FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Pripadnicima 3. Multinacionalnog operativnog mentorskog tima (MN CS OMLT), koji se sastoji od pripadnika Oružanih snaga RH i pripadnika američke vojske iz sastava Nacionalne garde Minnesote, u hrvatskom dijelu kampa Mike Spann u Mazar Sharifu u Afganistanu u utorak su uručene NATO-ISAF medalje za sudjelovanje u misiji NATO-a u Afganistanu (ISAF), priopćeno je u srijedu iz MORH-a. Treći MN CS OMLT je sastavljen od 13 pripadnika Nacionalne garde Minnesote i 15 pripadnika Oružanih snaga RH koji se od svibnja 2010. godine nalaze raspoređeni u operaciji ISAF u Afganistanu. Zadaća tima je uvježbavanje i mentoriranje pripadnika bojne za borbenu potporu Afganistanske narodne vojske (ANA), te pružanje stručne pomoći pri planiranju zadaća i operacija. Zapovjednik tima je pukovnik Dražen Sebastijan, navodi se u priopćenju.

JERUZALEM - Izrael je u srijedu izrazio zadovoljstvo odbijanjem ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da preinači izjavu iz 1988. o palestinskoj državi prigodom posjeta Jerihonu na Zapadnoj obali u utorak. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev podržao je u utorak palestinsku državu rekavši da je Moskva 1988. priznala palestinsku neovisnost i nije promijenila stajalište koje je zauzeo bivši Sovjetski Savez. U svom prvom posjetu Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom čelnik ruske države Medvedev ipak nije svečano objavio da je Ruska Federacija, koju on predstavlja, priznala palestinsku državnost. "Posjet Medvedeva dokazao je da taktika Palestinaca uspijeva možda u udaljenim zemljama koje nisu uključene u mirovni proces", rekao je na državnom radiju pomoćnik ministra vanjskih poslova Dany Ayalon.

DUBAI - Saudijska Arabija odustala je od napora oko posredovanja sa Sirijom u libanonskoj političkoj krizi, izjavio je u srijedu saudijski ministar vanjskih poslova Saul al-Fajsal, ocjenivši stanje u Libanonu "opasnim". U izjavi za satelitsku postaju Al-Arabija, šef saudijske diplomacije upozorio je na opasnost od podjela u Libanonu. Ministar je objasnio kralju Abdulahu da je bio izravno u kontaktu sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom "radi pronalaženja globalnog rješenja libanonskog problema, ali to nije dalo rezultata". Kralj je stoga donio odluku o "povlačenju iz napora oko posredovanja", dodao je on.

PRIŠTINA - Europska policijska i pravosudna misija na Kosovu (EULEX) trebala bi odrediti tužitelja "visoke razine" koji bi se bavio predmetom zločina bivših dužnosnika Oslobodilačke vojske Kosova, objavila je u srijedu nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch. U izvješću objavljenom u prosincu koje bi sljedećeg tjedna trebao biti podneseno Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, Dick Marty prozvao je dužnosnike OVK-a zbog navodnog krijumčarenja ljudskih organa, kao i za druga navodna zlodjela poput otmica ili masovnih pogubljenja. U intervjuu za albanske medije u utorak, Marty je ocijenio da je "teško vjerovati" da Hashim Thaci trenutno na dužnosti premijera, tada jedan od dužnosnika OVK-a, nije ništa znao o tim zlodjelima. Hashim Thaci, dodao je on, nije međutim bio izravno umiješan u krijumčarenje organima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙