FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

FAO zagovara restrikcije rasta cijena roba, upozorava na krizu hrane

TOKIO, 25. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Čelnik UN-ove agencije za hranu upozorio je da treba uvesti propise kojima bi se regulirale špekulacije povezane s rastućim cijenama poljoprivrednih roba budući da se svijet nalazi na rubu krize hrane.

"Rast cijena i volatilnost nastavit će se i u idućim godinama ako ne riješimo problem strukturalnih uzroka neravnoteža u međunarodnom sustavu poljoprivede", kazao je glavni direktor UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Jacques Diouf u pisanom komentaru za japanski poslovni dnevnik Nikkei u izdanju od utorka.

Svijet se možda nalazi na korak do nove veće krize hrane, s tim da poljoprivredne subvencije i carine imaju ključnu ulogu u izazivanju poremećaja u globalnom odnosu ponude i potražnje, upozorio je Diouf a prenosi japanski list.

FAO je u ovomjesečnom izvješću objavio da je globalni indeks cijena u prosincu dosegnuo rekordnu razinu, nadmašivši time razine iz 2008. kada je skok cijena izazvao prosvjede u nekoliko zemalja.

Zabrinutosti u vezi lošeg vremena razlogom su učestalijih upozorenja da bi cijene ključnih žitarica ove godine mogle dodatno porasti.

Nesigurnost u opskrbi hranom najviše će pogoditi najsiromašnije i time prouzročiti političku nestabilnost i ugroziti sigurnost i mir u svijetu, upozorio je Diouf.

Istaknuo je pritom hitnu potrebu za uvođenjem novih mjera transparentnosti i propise kako bi se uhvatilo u koštac sa špekulacijama na terminskim tržištima poljoprivrednih roba. Na trgovinske barijere u naprednim gospodarstvima svaljuje krivnju za poremećaje ravnoteže u odnosu ponude i potražnje.

U idućih 40 godina poljoprivrednu proizvodnju trebat će uvećati za 70 posto u svijetu, a za 100 posto u zemljama u razvoju kako bi se podmirile potrebe sve većeg stanovništva. To bi značilo 44 milijardi dolara godišnje službene razvojne pomoći u poljoprivredi, dok bi privatna ulaganja trebala narasti za 60 milijardi dolara, na godišnji iznos od 200 milijardi dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙