FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS: još nema hrabrosti za strukturne reforme

OSIJEK, 27. siječnja 2011.(Hina) - Hrvatska je prošlu godinu završila s padom industrijske proizvodnje od 1,6 posto i padom zaposlenosti u tome sektoru većim od 7 posto, ali unatoč tome nema hrabrosti za poduzimanje strukturnih reformi, odnosno nužno smanjivanje neodrživih troškova javnoga sektora, izjavio je danas predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Jedini način da se preokrenu negativni trendovi u realnom sektoru je povećanje investicija, zbog čega je HUS podupro nedavne najave velikih Vladinih projekata, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare.

Ti projekti su neravnomjerno rapoređeni po regijama i županijama, što je posebice nepravedno prema Osječko-baranjskoj županiji jer se, po Vladinoj strategiji, na tom području gotovo ništa ne planira investirati osim kanala Dunav-Sava, koji se već godinama najavljuje.

Matijašević smatra kako su za istočni dio Hrvatske iznimno važna ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, posebice u navodnjavanje, koje treba osuvremeniti a poljoprivredne površine razminirati.

Globalni trendovi pokazuju rast cijena hrane, udio hrane u našoj potrošačkoj košarici je 40 posto, a ako ne bude ulaganja u proizvodne i prerađivačke kapacitete bit ćemo ovisni o svjetskim kretanjima, dok će građani teško podnijeti daljnji rast cijena hrane, upozorio je Matijašević.

Podsjetio je na slučaj osječke Pivovare, gdje je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) protiv direktora i bivšeg većinskog vlasnika Ivana Komaka podignuo tužbu, tražeći povrat 48 posto dionica.

Unatoč tome što je HFP od nadležnog Trgovačkog suda zatražio zabranu raspolaganja dionicama, Pivovara je u nekoliko mjeseci, dok postupak još traje, već dva puta promijenila vlasnika.

Zbog toga će HUS nadležnim tijelima uputiti zahtjev za ispitivanjem svih okolnosti postupka i utvrđivanje osnova za poduzimanje stegovnih mjera protiv odgovornih osoba, najavio je Matijašević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙