FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovačka "Prosvjeta" u novim prostorijama

KARLOVAC, 14. siječnja 2011. (Hina) - Karlovački pododbor Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" večeras je preselio u nove prostorije na Mažuranićevoj obali, u zgradu u vlasništvu Srpske pravoslovne crkve (SPC).

Čedomir Višnjić, ravnatelj Uprave za knjigu i knjižnice pri Ministarstvu kulture, a u svojstvu predsjednika SKD "Prosvjeta", poželio je karlovačkom pododboru uspjeh u radu te izrazio vjeru da će djelovati u duhu tolerancije i trpeljivosti, te u duhu intelektualnog doprinosa prote Milana Radeke, koji je (1945. godine) bio prvi predsjednik karlovačke Prosvjete.

Najavio je da je glavni odbor Prosvjete ovih dana utemeljio godišnju nagradu za doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj, a koja će nositi ime upravo Milana Radeke. Prva će biti dodjeljena 2012. za rezultate rada u ovoj godini, a neće se poput nagrade „Savo Mrkalj“ dodjeljivati umjetnicima i intelektualcima za stvaralaštvo, već najuspješnijim organizatorima, animatorima i promotirima za iznimne rezultate u ostvarivanju programa Prosvjete u svojim sredinama.

Predsjednik karlovačkog pododbora Milan Jakšić rekao je da sada nakon preseljenja iz trošnog i neuvjetnog starog prostora u primjereni nitko neće imati izgovor za neuspjeh, te je pohvalio sekcije likovnog i etno-stvaralaštva, radijskih emisija, kulturne tribine četvrtkom, ali je poželio da se formira pjevačka grupa i muzička sekcija, u čemu pododbor do sada nije bio uspješan.

Karlovački pododbor jedan je od 50 pododbora u Hrvatskoj, a koji se na terenu bave kulturom i narodnim stvaralaštvom. Po Višnjićevom mišljenju program "Prosvjete" je na selu adekvatan, ali "Prosvjeta" u gradovima još pokušava naći primjeren oblik djelovanja.

Protojerej SPC-a Slaviša Simaković poželio je kroz blagoslov prostorija da one budu „naše dobro i dobro naših generacija, da se onime što je krasilo naše pretke i nas diče svi koji dolaze nakon nas“. Također je poželio da crkva, "Prosvjeta" i cijela zajednica rade zajedno i tako „doprinesu kulturi, vjeri, ali i tradiciji našega naroda, na radost i na korist svih nas“.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙