) - Pjesniku Đorđu Nešiću večeras je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu uručena godišnja nagrada "Sava Mrkalj" koju dodjeljuje Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta".

Nagradu mu je na Svetosavskoj akademiji u povodu obilježavanja "Svetog Save", krsne slave Društva, uručio predsjednik SKD-a "Prosvjeta" Čedomir Višnjić.

Obrazlažući nagradu Višnjić je istaknuo kako je Nešić autor šest knjiga poezije te jedne netipične knjige proze "Luk i voda", podnaslovljene kao "zavičajni riječnik". Podsjetio je da je dobitnik i "Brankove nagrade", nagrada "Laza Kostić" i "Milan Lalić" te Plakete sarajevskih večeri poezije.

Višnjić smatra kako je Nešić svoje unutarnje proturječje "plodno smirio i pomirio" u proznoj knjizi "Luk i voda", u kojoj se vratio "malom svijetu velikih istina, pomirio porugu i ljubav i ispisao jednu od najljepših knjiga o zavičaju, knjigu kojom istočna Slavonija danas egzistira u suvremenoj srpskoj književnosti". Naglasio je da danas Nešić, po mišljenju kritike, uz Nikolu Vujčića i Nebojšu Devetaka predstavlja veliki trojac srpske poezije "porijeklom sa zapadnih strana".

Višnjić je kazao da je Nešić bio jedan od najaktivnijih u obnovi rodne kuće znanstvenika Milutina Milankovića, a danas je direktor Kulturnog i znanstvenog centra "Milutin Milanković" u Dalju.

Zahvalivši na nagradi Nešić je rekao kako smatra kako je to priznanje istovremeno i priznanje svim kulturnim djelatnicima istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema koji u "teškim vremenima čuvaju i njeguju svoj materinji jezik i brinu o prenošenju srpske kulture na mlađe naraštaje".

Izrazio je potrebu izgradnje ključnih ustanova za opstanak srpske kulture i poboljšanja suradnje s matičnom državom.

Dodijeli nagrade su uz ostale prisustvovali potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, predstavnici veleposlanstava Srbije i BiH te svećenici Srpske pravoslavne crkve. Koncert je održao Beogradski muški zbor pod vodstvom đakona Vladimira Rumenića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙