FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetsko gospodarstvo ne bi podnijelo nove šokove - WEF

LONDON, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Države više nisu u stanju nositi se novim šokovima, upozorio je u srijedu u najnovijem izvješću Svjetski gospodarski forum (WEF), naglasivši kako se istodobno pojačavaju rizici koji uključuju i katastrofalne posljedice.

Financijska i gospodarska kriza iscijedila je u protekle tri godine proračunska sredstva koja su države u cijelom svijetu izdvojile za amortiziranje novih kriza, te se one više ne mogu nositi s eventualnim novim krizama, zaključuju u WEF-u.

Istodobno su propali svi dosadašnji međunarodni napori da se postignu globalni sporazumi o trgovini, klimatskim promjenama i upravljanju gospodarstvom, upozorava se u godišnjem izvješću o rizicima.

"Sustavi dvadesetog stoljeća ne uspijevaju izaći na kraj s rizicima 21. stoljeća; potrebni su nam novi umreženi sustavi za identificiranje i otklanjanje globalnih rizika prije nego što se uspiju razviti u prave globalne krize", kazao je direktor WEF-a Robert Greenhill.

Iako je smanjila prepreke za trgovinu i podržavala održivi rast tijekom jedne generacije, globalizacija je istodobno produbila podjele među državama, upozorava WEF.

Te su podjele spriječile sklapanje međunarodnih sporazuma i pojačale napetosti oko trgovine, valutnih tečajeva i integracije svjetskog gospodarstva, zaključuju autori izvješća.

Otpor globalizaciji mogao bi pak usporiti rast svjetskog gospodarstva, i to je ujedno najveća prijetnja s kojom se ono trenutno suočava, zaključuje ta organizacija sa sjedištem u Davosu, koja će u drugoj polovini siječnja održati redovni godišnji skup.

Globalne trgovinske neravnoteže, fiskalne krize i zaobilaženje obveze financiranja mirovina čine potencijalno pogubnu komubinaciju, koja bi mogla dodatno umanjiti otpornost na šokove jer je "zaduženost vezana uz krizu reducirala odgovarajuće kapacitete zemalja na kritično niske razine", upozorava WEF u najnovijem izvješću.

Ukazuje i na pritiske na rast koji proizlaze iz pitanja dostupnosti resursa, posebno uz smanjenu dostupnost vode, hrane i energenata.

"Potražnja za hranom, vodom i energentima raste dvoznamenkastim stopama dok kronični fiskalni deficiti istodobno prijete ulaganjima u infrastrukturu koja bi trebala poboljšati njihovu dostupnost", upozorava John Drzik, predsjednik grupacije Oliver Wyman koja je sudjelovala u sastavljanju izvješća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙