FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: građevinske dionice ulagačke zvijezde

ZAGREB, 26. siječnja 2011. (Hina) - U zanimljivom i vrlo volatilnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi ulagačke zvijezde su dionice građevinskih kompanija, čije su cijene uzletjele na špekulaciji da su domaće kompanije ponovno u igri za izgradnju crnogorske autoceste.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,88 posto, na 2.326 bodova, a Crobex10 1,08 posto, na 1.279 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 23 milijuna kuna, što je oko 8 milijuna više nego jučer u ovo doba.

„Na domaćem tržištu danas je vrlo zanimljivo, a cijene dionica prilično volatilne. Sve je u sjeni špekulacije da su domaći građevinari ponovno u igri za izgradnju crnogorske autoceste Bar-Boljare, što je i razlog snažnog uzleta cijena građevinskih dionica“, ističe Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar baci.

Čak tri dionice građevinskih kompanija trenutno su u pozitivnoj blokadi uslijed skoka cijene za više od 10 posto - dionica Viadukta uzletjela je 11,5 posto, na 346 kuna, Tehnike 10,5 posto na 1.614 kuna, a Hidroelektre niskogradnje za 10,14 posto, na 192 kune.

Najlikvidnija u tome sektoru, dionica Dalekovoda poskupjela je 1,28 posto, na 321 kunu, uz promet od gotovo 3 milijuna kuna.

Dionica IGH, uz promet od 1,5 milijuna kuna, na dobitku je gotovo 18 posto, i stoji 2.370 kuna. Dionica Ingre ojačala je 0,3 posto, na 17,3 kune.

Pozivajući se na dobro obaviještene podgoričke izvore, jedan domaći poslovni portal danas je objavio da je hrvatski konzorcij građevinara ponovno u igri za autocestu Bar-Boljare. Službeni nositelj posla, navodi se, bit će kineski Poly Technologies, koji će osigurati financijsku konstrukciju, no veći dio poslova obavit će hrvatske tvrtke.

Vorkapić međutim napominje kako je zbunjen netransparentnošću domaćih kompanija, jer se još ni nijedna nije o tome službeno očitovala.

„Preporučam oprez sve do službenog očitovanja domaćih građevinskih kompanija. Jer, podsjetimo se već su na temelju sličnih špekulacija cijene građevinskih dionica snažno uzletjele, da bi se poslije, kad se pokazalo da špekulacije nisu točne, stropoštale“, navodi Vorkapić.

Najlikvidnija je zasad dionica Ine, s prometom od 6,2 milijuna kuna, i rastom cijene za 1,83 posto, na 3.600 kuna – novu rekordnu razinu.

„Današnji rast indeksa ne odražava pravu volatilnost cijena dionica koju vidimo na domaćem tržištu, budući velik udjel u indeksu ima dionica HT-a, čija cijena stagnira“, zaključuje Vorkapić.

Dionica HT-a, s 2,9 milijuna kuna prometa, bilježi blagi cjenovni minus, od 0,15 posto, pa se njome trenutno trguje po 306,53 kune.

Među milijunašima je i dionica Atlantske plovidbe, a cijena joj je oslabila 0,84 posto, na 765,02 kune.

U pozitivnoj blokadi trenutno su i dionice Đakovštine, nakon što im je cijena uzletjela za 19,3 posto, te dionice Tiska, koje su poskupjele 10,3 posto.

Među likvidnijim izdanjima najveći porast cijene bilježi dionica Validusa, za gotovo 19 posto, na 12,5 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙